G. Cijūnaitis sako, kad bendra taisyklė – obuolius ir kriaušes reikia laikyti atskirai, nes jei šie vaisiai būna vienoje patalpoje, jie vienas kitą nokina. O tai, jei sodininkas tikisi vaisius valgyti iki pavasario, nepageidautina.

Tačiau ne visada yra galimybė atskirus vaisius dėti atskirose patalpose.

„Esu smulkus sodininkas, neturiu daug patalpų, todėl esu priverstas derlių kuo greičiau parduoti“, – sako G. Cijūnaitis.

Jis įvardina ir dar vieną priežastį, kodėl obuolius ir kriaušes reikia laikyti atskirai. Obuoliai laikomi teigiamoje temperatūroje, kriaušėms geriausia temperatūra apie pusė laipsnio žemiau nulio.

Kitas būtinas faktorius ilgam laikymui – laiku nuskinti. Obuolys turi būti sodrios spalvos ir lengvai skintis. Trečias kriterijus – perpjovus vaisių sėklos turi būti rudos. Tas pats galioja ir kriaušėms. Krituoliai tik greitam valgymui.

Be to, verta atkreipti dėmesį, kad laikymui geriausios naujosios rudeninės ir žieminės veislės.

Kalbant apie skynimą, nors ir patartina skinti sausus vaisius, tada juos lengviau sandėliuoti, tačiau tai nėra būtina sąlyga. Jei yra atvėsinimo kamera, drėgną vaisių skinti netgi privalumas, nes kameroje padidėja drėgmė.

„Nors kalbama, kad obuolius reikia į dėžes dėti daugiausia dviem sluoksniais, profesionalams tai negalioja. Jie klaidas ištaiso atvėsindami vaisių ir taip sustabdydami vegetaciją. Mėgėjams, kurie neturi tokios technikos, reikia stengtis derlių kuo mažiau pažeisti. Kriaušės yra lepesnės, jų žievelė plonesnė. Tarp sluoksnių patartina pakloti popierių, kuris sugers drėgmę“, – dėsto profesionalas.

Kiek laiko galima saugoti vaisius priklauso nuo veislės. Kriaušes galima valgyti per šv. Velykas, o obuolius netgi mėgėjiškom sąlygom, jei veislė tinkama, galima išlaikyti 12 mėn. Tačiau jei norima ilgai laikyti, juos reikia skinti kuo anksčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)