Elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ pranešė, kad į į 330 kV elektrinės skirstyklą išgabenus šuntinį reaktorių, Ignalinos AE pastotė nebedalyvaus valdant tarpsisteminius galios srautus su Baltarusija.

„Šis itin galingas įrenginys pergabentas nuo rytinės mūšų šalies sienos į centrą. Būtent čia Lietuvai prisijungus prie Vakarų Europos elektros tinklų ir po 80 metų pertraukos savarankiškai valdant sistemą, jis veiks efektyviausiai ir naudingiausiai,“ – pranešime sako „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas.

Pasak jo, tai ir simbolinis veiksmas judant sinchronizavimosi link, ir dar vienas žingsnis stiprinant ir atnaujinant Lietuvos perdavimo tinklus.

Šuntinis reaktorius užtikrina elektros tiekimo kokybę valdant įtampą ir reguliuojant reaktyviąją galią aukštos įtampos tinkle. Tokie įrenginiai statomi ten, kur poreikis valdyti įtampą yra didžiausias.

Be reaktoriaus, Lietuvoje veikia dar 10 mažesnės galios šuntinių reaktorių, tačiau jie nėra reguliuojami, o jų įtaka – lokali.

750 kV linija, jungusi Ignalinos AE pastotę su Baltarusija, jau demontuota. Be to, numatyta rekonstruoti dvi 330 kV pastotes Ignalinoje ir Utenoje.

Tai vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų sinchronizavimo projektų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)