„Turiu keturis skirtingo amžiaus vaikus. Tėvystė skirtingame amžiuje, žinoma, skiriasi. Mažyliui svarbu leisti laiką kartu, žaisti, o vyresnėliams jau reikia patarimo, pagalbos, užtarimo.

Tai normalu, tačiau lygiai taip pat rūpesčių pakanka, manau, visiems tėvams. Visi vaikai man yra vienodai svarbūs“, – sako DELFI pašnekovas.

Turėdamas du berniukus ir dvi mergaites A. Šedžius įsitikinęs, kad turėtų skirtis ir jų auklėjimas. „Pavyzdžiui, mano jaunėlė dukrelė puikiai žino, kad yra mano numylėtinė. Mergaitės juk jautresnės, švelnesnės. Berniukams dažnai taikomi didesni reikalavimai. Jie turi būti stiprūs, padėti“, – dėstė A. Šedžius.

Pasiteiravus, kaip jo atžalas veikia žinomumas ir skandalai, jis sakė, kad dažniausiai vaikus tai liūdina, sukelia neigiamas emocijas, tačiau kartu gyvenimas puikiai visiems atpažįstamoje šeimoje gali tapti gera gyvenimo mokykla.

„Vaikai, žinoma, labai išgyvena. Kiek žinau iš savo vyresnėlės, vaikus veikia komentarai. Juos žeidžia žmonės, kurie rašo apie mane negražius dalykus, bet tai kartu ir savotiška gyvenimo mokykla. Tampa labai aišku, kad ir gyvenime ne visi norės gero.

Mažyliui kol kas dar nereikia nieko aiškinti, bet vėliau reikės papasakoti ir jam, kas čia vyko, kodėl tiek matomumo. Tačiau dar ne greitai. Kokius tris metus rezerve dar turiu“.

Vyrams, kurie dar tik svarsto apie tėvystę, Andrius sako, kad vaikai yra pats nuostabiausias dalykas gyvenime. „Jie yra gyvenimo prasmė ir tik dėl jų verta stengtis ir gyventi. Tai yra giminės pratęsimas ir natūralus reiškinys. Privalome po savęs palikti palikuonis ir išleisti į gyvenimą“, – įsitikinęs verslininkas.

Andrius Šedžius

Vaikų klausimai Andriui Šedžiui:

– Kodėl vanduo šlapias?

– Jis šlapias, nes oras sausas.

– Kaip lėktuvai išsilaiko ore?

– Jie turi tokią ugninę uodegą ir ji tuos lėktuvus kelia į viršų. Kai ji prigęsta, jie leidžiasi žemyn.

– Kodėl šuns nosis tokia šalta? Ar jis peršalo?

– Tikrai ne (juokiasi). Jo nosis šalta, kad jis visada pats būtų šiltas.

– Kodėl keliai duobėti? Kas juose iškasė duobes?

– Automobilių ratai. Kai prasideda lietus, būna bala, o jei joje ilgai šokinėtume, atsirastų duobė. Taip ir su automobiliais, kurie nuolat važinėja gatvėmis ir taip atsiranda duobės.

– Kodėl visi medžiai rudi, o beržai balti?

– Ne visi. Yra ir juodų, pavyzdžiui, alksniai ir ąžuolai. Kiekvienas medis, kaip ir žmogus, turi savo rūbą ir juo pasipuošia.

– Kodėl gyvūnai nesišypso?

– Tikrai nesutikčiau su tuo. Gyvūnai šypsosi ir ne vieną tokį išsišiepusį vaizdelį galima rasti internete. Tam paprieštarautų ir auginantys naminius gyvūnėlius.

– Kodėl Mėnulis nenusileidžia ant Žemės?

– Nes jis yra labai toli ir tiesiog keičiasi vietomis su Saule.

– Kur tas planetos centras? Ar toks apskritai yra?

– Žinoma, kad yra. Mūsų Žemė yra apvali ir, kaip ir obuolys, turi savo centrą – branduolį.

– Kodėl taip greitai auga plaukai?

– Šiam klausimui paprieštarauti galėtų mamytės, nes joms plaukai visada auga per lėtai, o tėveliams į kirpyklą eiti tenka dažniau (juokiasi). Kai nelauki, turbūt greičiau ir auga. Gal laukti to mažiau reikia?

– Ar ir baltosios meškos žiemą miega?

– Turbūt, bet beveik visą laiką ten, kur jos gyvena, ir taip yra žiema, todėl kai būna mažiau sniego, jos eina ieškoti maisto.

– Kaip ilsisi rykliai?

– Pavalgę jie plūduriuoja ir taip ilsisi.

– Kaip žinoti, kad su tuo vaiku nebūsime draugai?

– Su visais reikia draugauti. To mokau ir savo vaikus. Nereikia pyktis, nes tai nieko gero neduoda.

– Iš kur atsiranda saulės zuikučiai?

– Iš šviesos.

– Kas yra politika?

– Tai yra darbas, kuris sprendžia tokius klausimus kaip maistas darželyje, kaip ilgai truks mokslai, kiek reikės mokėti už šildymą ir panašiai. Trumpai tariant, politika yra esminius gyvenimo klausimus sprendžianti sritis.

– Kam reikalinga laimė?

– Ji reikalinga visiems. Kai esame laimingi – mūsų širdis daugiau nieko nebegeidžia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)