Tuo metu, kai Rusijos centrinis bankas 2018 m. sumažino savo iždo obligacijas iki žemiausio lygio per 12 metų, turtingi „Citigroup Inc.“ Maskvos klientai nutarė investuoti savo pinigus į JAV skolą.

„Anksčiau apskritai nebuvo jokio poreikio Amerikos vyriausybės obligacijoms, tačiau dabar pastebime, kad žmonės nori jų įsigyti įvairiausiomis formomis, – teigia Michailas Znamenskis, investicinių produktų ir finansinių konsultacijų departamento vadovas. – Turtingi klientai aiškiai stengiasi išvengti rizikos.“

Vietinio banko padalinio duomenimis, vidutinio kliento portfelis, kuriame paprastai būna mažiausiai 60 milijonų rublių (930 000 dolerių), šiuo metu 22 proc. skiria išsivysčiusių rinkų fiksuotoms pajamoms, lyginant su maždaug 10 proc. prieš metus. Bankas teigia visoje Rusijoje turintis daugiau nei 500 tokių klientų, tačiau tikslaus skaičiaus nenurodė.

Poslinkis rodo, kad Kremliaus sprendimas „nudolerizuoti“ Rusijos ekonomiką ir sumažinti jos pažeidžiamumą prieš JAV sankcijas anaiptol neatsispindi asmeninėse gyventojų sąskaitose. Nepaisydami geopolitikos, „Citibank“ klientai šiais metais išvengė rizikingo turto išpardavimo ir susišlavė grąžą iš iždo pagyvėjimo.

M. Znamenskis teigia, kad pasiturintys „Citibank“ klientai taip pat nesibodi išsivysčiusių rinkų aukšto pajamingumo obligacijų su 3-5 metų terminu ir JAV akcijų (ypač sveikatos priežiūros, robotikos ir dirbtinio intelekto sektoriuje).