Vilniuje vykstančiame JAV ir Europos energetikos forume kalbėjusi Ditte Juul Jorgensen teigia, kad Baltijos šalys yra energetinio saugumo užtikrinimo pavyzdys.

„Esame visai kitokioje situacijoje, palyginti su 2009 metais, kai kilo vadinamoji dujų krizė. Tiek Europos Sąjunga, tiek jos rytinės ir vidurio regiono narės, įskaitant ir Baltijos šalis, yra kur kas geriau pasirengusios ir koordinuotos (...) Baltijos šalys ir Lietuva jau nebėra energetinės salos“, – kalbėjo D. J. Jorgensen.

Jo teigimu, Europos Sąjunga siekia, jog kiekviena valstybė narė turėtų bent tris energijos tiekimo šaltinius, įskaitant ir prieigą prie suskystintųjų gamtinių dujų (SGD).

Pareigūnė atkreipė dėmesį, kad SGD importas iš JAV yra viena galimybių Europai padidinti savo energetinį saugumą.

„SGD importas iš Jungtinių Valstijų yra esminis elementas pagerinti mūsų energetinį saugumą. Dujos ateina iš mūsų sąjungininkės, tai yra konkurencingas energijos šaltinis Europos Sąjungai“, – kalbėjo D. J. Jorgensen.

Jos duomenimis, šiemet apie 30 proc. viso Amerikos SGD eksporto atiteko Europos Sąjungai.

„Palyginti su pernai, mes patrigubinome JAV SGD importą – jau dabar jis siekia 9,5 mlrd. kubinių metrų SGD, kai pernai – 3,3 mlrd. kubinių metrų“, – sakė EK atstovė.

D. J. Jorgensen pažymėjo, kad Europa turi didinti energetinį saugumą, diversifikuoti energetikos išteklius ir tiekimo šaltinius, siekti mažinti anglies dvideginio išmetimą energetinio efektyvumo ir žaliosios energetikos būdu.

„Mūsų energetinis portfelis (angl. energy mix) vis dar labai priklausomas nuo iškastinio kuro – anglies, dujų ir naftos“, – sakė D. J. Jorgensen.

Energetikos forume Vilniuje dalyvauja Jungtinių Valstijų energetikos sekretorius Rickas Perry'is ir ministrai iš Rytų bei Vidurio Europos šalių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją