Į klausimą, ar daug kosmetikos vartoja lietuviai, ypač lietuvės moterys, profesionali visažistė, „Grimo akademijos“ vadovė Eglė Kojalienė atsako, jog viską lemia individualus požiūris ir įpročiai. „Visos mes esame labai skirtingos: tiek išoriškai, tiek odos būklės, tiek nuomonių ar pasirinkimų prasme.

Tarkime, jei viena moteris gali apsiriboti vienu vieninteliu kremu, kitai savo kosmetikos krepšelyje reikės turėti tiek, kad užtektų ir visam būriui panaudoti. Ir abiejų pasirinkimas greičiausiai bus savaip teisus, rašoma pranešime spaudai.

Galbūt vienos oda iš prigimties yra sveika, skaisti, lygi, nereikalaujanti ypatingos priežiūros, tad tokiai moteriai galbūt išties visiškai pakaks to vienintelio kremo, tuo tarpu kitos oda – galbūt yra linkusi sausėti, raudonuoti, galbūt ji papilkėjusi, nelygi ar turinti kokių nors kitokių trūkumų, tad jai ir priemonių reikės žymiai daugiau,“ – pastebi pašnekovė. Anot E. Kojalienės, kalbant apie kosmetiką, kur kas svarbiau, yra ne kiekis, kiek jos vartojama, o tai, ar priemonės pasirinktos teisingai.

Ką gali kosmetologas?

„Nebūtina mintinai mokytis visų sudedamųjų naudojamos kosmetikos dalių, kad vėliau būtų galima pasakyti, kuri medžiaga kokį poveikį daro odai. Tokia informacija – perteklinė ir praktiškai sunkiai pritaikoma. Tačiau gebėti identifikuoti tikslų savo odos poreikį bei žinoti, kaip jį patenkinti – privalu. Reikia mokėti atpažinti savo odos būseną tam tikru metų, amžiaus ar gyvenimo (pvz. nėštumo) laikotarpiu, suprasti, ko jai tuo metu reikia labiausiai: galbūt papildomo drėkinimo, maitinimo, vitaminų, ko nors kito“, – atkreipia dėmesį E. Kojalienė.

Kaip galima to išmokti, iš kur gauti teisingos informacijos? Patarti gali profesionalus kosmetologas.

„Kasdieniame gyvenime daugybę reikalų juk tvarkome ne patys, mums padeda tam tikros srities specialistai: mokytojai, gydytojai, teisininkai, advokatai, finansų ekspertai ir pan. Tad ir kosmetiką turėtume pasirinkti ne savarankiškai, aklai sekdami reklama, prekybos centrų akcijomis, google ar draugių nuomone, o patarti profesionalaus kosmetologo. Ir visai nebūtina pas kosmetologą lankytis kas savaitę ar dvi (jei tam nėra objektyvių priežasčių), kartais pakanka tiesiog nueiti ir pasišnekėti ir taip išsirinkti tinkamiausias kosmetikos priemones savo odai“, – pataria pašnekovė.

Moteris priduria, kad patyręs, profesionalus kosmetologas odą mato visiškai kitaip, nei mes patys, žiūrėdami į veidrodį. Jis ne tik nustato odos tipą: normali, sausa, riebi ar mišri oda, bet ir laiku identifikuoja jos pokyčius, problemas, pataria, kaip geriausiai būtų pastarąsias spręsti.

Žinoma, kartais sprendimo būdą nesibaigiančių odos problemų sraute gali padėti rasti tik gydytojas dermatovenerologas. Tokiu atveju būtina jo konsultacija ir greičiausiai – gydomoji kosmetika.

Jei kosmetika odai netinka ar naudojama netinkamai?

„Tokiu atveju pasekmių galima sulaukti pačių įvairiausių – nuo odos išsausėjimo, paraudimo, sudirgimo iki gausių išbėrimų ar rimtų uždegimų“, – teigia E. Kojalienė. Anot jos, geriausia naudoti tokias odos priežiūros priemones, kurios nepažeistų natūraliai vykstančių odos procesų bei aktyviai dirbtų kartu su ja. „Kitaip tariant, jei naudojame odai netinkančią priemonę ar kosmetiką naudojame netinkamai, oda iškart į tai reaguoja. Tarkime, aktorė ar televizijos laidų vedėja kasdien grimuojama. Jei kosmetika tepama ant nesudrėkintos, iš anksto neparuoštos odos, šioji netrunka išsausėti, labai greitai pavargsta, joje prasideda uždegiminiai procesai. Kitas pavyzdys – odą, kuriai trūksta drėgmės, tepame riebiu kremu. Tokiu būdu riebalai odą užkloja tarsi polietileno plėvelė, neleidžia šiai kvėpuoti, normaliai apsivalyti. Oda vėl kankinasi, vargsta, joje provokuojami įvairūs uždegimai“,– pasakoja pašnekovė.

E. Kojalienei pritaria vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė. Vaistininkės teigimu, netinkamas kosmetikos priemonių pasirinkimas ar netinkamas šių vartojimas odai gali padaryti nemažai žalos, išprovokuoti net rimtas odos ligas, tokias kaip atopinis dermatitas, aknė ir pan.

„Idealu, kai kosmetiką žmogus renkasi turėdamas žinių, šiokios tokios informacijos, pasikonsultavęs su savo srities specialistais. Iš praktikos galiu pasakyti, kad bent jau žinant savo odos tipą, šansų suklysti pasirenkant priemones tampa žymiai mažiau. Jei oda sausa, rinktis reikėtų tokias kosmetikos priemones, kurių sudėtyje yra riebiųjų medžiagų: įvairių augalų aliejaus, bičių vaško, medaus ir pan.

Riebiai odai tinka kosmetika su moliu, dumbliais, purvu, arbatmedžio aliejumi, druskomis. Šie veiklieji komponentai tirpdo keratininį odos ląstelių sluoksnį, kitaip tariant, neleidžia užsikimšti odos poroms ir truputėlį skystina išsiskiriančius riebalus, taip pat valo ir sutraukia jau išvalytas poras, veikia antiseptiškai ir priešuždegimiškai.

Jautriai ir alergiškai odai skirtoje kosmetikoje turėtų būti liepžiedžių, ramunėlių, alijošiaus ekstrakto“, – vardija vaistininkė. Anot pašnekovės, jei pirkėjas nėra įsitikinęs, ar pasirinko teisingai, visada galima paklausti, pasitarti. Kiekvienam randamas teisingiausias sprendimo būdas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)