Įsivaizduokite: madingas maisto turgus Kijevo centre, 315 akredituotų žurnalistų ir kasdieniškai apsirengęs 41-erių prezidentas. Jis sėdi austrių restorane esančio medinio stalo gale ir atsakinėja į klausimus. Formatas yra beveik toks pat neįprastas kaip ir taisyklės žurnalistams: jie nedidelėmis grupelėmis paeiliui prie stalo bendrauja su prezidentu ir turi spėti užduoti klausimus per jiems skirtą laiką. Spaudos konferencija prasidėjo per pusryčius ir tęsėsi iki pat vakaro.

„Tokį formatą pasirinko pats prezidentas“, – sakė prezidento biuro vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenka.

Spaudos konferencijos modelis atrodė tarsi nužengęs iš Vladimiro Putino bendravimo su žiniasklaida taisyklių – Rusijos prezidentas rengia kasmetinį šou, kuriame valandų valandas atsakinėja į klausimus.

Bloomberg“ žurnalistė, kuriai bendravimo su prezidentu laikas buvo paskirtas vakare, maždaug vakarienės metu, eidama į tualetą, susitiko šio šou žvaigždę, ir pasiteiravo, ar jis ištvers iki tokio vėlaus meto. V. Zelenskis atsakė, kad ištvers, tačiau jam gali prireikti gliukozės, ir pasiėmė sulčių.

Susidomėjimas V. Zelenskiu yra milžiniškas: didžiausių Jungtinių Valstijų televizijos kanalų žurnalistai ir kiti užsienio žiniasklaidos atstovai skrido naktį, kad atsidurtų paskubomis paskutinę minutę suorganizuotame renginyje. Atvykęs V. Zelenskis sakė: „Šauni vieta, niekados anksčiau čia neteko lankytis“.

Ukrainos prezidentas nesąmoningai tapo apkaltos epopėjos, į kurią pateko JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir kurią paskatino dabar jau plačiai pagarsėjęs telefoninis JAV prezidento ir naujoko Ukrainos lyderio pokalbis, dalyviu. Liepą vykusio pokalbio metu V. Zelenskis D. Trumpui sakė norintis daugiau JAV ginklų, kad galėtų pasipriešinti Rusijos remiamiems separatistams Rytų Ukrainoje. D. Trumpas paprašė V. Zelenskio ištirti Joe Bideno ir jo sūnaus Hunterio atvejį.

„Šantažo nebuvo. Tai nebuvo mūsų pokalbio tema“, – sakė baltus marškinius atsegta viršutine saga vilkėjęs V. Zelenskis. Prezidentas neryšėjo kaklaraiščio, jo rankos buvo sunertos.

Volodymyras Zelenskis

Vėliau prezidento paklausė, ar jis atsiprašė Angelos Merkel. Pokalbio metu V. Zelenskis pritarė D. Trumpui, kai Jungtinių Valstijų lyderis pasakė: „Vokietija dėl jūsų nedaro beveik nieko. Jie tik kalba“.

V. Zelenskis teigė trečiadienį kalbėjęsis su A. Merkel, o pokalbis buvo sėkmingas. Jis tvirtino, kad ES lyderiai suprato, kodėl jis taip pasakė.

Galbūt stebina, tačiau D. Trumpas nebuvo pats pirmas dalykas, apie kurį prasidėjus klausimų ir atsakymų maratonui pasiteiravo Ukrainos prezidento.

Vietos žiniasklaidai rūpėjo sudėtingi santykiai su Rusija, korupcija šalies viduje ir nerimas dėl V. Zelenskio ryšių su vietos milijardieriumi, kuriam priklauso V. Zelenskio serialą „Tautos tarnas“ transliavęs televizijos kanalas. Šis serialas, panašu, atspindėjo realaus gyvenimo įvykius: jame rodoma, kaip istorijos mokytojas iš esmės atsitiktinai laimi prezidento rinkimus – tai labai panašu į stebinantį paties V. Zelenskio politinį kelią.

Dabar valdžioje esančio V. Zelenskio spindesys nyksta, ypač po to, kai liepą vykusio telefoninio pokalbio stenograma parodė, kad V. Zelenskis nepajėgia kontroliuoti situacijos ir pataikauja D. Trumpui. Kai kurie abejoja, ar jis iš tiesų yra toks reformatorius, kokiu skelbėsi esąs. Ketvirtadienį jis susiginčijo su kai kuriais žurnalistais ir atrodė, kad vis labiau suirzta, kai išgirdo kritiškų vietos žurnalisto klausimų.

Tačiau tai jo nesustabdė. Po šešių valandų atėjo metas vakarienei, padavėjai į stalą patiekė maistą, o V. Zelenskis nerodė jokių nuovargio ženklų.