Erika Vitulskienė

Žinoma televizijos laidų vedėja ir verslininkė Erika Vitulskienė šypsodamasi sako, kad bet kokius skausmus nugali žinia, kad vaikelis gimė sveikas.

„Tai, kas sunkiausia ar lengviausia, turbūt reikia klausti iš karto po gimdymo, nes kai atsiranda vaikelis, pasimiršta visi rūpesčiai ir atsiranda tik begalinė meilė. Iš to džiaugsmo, kurį gauni turėdamas vaikų, pasimiršta net ir gimdymo skausmas“, – tikina pašnekovė.

„Nėštumo metu daug kas pataria, bet ne visada tiksliai. Ne visi ir ne visada žino, ką patarti, ką sakyti. Prieš pirmąjį gimdymą labai bijojau ir prisiklausiau įvairiausių mitų. Ypač apie tai, kas vyksta su moters kūnu, kad vėliau vyrai neva nebegeidžia moterų...

Negalima liesti ir interneto, nes ten tikrai yra daug nereikalingos informacijos. Jei kažkam pasitaikė tokia situacija, nereikia visko suabsoliutinti. Ir pirmojo nėštumo metu reikia galvoti apie tą laimę ir pozityvias emocijas, kurias dovanojame savo vaikeliui pilvelyje. Jei norisi, galima ir pasmaguriauti“, – pasakoja dviejų sūnų mama.

Pirmojo nėštumo metu Erikai labai norėjau mandarinų – jų vyras jai parvežė net iš Italijos, o besilaukiant antrojo širdis geidė... svogūnų.

„Besilaukdama pirmagimio labai norėjau citrusinių vaisių, o antrojo – svogūnų ir ananasų. Toks skonis man buvo tada kažkas nerealaus, o dabar nesuprantu, kas čia tokio. Mano oda ir plaukai buvo nuolat svogūnų kvapo“, – juokiasi moteris.

Erika prisimena, kad į pirmąjį gimdymą keliavo ramiai, kadangi iki šio fakto labai domėjosi, kas vyksta su jos kūnu. Nepaisant to, net ir toks pasiruošimas jai nepadėjo išvengti didžiulio skausmo.

„Geriausia, ką padariau, tai sužinojau kiek įmanoma daugiau informacijos, ką daryti, jei viskas vyktų ne pagal planą, kas sukelia priešankstinius gimdymus, kas vyksta su moterimi ir t.t. Tikrai daug domėjausi ir skaičiau. Taigi, į gimdymą vykau atsipalaidavusi. Baigiau visus įmanomus kursus. Tačiau mano gimdymas buvo ypač skausmingas“, – prisimena ji.

Erika per savo pirmąjį gimdymą atsisakė vaistų nuo skausmo.

„Buvau skaičiusi daug literatūros, todėl nusprendžiau, kad tai nėra itin gerai, jog tai nepadeda vaikelio kovai už būvį. Nors moksliškai neįrodyta, kad tai kenkia kūdikiui, nusprendžiau maksimaliai apsaugoti ir padėti savo vaikeliui“, – sako pašnekovė.

Antrojo nėštumo, kaip pasakoja Erika, labai bijojo, kadangi žinojo, kas jos laukia.

„Žinojau, kaip skauda, bet gimdant antrąjį vaikelį buvo daug lengviau. Žiūrėsime, jei bus trečias, gal bus dar lengviau. Norėtume mergaitės“, – šyptelėjo ji.

Indrė Morkūnienė

Du vaikus taip pat augina ir TV laidų bei renginių vedėja Indrė Morkūnienė. Moteris sako, kad jos aplinka ir darbas jai labai padėjo pasiruošti motinystei.

„Labai džiaugiuosi, kad man gyvenimas taip lėmė, jog savo darbe galėjau kalbėtis su be galo daug mamų. Pati turėjau du gimdymus, tad apie juos esu apkalbėjusi su daug mamų. Mus visas vienija tai, kad apie sunkumus ar iššūkius mes nekalbame. Nė viena mama apie tai nekalba ir prisimena tik pačias džiugiausias akimirkas“, – tikina moteris.

Būtent dėl šios priežasties Indrė nesureikšmina ir paties gimdymo, kadangi svarbiausia yra tai, kas nutinka po jo.

„Pačio gimdymo nesureikšminau, nes svarbiausias dalykas yra tai, kas nutinka, kai tu tampi tikra mama. O tapti mama turi visą gyvenimą. Kiekviena diena dabar yra tarsi naujas gimimas“, – pastebi ji.

Tiesa, Indrė neslepia, kad motinystėje būna ir linksmų, ir niūresnių dienų.

„Visko būna, bet būti mama yra didžiulė palaima. Svarbiau kalbėti apie tas džiugias akimirkas, kad vis daugiau moterų skaitytų ir girdėtų, kaip verta būti mama“, – pozityvumo nestigo pašnekovė.

Daiva Tamošiūnaitė

TV laidų vedėjai Daivai Tamošiūnaitei teko visai kitokia dalia, nei kitoms pašnekovėms. Moteris savo nėštumą prisimena su jauduliu.

„Aš esu ankstuko mama ir tai visai kas kita. Tam pasiruošti neįmanoma. Su tavimi nutinka tai, ko labiausiai bijojai, tu tiesiog sužinai, kad vaikas ateina trimis mėnesiais anksčiau.

Gydytojas man tik pasakė: „Deja, paimsime tavo vaikelį ir darysime cezario pjūvį“. Sužinojau, kad vaikelis gims gerokai anksčiau. Visos tokių vaikelių mamos žino tai, ką žinau ir aš. Klausimas esminis, ar gyvensi tu ir ar gyvens tavo vaikas. Buvo sunku su tomis mintimis susitvarkyti“, – prisimena ji.

Nepasiduoti sunkią akimirką Daivą privertė tikėjimas.

„Nelieka kitos išeities. Dieną pradedi su malda, vakarą baigi su malda. Meldi, kad vaikelį rastum ryte gyvą. Dabar truputėlį kitaip, bet išgyvenimo pavojus visada yra. Vis anksčiau atėję kūdikiai medikų yra išsaugojami. Tačiau ir tai priklauso nuo daugybės faktorių“, – pastebi moteris.

„Galėjau lengviau atsikvėpti tik tada, kai Adelei suėjo metai. Nors mamos niekada nenusiramina ir nerimauja dėl savo vaikų, bet po metų žinojau, kad išvengėme visokių svarbių ligų“, – pridūrė pašnekovė.

Renginyje taip pat apsilankė Elena Puidokaitė-Atlanta, Baiba Skurstene-Serdiukė, Ineta Puzaraitė-Žvagulienė ir kitos žinomos moterys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)