Pastarosios atstovai įspėjo socialinių tinklų žvaigždę, kad negalima talpinti skelbimo nenurodžius siūlomo atlygio.

Pats A. Swan DELFI pasakojo, kad pats teiravosi Valstybinės darbo inspekcijos, kokiu pagrindu jam skirtas įspėjimas ir sulaukė konkretaus paaiškinimo – kad ir kur būtų talpinamas darbo skelbimas, būtina nurodyti siūlomą užmokestį.

„Pasidomėjau, ar asmeniniame profilyje parašytas įrašas laikomas skelbimu, tai atsakė, kad bet kokiame formate darbuotojo paieškos yra skelbimas ir turi būti nurodytas jam siūlomas atlygis. Tokia tvarka įsigaliojo nuo šių metų liepos pabaigos“, – DELFI sakė „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas ir treneris.

Artūras tikino, kad nesipiktina, o priešingai, džiaugiasi, jog gavo reikiamą informaciją ir nebuvo nubaustas, tik įspėtas.

„Suprantu, kad nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, tad su įstatymu viskas gerai. Manau, kad trūko informacijos sklaidos žiniasklaidoje, nes toks įstatymas liečia absoliučiai visus, tačiau smagu, jog darbo inspekcija parašė laišką ir įspėjo, paaiškino kas ir kaip, o ne iškart skyrė baudą“, – pasakojo jis.

Jis nuogąstavo tik dėl to, kad kai kuriais atvejais labai sunku apibrėžti atlygį, kadangi jo ieškomo asistento atveju užmokestis priklauso nuo nudirbtų darbų.

„Aišku, tam tikrose situacijose tikrai sunku įvardinti atlyginimą, kai ieškai žmogaus ir nežinai, kiek ir ko darys, kaip ir mano atveju buvo dėl asistento pareigybės. Paprasčiau būtų nurodyti atlygį už tokį darbą, kuris labiau apibrėžtas“, – tvirtino vyras.

DELFI susisiekė su Valstybinės darbo inspekcijos atstove žiniasklaidai ir pasidomėjo, ar išties privalu nurodyti darbo užmokestį nepriklausomai nuo to, kur patalpintas skelbimas ir kokios pareigybės asmuo ieškomas.

„Darbo kodeksas numato, kad darbo skelbime darbdavys privalo nurodyti informaciją apie siūlomą darbo užmokestį. Kur skelbimas yra skelbiamas – darbdavio pasirinkimas“, – patvirtino Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Pasitikslinus, ką reiktų daryti tokiu atveju, kai darbo užmokestis priklauso nuo atliktų darbų t. y. sumuojami darbai ir mėnesio pabaigoje už juos mokama, patarėja komunikacijai sakė, kad viskas priklauso nuo to, ieškomas darbuotojas ar paslaugų teikėjas.

„Situacija priklauso nuo to, skelbimuose ieškomi darbuotojai ar paslaugų teikėjai. Kartais pasitaiko taip, kad stebint skelbimus viešojoje erdvėje, sunku iš skelbimo pasakyti, ko išties ieškoma. Jeigu ieškoma paslaugų teikėjo, kaip tikriausiai buvo tuo atveju, jų nesieja darbo santykiai, todėl ir užmokestį nurodyti nėra privalu“, – sakė atstovė.

Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė pripažino, kad kartais kyla keblumų, kai iš darbo skelbimo sunku nusakyti darbo santykių pobūdį ar jų nebuvimą.

„Mums kartais irgi iškyla problemų nuspėjant, kokie bus tie darbo santykiai ar jų išvis nebus. Darbo inspekcijos įspėjimai nėra grasinantys ar baisūs, todėl siūlau konsultuotis tiek su mūsų darbuotojais, tiek su teisininkais, jei kyla neaiškumų“, – sakė atstovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)