Drėgname ore labai sparčiai dauginasi grybeliai ir mikrobai, skleidžiantys žmogaus plaučiams pavojingus užkratus. Nenuostabu, kad drėgnų namų gyventojai dažniau nei kiti piliečiai suserga peršalino ligomis ir gripu. Negatyviam drėgmės poveikiui ypač imlus vaiko organizmas, tik pradedantis vystytis ir nepajėgus efektyviai pasipriešinti.

Su laiku drėgname bute pasijunta ir specifinis drėgmės kvapas. Jis įsigeria į avalynę ir baldus. Spintoje laikomuose batuose ir drabužiuose gali užsiveisti pelėsis, o jo labai sunku atsikratyti, rašo ochistote.ru.

Pagrindinės priežastys

Štai keletas priežasčių, dėl kurių gali padidėti drėgmė bute:

• ventiliacijos vamzdžio arba gartraukio nebuvimas, taip pat sutrikęs įrenginio veikimas;
• užlietas namo rūsys;
• prastai užtaisytos siūlės tarp sienų;
• periodiškai butą užliejantys viršuje gyvenantys kaimynai;
• pernelyg didelio kiekio skalbinių džiovinimas patalpoje;
• netinkamai sumontuota virtuvėje naudojama buitinė technika;
• vandentiekio vamzdžių blokavimas pertvaromis, tampančiomis kliūtimi, trikdančia tinkamą vandens išleidimą.

Daugumą suminėtų priežasčių turėtų pašalinti įmonė, kuriai gyventojai moka pinigus už techninę namo priežiūrą. Tikrai yra būdų, kaip išgyvendinti iš namų drėgmę, apsieinant be kapitalinio remonto, tačiau pirmiausia būtina išsiaiškinti pirminį drėgmės atsiradimo šaltinį.

Tarkim, mūsų protėviai jį nustatydavo pasitelkdami vieną gana efektyvų metodą. Reikia paimti nedidelį stiklą ir kuriam laikui atremti jį į sieną. Jei po stiklu ims drėkti, vadinasi, drėgmės šaltinis – už buto ribų, o jei ne – jo reikia ieškoti patalpose.

Daugeliui neduoda ramybės klausimas, ar įmanoma panaikinti bute tvyrantį drėgmės kvapą neišleidžiant milžiniško kapitalo, nesugaištant begalės laiko ir nededant daug pastangų. Vienareikšmiškai atsakyti į tokį klausimą, deja, negalima. Turbūt, mažai kas žino, kad blokinių namų butuose oras paprastai būna pernelyg išsausėjęs, todėl pelėsių arba grybų veisimasis gali byloti apie kokias nors vandens tiekimo problemas. Tačiau mūriniuose pastatuose drėgmės problemą tenka spręsti gana dažnai.

Šiaip jau drėgmės lygis neturi viršyti 60 proc. Drėgnesnėse patalpose gali imti veistis pelėsis. Iš plytų pastatuose namuose gyvenantiems žmonėms patariama kuo dažniai vėdinti kambarius, rinktis tik medinius langų rėmus ir būtinai įjungti gartraukį gaminant valgį.

Svarbu atminti, kad pirmuose namo aukštuose esančius butus reikia papildomai šildyti, nes pagrindinė čia aptariamo diskomforto priežastis paprastai siejama su užlietu rūsiu. Jei užliejimo atvejų pasitaiko ypač dažnai, o namą prižiūrinti tarnyba nesiima jokių priemonių, kad užkirstų tam kelią, vertėtų pagalvoti apie hidroizoliaciją.

drėgmė namuose

Galimi sprendimai

Drėgmę gali pavykti likviduoti perstatant baldus, galbūt blokuojančius ventiliacijos takus. Jei tai ir yra pagrindinė drėgmės radimosi priežastis, drabužių ir batų pelijimo problemos turėtų gana greitai nelikti. Tačiau jei nustatyti priežasties, kodėl namuose ypač drėgna, nepavyko, išmėginkite toliau surašytus patarimus.

Įjunkite šildytuvą. Šildytuvai efektyviai sausina kambario orą. Šiuo patarimu patogiausia naudotis žiemą, ypač jei butas prastai šildomas, bet jei patalpoje šilta, šis metodas gali net pakenkti.
Problemą gali padėti išspręsti oro sausintuvas. Šis įrenginys turi tik vieną trūkumą: drėgmę iš patalpos jis šalina netolygiai, todėl siekiant optimalaus rezultato, reikia naudoti kelis sausintuvus.

Jei sienas bjauroja pelėsiai, galima pasitelkti chemines priemones. Jose paprastai būna absorbuojančių ir drėgmę mažinančių medžiagų.

Be paminėtų kovos su drėgme priemonių, galima išmėginti ir liaudiškus metodus. Ore esantį drėgmės perteklių gana neblogai sugeria kai kurie produktai: druska, cukrus ir kavos pupelės. Sustačius juos patalpų kampuose, namų oras gali pasausėti. Baldus galima nuvalyti silpnu kalio permanganato tirpalu. Tvarkantis, grindis reikia ne tik išplauti, bet ir nusausinti, be to, būtina nuolatos vėdinti patalpas.

Jei bute veisiasi pelėsis, pirmiausia reikia nugremžti pelėsių dėmes, o tada tas vietas nuvalyti vario sulfato tirpalu. Šiuo tikslu galima naudoti ir chlorkalkes, baliklį, sodą, actą, taip pat muilo tirpalą.

Tikrai nepralošite, jei įrengsite bute kokybišką ventiliaciją: šviežias oras stabdo pelėsio veisimąsi ir plitimą.

Jei nuo drėgmės nutarsite vaduotis darydami remontą, privalote rinktis tik kokybiškas ir natūralias medžiagas.

Kai remontuosite butą, pagalvokite ir apie hidroizoliacines medžiagas, o sienas apdorokite nuo grybelių apsaugančių komponentų turinčiomis priemonėmis. Iš anksto nutarkite, kur statysite baldus. Geriau, jei jie nebus visiškai priglausti prie sienų. Kad nebesijaustų drėgmės kvapo, ypač didelį dėmesį reikia skirti grindų ir sienų apšildymui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)