Pavyzdžiui, vidutinė gruzdintų bulvyčių porcija, apie 150 g, turi 232 kcal ir glikeminę apkrovą – 29 vienetų. Nors atrodytų šiose bulvytėse kalorijų ir nėra tiek daug, didelis glikeminės apkrovos skaičius rodo, kad toks produktas mūsų organizme bus greitai paverčiamas į gliukozę, kas nėra gerai, jei jūs norite subalansuoti savo svorį ar išvengti cukrinio diabeto.

Vieno patiekalo metu mes norime stengtis gauti ne daugiau nei 15 glikeminės apkrovos vienetų. Vadinasi, gruzdintos bulvytės šį rodiklį viršija beveik du kartus.

Taip pat tokiose bulvytėse mes gausime itin daug omega-6 riebiųjų rūgščių, kurių perteklius gali paskatinti uždegiminius procesus, nes jos bus kepamos daržovių arba saulėgrąžų aliejuje. Reikėtų nepamiršti, kad toks aliejus kaitinamas aukštoje temperatūroje virs transriebalais, o tai žalinga mūsų imuninei, kraujotakos sistemai ir cholesteroliui.

Ypatingai keptos bulvytės

Jei mėgstate bulves, siūlyčiau jas rinktis su odele, taip padidinsime skaidulų kiekį; kepti ant kokosų aliejaus keptuvėje ar ištrinti žąsų taukais bei kepti orkaitėje. Tokios bulvės ne tik nenusileis skoniu, bet bus gerokai sveikesnės.

Mėsainiai būna labai įvairūs ir šioje vietoje reikėtų atkreipti dėmesį į keletą faktorių:

- ar mano naudojamas mėsainis yra paruoštas iš kokybiškos mėsos?

- ar mėsos ruošimui naudojami papildomi ingredientai?

Naudingiausia rinktis mėsainius, kurie ruošiami iš mėsos, natūralių prieskonių kaip česnakas, svogūnas, pipirai ir druska.

- Kaip jis iškeptas? Mėsos kepimo procesas itin svarbus, kadangi apdegusi mėsa neigiamai veikia mūsų sveikatą. Būtent dėl šios priežasties visada geriau rinktis „vidutiniškai“ paruoštą mėsą ir apipjaustyti, jei yra apdegusių dalių.

Jautienos maltinis

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į padažus, kurių sudėtyje galime gauti nereikalingų priedų, tokių kaip skonio stiprikliai E621, valgomoji druska ir cukrus. Dažnai pastebiu, kaip žmonės neribodami vartoja pomidorų padažą. Jei pomidorų padažas neturi jokių nereikalingų priedų, nereiktų jo atsisakyti, tik svarbu nepadauginti, nes 3 valgomieji šaukštai turės net 10 gramų cukraus.

Itin dažnai pastebiu, kad renkantis greitą maistą, jame beveik visai nebūna daržovių. Žinant, kad per dieną mums būtų naudinga gauti mažiausiai 4-5 kumščio dydžio porcijas, visada rekomenduočiau papildomai užsisakyti salotų ar kitų daržovių, kaip priedus. Nors rudenį ir žiemą daržovių skonis neprilygs vasariškoms, čia galioja principas: geriau šaldytos, raugintos ar mažiau skanios atvežtinės, nei jokių daržovių.

O pabaigai norėčiau paminėti, kad aš ir pati leidžiu sau valgyti mėsainius, tačiau dažniausiai juos ruošiu namuose. Mėsą perku iš vietinių mėsos parduotuvių, šalia pasiruošiu didelį indą salotų ir išsikepu orkaitėje bulvių su odele.

O kaip su bandele? Dažniausiai renkuosi tik vieną angliavandenį – tai reiškia arba valgau bulves, arba bandelę. Nebūtina visiškai atsisakyti jūsų mėgstamo maisto, tiesiog reikia jį paversti sveikatai naudingesniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)