Dėl V. Pranckiečio atstatydinimo iš Seimo pirmininko pareigų parlamentarai balsuos slaptu balsavimu. Norint, kad V. Pranckietis būtų patrauktas iš šių pareigų, reikia, kad tam pritartų bent 71 parlamentaras. Šiuo metu valdančioji koalicija formaliai turi 75 balsus.

Net jei jie visi drausmingai balsavimo dieną dalyvautų posėdyje, šiuo metu opozicinei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijai priklausančio Bronislovo Matelio žiniomis, mažiausiai šeši „valstiečių“ frakcijos nariai yra linkę šio sprendimo nepalaikyti.

Vienas tokių narių galėtų būti „valstiečių“ frakcijai priklausantis premjeras Saulius Skvernelis, kuris ne kartą viešai yra sakęs, kad palaiko Seimo pirmininką.

Nors skaičiuojant aritmetiškai atrodo, kad balsų atstatydinti V. Pranckietį gali pritrūkti, B. Matelis neatmeta, kad yra tikimybė, kad balsų gali būti rasta ir už valdančiosios koalicijos ribų.

Vienas iš rezervų, kuriuos kartais lemiamam balsavimui pasitelkia „valstiečiai“, yra liberalų gretose.

„Jie turi keletą liberalų, kur davė jiems ir vicepirmininko postą“, – sakė B. Matelis.

Tačiau „valstiečių“ frakcijai priklausęs parlamentaras neatmeta, kad šiuo atveju gali būti nueita ir dar toliau.

„Pažįstant Ramūną neatmesčiau galimybės, kad gali atrasti kai kurių Seimo narių iš kitų frakcijų, kurie turi kokias nors silpnas vietas, ir jie gali būti šantažuojami“, – sakė B. Matelis.

Parlamentaras tai teikdamas prisiminė savo paties patirtį.

„Kai išėjau iš frakcijos, jis apie mane buvo pradėjęs rinkti informaciją – kur čia B. Matelis buvo įkliuvęs? Prokuratūrose, teismuose bylų ieškojo, nieko nerado, bet jo žmonės vaikščiojo. Paskui pradėjo domėtis kitų verslais – kas, ką turi? Agnė neišeidavo iš Seimo, naktimis degė šviesa, ji vis googlino, ieškodavo kažko apie visus“, – kalbėjo B. Matelis.

Jo manymu, toks pats mechanizmas gali būti įjungtas ir šiuo atveju, kad ką nors priverstų ateiti ir balsuoti.

„Tiesa sakant, politikoje tam tikra prasme tai yra šiek tiek ir normalus reiškinys. Jei esi politikas, turi mokėti atsispirti, ir nebijoti tos informacijos, kurią apie tave susirinko. Čia irgi parodo politikų atsparumą“, – sakė B. Matelis.

Karbauskiui kliuvo dėl charakterio savybių

Parlamentaras sako, kad šiuo metu bruzdėjimai šiuo klausimu daugiausiai girdisi tarp valdančiųjų.

„Visi bruzdėjimai jaučiasi anoje pusėje. Bet sakyčiau, kad tai jau nebe bruzdėjimai, bet visiškai sutrikimas ir nerimas“, – sakė B. Matelis.

Parlamentaras mano, kad išspręsti šią problemą trukdo ir R. Karbauskio charakteris.

„Iš tikrųjų gal ir būtų galima spręsti, jeigu Ramūnas nebūtų toks užsispyręs ir pasipūtęs. Jis turi ateiti, pripažinti savo klaidas, kodėl taip atsitiko.

Dabar jis permeta visas problemas ant valstybės pečių ir nori, kad mes išspręstume. Juk dar, kai V. Pranckietis buvo skiriamas į pareigas, buvo šnekama, kad patyrimo jis neturi. Tai šnekėjo opozicija. „Ne, – sako. – Gerai“. Tai dabar tegul prisimena savo žodžius“, – kalbėjo B. Matelis.

Jo nuomone, šiuo atveju neteisinga opoziciją kaltinti užsispyrimu.

„Sakyčiau, kad jie taip bando pateikti, kad mes nieko nenorime daryti, kad esame užsispyrę. Bet būkime biedni, bet teisingi, demokratinėje šalyje opozicija niekada neprivalo vykdyti valdančiųjų programos.

Galime priimti sprendimus, jei jie kenkia valstybei. Jeigu jie pateiks kokius nors įrodymus, kad V. Pranckietis kažką blogo padarė valstybei, opozicija irgi mąsto valstybiškai, ir padės priimti sprendimus. Bet juk mes matome, kad keršija dėl Gretos, tai, kaip mes galime nusileisti iki tokio lygio“, – sakė B. Matelis.

Urbšys: yra problemų koalicijos viduje

Mišrioje Seimo grupėje dirbantis buvęs „valstiečių“ frakcijos narys P. Urbšys konstatavo, kad V. Pranckiečio klausimas R. Karbauskiui yra tapęs „būti ar nebūti“ lygio problema.

„Todėl jis dabar desperatiškai bando sutelkti aritmetinę daugumą, kuri leistų jam pademonstruoti, kas vis dėlto Lietuvoje yra Seimo viršininkas“, – sakė P. Urbšys.

Pasak parlamentaro, iš to, kas dabar matyti Seime, galima daryti išvadas, kad jis turi problemų koalicijos viduje.

„Po to, kai su R. Karbauskio palaiminimu D. Gaižauskas pradėjo tyrimą dėl I. Rozovos, akivaizdžiai matyti, kad pagrindiniais taikiniais gali tapti V. Bakas ir V. Pranckietis. Lenkų rinkimų akcijai tai yra tam tikras ženklas, kad R. Karbauskis, siekdamas savo siaurų asmeninių tikslų, gali juos naudoti kaip trąšas. Tokioje situacijoje Lenkų rinkimų akcija neduoda aiškaus signalo, kad jie palaikys V. Pranckiečio atstatydinimą“, – sakė P. Urbšys.

Parlamentaro supratimu, socialdarbiečiai irgi yra tapę R. Karbauskio įkaitais.

„Nes išeitų taip, kad G. Kirkilas tiek ištroškęs V. Pranckiečio kėdės, kad jis dėl to yra pasiruošęs vos ne valstybinę krizę sukelti“, – sakė P. Urbšys.

Parlamentaro žiniomis, pačios „valstiečių“ frakcijos viduje dauguma žmonių neturi kito pasirinkimo – tik paklusti R. Karbauskio valiai, nes jie galvoja apie rinkimus.

„O nuo R. Karbauskio priklausys jų vieta sąraše. Bet yra keletas tokių, kurie nėra tiek įbaudžiauninti toje frakcijoje, turintys savo nuomonę, ir jie kol kas griauna R. Karbauskio planus.

Bet, žinodamas R. Karbauskio užsispyrimą, aš nenustebsiu, kad jis per tas dienas imsis visų teisėtų ir netesėtų būdų pasiekti, ko nori. Taip, kaip įrodė, kad jis gali pasiekti savo tikslą, kad nebūtų Seime sudaryta „Agrokoncerno“ tyrimo komisija“, – kalbėjo P. Urbšys.

Karbauskis išvardijo argumentus

R. Karbauskis DELFI išvardijo argumentus, kodėl siūloma atstatydinti Seimo pirmininką.

„Pirmiausia tai yra koalicinė sutartis, tai politinis klausimas, politinis ir sutarimas. Nes skiriamas Seimo pirmininkas politiniu sutarimu, jis gali būti pakeistas irgi politiniu sutarimu“, – pirmąjį argumentą įvardijo R. Karbauskis.

Jis taip pat tvirtino, kad paskutines savaites V. Pranckietis veikia tiesiogiai prieš partiją.

„Seimo pirmininkas tiesiog sistemiškai veikia prieš valdančiąją daugumą, ir rinkimuose ir pasisakymuose. Nemanau, kad tai bus rašoma tuose dokumentuose, bet tai jau irgi virsta priežastimi. Nes jis realiai veikia prieš valdančiąją daugumą“, – tvirtino LVŽS pirmininkas.

Jis priminė, kad tokiu elgesiu būtų galima laikyti ir tai, kad vykusiuose rinkimuose į Seimą V. Pranckietis pasisakė prieš valstiečių remiamą kandidatą.

„Aš turiu omenyje ir kiekvienos dienos pasisakymus, kurie dabar jau yra sistemiški – žeminant mane kaip partijos pirmininką, ir partiją“, – DELFI antradienio rytą sakė valstiečių pirmininkas.

Kol kas jis negalėjo pasakyti koks yra tiksli formuluotė, dėl kurios ir renkami parlamentarų parašai.

„Dabar neatsimenu visų formuluočių, jas ruošia teisininkai, manau, kad šitos savaitės pabaigoje, ar kitos pradžioje, tikrai paskelbsime“, – tvirtino jis.