Pastaraisiais metais Lietuvos miško rinkoje sparčiausiai plėtėsi užsienio kapitalo investiciniai fondai ir įmonės. Didžiausia miškų savininkė Lietuvoje – IKEA, kuri per savo valdomą bendrovę „IRI Investments Lietuva“ supirko jau 27 tūkst. ha miškų. Antroje vietoje – suomių kapitalo bendrovė „Dasos Capital“, pernai įsigijusi švedų įmonių grupės „Euroforest“ valdytą 15 tūkst. ha miškų portfelį.

Laidoje „DELFI diena“ tyrimo „Lietuvos turtingiausieji“ bendraautorė Jurgita Laurinėnaitė-Šimelevičienė tikino, kad žiniasklaidoje tokį sąrašą bandyta sukurti jau daug kartų, tačiau vis susidurta su problemomis.

„Žiniasklaidoje tokį sąrašą yra bandyta sudaryti ne kartą. Tie duomenys yra labai sunkiai prieinami. Mums pavyko gauti duomenis iš „Registrų centro“, kiek viena įmonė valdo miškų ir gavome 30-uką, bet tai neparodė bendro vaizdo, nes vienas savininkas gali valdyti kelias įmones. Dėl to buvo atliktas žurnalistinis tyrimas, mes pakalbėjome su 30 žmonių, rinkos dalyviais, miškininkais, ekspertais. Tokiu būdu buvo sudarytas bendras vaizdas“, – sakė moteris.

Jurgita Laurinėnaitė-Šimelevičienė

Anot jos, tyrimo metu susidurta su ne vienu iššūkiu.

„Didžioji problema, kad, kiek turi įmonė miško, dar neatspindi situacijos, nes jos akcininkas gali turėti asmeniškai įsigijęs miško, tačiau „Registrų centras“ neatskleidžia informacijos apie fizinius asmenis netgi žiniasklaidai. Sužinoti oficialius duomenis, kiek tiksliai hektarų turi vienas ar kitas asmuo mes negalime, todėl turime klausti tiesiai to asmens, nes tokie duomenys yra neatskleidžiami žiniasklaidai“, – kalbėjo Jurgita Laurinėnaitė-Šimelevičienė.

Pasak ekspertų, Skandinavijos šalyse jaučiamas susidomėjimas Baltijos šalių miškais, nes jie laikomi nors ir nelabai pelninga, bet visiškai saugia investicija. Miškas auga net ir nieko į jį neinvestuojant, o atėjus krizei galima tiesiog atidėti miško kirtimą ir palaukti geresnių laikų.

Lietuvių susidomėjimas mišku, kaip investicija, taip pat didėja. Pastaraisiais metais į miškus aktyviai investuoja investicijų valdymo bendrovė „Invalda INVL“, per tūkstantį hektarų miško valdų sukaupusi ir su „Icor“ koncernu susijusi įmonė.

Jurgita Laurinėnaitė-Šimelevičienė

J. Laurinėnaitė-Šimelevičienė laidoje pabrėžė, kad daug turto vienose rankose sukaupę žmonės gali turi labai didelę įtaką.

„Normalu, kad kaip ir žemės, taip ir miškų valdytojai, yra žmonės, kuriems galioja daugiau viešumo kriterijų, nes tai yra strateginis dalykas. Jeigu tas turtas yra sukauptas vienose rankose, tai gali būti pavojinga, nes didžiulį miškų krepšelį gali parduoti šaliai, kuri galbūt nebūtų labai draugiška. Tie žmonės, kurie turi daug sukaupę žemės, taip pat tampa labai įtakingais, jie gali turėti interesų“, – DELFI laidoje sakė moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)