Ar žinojote, kad nuo šiol specialistai vertins mūsų atliekų tvarkymo įgūdžius, rašydami pažymius: taip vadinamą indeksą, kuris visai neseniai papildė atliekų žodyną. Specialistai išskiria keturis indeksus: tekstilės rūšiavimas, maisto rūšiavimas, pakuočių rūšiavimas, o paskutinis rodo mūsų pažangos augimą. „Tai yra pažymiai, kurie rašomi mums visiems už pastangas saugant aplinką“, – sako VAATC direktorius Tomas Vaitkevičius, atskleisdamas faktą, kad Vilniaus regiono gyventojai kur kas geriau rūšiuoja pakuotes, nors perka ir daugiau.

Atliekų kultūra

Atsiradus butelių depozito sistemai, rūšiavimo įpročiai pasipildė nauju ir ėmėme stropiai grąžinti tuščią stiklo tarą. O ką darome su tais buteliais, kurie nėra depozitas? Žinoma, išmetame į stiklo konteinerius. Ir jeigu kada nors pagalvojote, kas vyksta su tais tūkstančiais išrūšiuotų butelių – paruošėme jums atsakymą. Laidoje lankysimės stiklo perdirbimo gamykloje, kurioje nuodugniai parodysime, kaip gimsta nauja stiklo tara iš tonų stiklo duženų. Ar žinojote, kad net 60% naujos taros yra pagaminta būtent iš mūsų išrūšiuoto stiklo? Taip pat norime priminti, kad į stiklo konteinerius turėtų keliauti tik stikliniai daiktai, tačiau vis dar neretai tenka atrasti ir mylimų kavos puodelių be ąselės, sudužusių lėkščių ar gėlių vazonų, o ką ir kabėti apie kitas atliekas, neturinčias jokių sąsajų su stiklu? Tekstilė, avalynė – štai ką budri kameros akis užfiksavo Jūsų „išrūšiuotame“ stiklo sraute. Kaip ištaisomos šios rūšiavimo klaidos – sužinosite sekmadienį mūsų laidoje.

Apie vienkartinių plastiko maišelių žalą girdime nuolat. Plastiku užteršti pasaulio vandenynai, jūros, upės ir ežerai. Tai kelia pavojų mūsų ekosistemai, o gatvėse besiplaikstančių maišelių krūvos tikrai nėra geriausios miestų dekoracijos. Iniciatyvi ir kūrybinga ekodizainerė Laura laidos komandą pakvietė į savo dirbtuves, kuriose ji prikelia plastikinius maišelius antram ir kur kas ilgesniam gyvenimui. Idėja perdirbti maišelius į įvairiausius daiktus Laurai gimė dar gyvenant Glazge, Škotijoje, todėl grįžusi į Lietuvą ji kaipmat ėmėsi darbo. Plastikinius maišelius lydyti sugalvojusi Laura džiaugiasi idėjos sėkme ir sulaukia daug susidomėjimo: „Daugiausiai užsiimu kūrybinėmis dirbtuvėmis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje – Glazge, Londone ar Barselonoje. Įvairiausios įstaigos kviečia pamokyti, nori patys išbandyti šį metodą, kas yra labai įdomu.“ Laura iš plastiko siuva įvairiausius daiktus – nuo krepšių iki kosmetinių, todėl kiekvienas galime rasti tinkamiausią daiktą, pagamintą apsaugant vandens telkinius ir pačią žemę nuo taršos.

Atliekų kultūra

Laidoje su Jumis – ir vėl smagieji herojai Vaciukas ir Vacytė, sužinosite praeitos laidos klausimo nugalėtoją ir turėsite galimybę dalyvauti naujame žaidime.

Įdomi ir naudinga laida „Atliekų kultūra“ jau šį sekmadienį, 11 valandą ryto tik per „Lrytas TV“!

Užsakymo nr.: PT_82495323