„Pradėję savo operaciją susidūrėme su grasinimais ekonominėmis sankcijomis ir ginklų pardavimo embargais. Manantieji, kad gali priversti Turkiją trauktis šiais grasinimais, smarkiai klysta“, – per televiziją transliuotoje kalboje pareiškė prezidentas.

Prancūzija ir Vokietija šeštadienį pareiškė nutraukiančios ginklų eksportą į Turkiją dėl šios Sirijoje prieš kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) vykdomos karinės operacijos.

Turkija YPG laiko teroristine kurdų sukilėlių jos teritorijoje atšaka, tačiau Vakarų valstybės kurdų pajėgas naudojo kaip pagrindinę antžeminę jėgą kovoje su „Islamo valstybe“.

R. T. Erdoganas taip pat pranešė trečiadienį telefonu kalbėjęs su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir kėlęs klausimą dėl ginklų embargo.

„Aš jos paprašiau paaiškinti. Ar mes esame sąjungininkai NATO ar teroristinę grupuotė (YPG), man nežinant, buvo priimta į NATO?“ – nurodė Turkijos prezidentas.

Jis taip pat atmetė idėją dėl kokio nors tarpininkavimo tarp Turkijos ir YPG. „Kada jūs matėte, kad valstybė sėstųsi prie stalo su teroristine grupuote?“ – sakė jis.

R. T. Erdoganas teigė, kad Turkijos kariuomenė ir jos rėmėjai Sirijoje dabar kontroliuoja pasienyje esantį Ras al Aino miestelį, o Tal Abjadas yra puolamas dviem kryptimis.

Merkel paragino Erdoganą nedelsiant nutraukti puolimą Sirijoje

Vokietijos kanclerė Angela Merkal sekmadienį paragino Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą nedelsiant nutraukti Turkijos karinę operaciją šiaurinėje Sirijos dalyje ir perspėjo, kad ji gali dar labiau destabilizuoti padėtį regione ir paskatinti džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ atgimimą.

Telefoninio pokalbio metu A. Merkel „pasisakė už neatidėliotiną karinės operacijos nutraukimą“, išplatintame pranešė nurodė jos kanceliarija.

Vokietijos vyriausybės vadovė taip pat pareiškė, kad vykdoma karinė operacija grasina iš namų išvaryti daug žmonių. A. Merkel taip pat pabrėžė, kad ji taip pat gali „destabilizuoti regioną ir privesti prie „Islamo valstybės“ atgimimo“.

Trumpas skelbia apie Kongrese rengiamas „galingas“ sankcijas Turkijai

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, jog kartu su šalies Kongreso nariais, įskaitant ir Demokratų partijos atstovus, ruošia sankcijų Turkijai projektą.

„Dirbu su (respublikonu senatoriumi) @LindseyGrahamu ir daugeliu Kongreso narių, įskaitant ir demokratus, kad būtų įvestos galingos sankcijos Turkijai. Iždo departamentas yra pasirengęs, gali būti rengiami papildomi teisės aktai“, – nurodė D. Trumpas.

Jo teigimu, dėl sankcijų Turkijai yra „didelis konsensusas“.

Spalio 11 d. skelbta, kad D. Trumpas ketina pasirašyti įsaką, kuriuo Iždo departamentui bus suteikti papildomi įgaliojimai įvesti sankcijas Turkijai dėl žmogaus teisių pažeidimo Sirijoje arba dėl veiksmų, vedančių prie padėties blogėjimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)