„El Padre Medico“ – vienintelis lietuvių kūrėjų darbas, rodomas šiuo metu Lietuvoje vykstančiame tarptautiniame žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalyje „Nepatogus kinas“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tai filmas apie misionierių, kunigą, gydytoją, filantropą ir aristokratą Aleksandrą Ferdinandą Bendoraitį, kuris Lotynų Amerikoje garsėjo didingais darbais – laivų poliklinikų sistema, edukaciniu radiju, moderniausia džiunglių ligonine, sustabdyta Mačupo viruso epidemija ir tūkstančiais nemokamai išgydytų pacientų.

Nors Vakarų Europoje jis buvo lyginamas su Motina Terese, visgi, filmo komandos inicijuoti pokalbiai su liudininkais atskleidė ir kontroversiškas šio herojaus gyvenimo detales. Įtarimai žmonių išnaudojimu bei kraupiais nusikaltimais filmo kūrėjus šioje istorijoje vertė ieškoti alternatyvaus žvilgsnio. Todėl juostos kūrimas užtruko beveik šešerius metus.

V. Puidokas: svarbiausia suvokti šio asmens kompleksiškumą

„Kai tik atradome A. Bendoraitį, norėjome papasakoti apie jo darbus. Manėme, kad tai bus įkvepianti istorija. Tačiau eigoje ėmė lįsti vis daugiau kontroversiškų detalių. Turiu pripažinti, pradėdamas kurti šį filmą, galbūt, nebuvau pasiryžęs kalbėti apie tas temas, kurios skleidėsi po truputį“, – po filmo peržiūros diskutuodamas su K. Kaupiniu kalbėjo V. Puidokas.

„Nors paprastai tokie filmai kuriami taip – susidėlioji visą istoriją, pasirašai scenarijų, nusifilmuoji, patempti virveles, kur reikia, o mes darėme tarsi road movie – keliavome, sutikinėjome su personažais ir visą medžiagą dėliojomės jau grįžę po kelionių“, – pasakojo juostos režisierius.

„Europoje A. Bendoraitį žmonės pažinojo per atstumą, todėl pirminis vaizdas, kurį susidariau Europoje ar Lietuvoje, sakyčiau, buvo pakankamai iškreiptas arba labai skirtingas nuo to, ką mes suradome džiunglėse, bendraudami su žmonėmis, kurie su Bendoraičiu praleido dešimtmečius“, – teigė jis.

Kalbėdamas apie filmo tikslą, V. Puidokas pabrėžė, jog savo juosta siekė veikiau klausti, nei pateikti aiškius vertinimus: „Šio žmogaus gyvenimas yra pilnas ir gerų, ir blogų dalykų. Visos versijos, įsivaizdavimai, kuriuos išgirdome, priešinosi tarpusavyje. Sunku suspausti, pasakyti, kad jis buvo toks ar anoks.

„Viena vertus, labai lengva nuteisti šį žmogų, kaip kažkada, galbūt, buvo lengva jį išaukštinti. Manau, kad svarbiausia suvokti šio asmens kompleksiškumą ir tai, kad dideli darbai ateina su didžiuliais iššūkiais“, – mintimis dalijosi filmo režisierius.

Į didžiuosius ekranus sugrįš ir žiemą

Pasaulinė filmo „El Padre Medico“ premjera prieš keletą savaičių įvyko Šiaurės Amerikoje, Kamdeno tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje. Juosta buvo nominuota konkursinėje kategorijoje „Cinematic Vision“.

Lietuvoje „El Padre Medico“ žiūrovai galės išvysti spalio 16, 23, 24 dienomis kino teatruose Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje. „Žiemą į kinus pakviesime ir plačiąją auditoriją, o vėliau, manau, atrasime ir kitų būdų, tad visi norintys, filmą tikrai galės pamatyti“, – tikino juostos režisierius V.Puidokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją