Lietuvos atstovas Virginijus Sinkevičius, nepaisant kritikos namuose ir įvairių kaltinimų, sulaukė aukščiausio įvertinimo. Jis – tarp 12 kandidatų įvertintų geriausiai – 4 žvaigždutės iš 5-ių.

Pasak „Politico.eu“, V. Sinkevičius buvo gerai pasiruošęs, dažnai minėjo skaičius ir kitus duomenis, o jo ambicijos sužavėjo Europos Parlamento narius. Nenuostabu, kad Lietuvos kandidatas į Europos aplinkos ir vandenynų komisarus verdiktą, jog sėkmingai išlaikė „egzaminą“, išgirdo jau po valandos.

Tiesa, „Politico.eu“ išskiria ir silpnąsias V. Sinkevičiaus pasirodymo vietas.

„Jis gali gailėtis savo pažadų. Jis įsipareigojo siekti aplinkai draugiškos strategijos, kuri „turi būti ambicingesnė“ nei kadenciją baigianti Komisija pasiūlė ir atnaujinti oro užterštumo standartus pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas. Tam reikės visos Komisijos narių pritarimo – nelengvas iššūkis naujokui“, – rašo „Politico.eu“.

Įdomu, kad klausymų Europos Parlamente išvakarėse kadenciją baigiantis sveikatos komisaras Vytenis Andriukaitis patarė V. Sinkevičiui būtent nedalinti per daug pažadų.

„Patariau įsiklausyti į klausimus, neduoti išankstinių pažadų, nes tai neišpasakytai pavojinga“, – žurnalistams Briuselyje spalio pradžioje sakė V. Andriukaitis. – Jei matai, kad klausimai gudrūs, sukti ir provokuoja tave pasisakyti kažką, ką būtinai turėsi padaryti, tai bus labai pavojinga (...) reikia labai apgalvotai ir įžvalgiai atsakyti, jokiu būdu neužkibti ant parlamentaro kabliuko išpešti kuo daugiau pažadų.“

Visi kandidatai į komisarus susilaukė „Politico.eu“ kritikos ir nė vienas negavo visų 5 žvaigždučių – net, tarkime, Europos politikos veteranas kandidatas į EK vykdomuosius vicepirmininkus Fransas Timmermansas (atsakingas už Europos žaliąjį kursą), kuris irgi pakliuvo tarp geriausių ir kuris tiesiogiai dirbs su V. Sinkevičiumi įgyvendinant ambicingą naujosios EK „žaliąją“ ambiciją.

Šiek tiek blogiau įvertintas buvęs Latvijos premjeras ir jau antrąją kadenciją dirbsiantis Komisijoje Valdis Dombrovskis. Jam skirtos 3 žvaigždutės.

„Beveik tris valandas trukusiame direktyvų ir veiksmų planų citavime trūko kažko: dramos jausmo ar kažkokios pramogos“, – vertina būsimą vykdantįjį vicepirmininką, atsakingą už ekonomiką, kuri dirba žmonėms, „Politico.eu“.

Dar blogesnio įvertinimo susilaukė Estijos ir Lenkijos atstovai. Lenkas kandidatas į žemės ūkio komisarus Januszas Wojciechowskis net du kartus ėjo į klausymus. Pasak „Politico.eu“, europarlamentarai pabijojo, kad Lenkija atsiųs dar blogesnį kandidatą, o jis šiek tiek nusimano žemės ūkyje. Lenkas, kaip ir estė, kandidatė į energetikos komisares Kadri Simson gavo tik 2 žvaigždutes.

„Simson nervingumas ir neryžtingumas neleido atsakyti aiškiai į kelis europarlamentarų klausimus“, – rašo „Politico.eu“.

Būtent vieną tokį klausimą apie Astravo atominę elektrinę uždavė Europos Parlamento narys Bronis Ropė ir estės atsakymas tikrai nesužavėjo.

„Ji praėjo klausymus, bet vis dar turi įrodyti, kad tinkama šiam darbui“, – apibendrino „Politico.eu“.

Blogiausiai įvertinta (tik viena žvaigždute) vienintelė kandidatė – prancūzė Sylvie Goulard. Nominuotoji į įtakingą vidaus rinkos komisaro postą net ir po pakartotino klausymo nebuvo patvirtinta. Pirmadienį išrinktoji EK pirmininkė Ursula von der Leyen susitinka su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir kartu ieškos išeities.
Sylvie Goulard

Beje, prieš tai E. Macronas sukėlė skandalą, kai pareiškė, kad pati U. von der Leyen pasirinko S. Goulard iš trijų jo pateiktų kandidatų bei esą teigė, kad sutarė su Europos Parlamento frakcijų vadovais dėl paramos jai. Netrukus pastarieji paneigė šiuos žodžius, o U. von der Leyen atsisakė komentuoti Prancūzijos vadovo pareiškimą.

Į „Politico.eu“ vertinimą neįtraukė kandidatų į transporto ir plėtros komisarus iš Rumunijos ir Vengrijos, nes dėl įtarimų supainiojus viešus ir privačius interesus jie nebuvo prileisti prie klausymų. Vengrija dabar siūlo savo atstovą prie ES, kuris garsėja, kaip sunkiai bendraujantis su pavaldiniais ir kolegomis. Iki šiol nėra aišku, kas bus kitas/kita Rumunijos kandidatė į EK, nes žlugo šios šalies vyriausybė.

Jei visi kandidatai į EK būtų išlaikę europarlamentarų egzaminą, balsavimas Europos Parlamente dėl visos Komisijos turėjo įvykti spalio 23 d. Dabar dėl to kyla daug klaustukų ir tikėtina, kad naujoji EK gali nepradėti dirbti lapkričio 1 d., kaip numatoma ES sutartyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)