Tokią akciją vakar, sekmadienį, popiet panevėžiečiai galėjo stebėti nelabai jaukioje bendrovės „Panevėžio autobusų parkas“ Autobusų stotyje laukimo salėje.

Išvykstantieji iš Panevėžio svetur ir juos palydintieji smalsiai stebėjo flachmob‘ą skambiu pavadinimu „Sustok. Pasilik Panevėžyje“.

Autobusų stotis tinkama vieta

Idėjos autorius – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus kultūrinių renginių organizatorius Virginijus Benašas naujienų portalui JP pasakojo, kad mintį surengti tokią akciją suteikė besitraukiantis Panevėžys.

„Galbūt tokia, nors ir trumpa akcija, bus naudinga ir panevėžiečiai susimąstys, kad yra kas veikti Aukštaitijos sostinėje. Nebūtinai laimės ieškoti reikia svetur, ją galima rasti ir Panevėžyje. Flachmob‘e dalyvavo Panevėžio kolegijos studentai – jaunieji aktoriai ir šokėjai. Pati akcija buvo labai trumpa iki 20 minučių“, – pasakojo idėjos autorius ir tęsė:
Flashmobas Panevėžio autobusų stotyje

„Akcijai atlikti Panevėžio autobusų stotis labai tiko. Ji yra miesto centre. Be to, sekmadienį po pietų joje padaugėja žmonių: vieni išvažiuoja, kiti – palydi. Beje, stoties pastate planuojame ir daugiau idėjų įgyvendinti. Galvoju apie instaliaciją – žmogus su lagaminu įstrigęs kolonoje. Manau, kad tokios idėjos pagyvins Autobusų stotį.“

Flashmob‘as ne pirmas

Panevėžyje tai ne pirmas flachmob‘as. 2012 m. prekybos ir pramogų centre „Babilonas“ vyko flashmob‘as „Šokam už Donatą!“ – bendras panevėžiečių šokis, pagal eurovizinę Donato Montvydo dainą „Nenuleisk akių“.

Tuomet prie prekybos ir pramogų centre „Babilonas“ susirinko daugiau nei 150 šokėjų palaikyti Lietuvos atstovą „Eurovizijos“ dainų konkurse – atlikėją D. Montvydą.

2016 metų pavasarį triukšmingai, flashmob‘o pagalba Panevėžyje, Laisvės aikštėje, atidaryta 16-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė.

Paplito po pasaulį

Dauguma dalyvavusių „flashmobo“ akcijose įvardina vaidinimus kaip pramogą bei adrenaliną, tačiau galima įžvelgti ir kitą momentą – iškelti ir kokią nors aktualią socialinę ar politinę problemą. „Flashmobas“ gimė Niujorke.

Nuo 2003 metų birželio pasaulyje išsibarstė daugiau kaip 40 šalių. Idėja buvo teigimai priimta ir greičiausiai išplito po didžiausius pasaulio miestus – Los Andželą, San Franciską, Tokiją, Madridą, Londoną ar Maskvą.

Lietuvos „flashmobas“ taip pat neaplenkė. Į Lietuvą „flashmobas“ atkeliavo 2006 metais. Vaidinimai populiarėja ir susilaukia atgarsių. Pirmasis „flashmobas“ surengtas Vilniuje – tai buvo muilo burbulų pūtimo akcija, kurios metu buvo norima pralinksminti vaikus.