DELFI primena, kad praėjusią savaitę V. Prankcietis viešai paprašė balsavimą dėl jo skelbti šią savaitę vyksiančiuose Seimo posėdžiuose. LVŽS lyderis R. Karbauskis teigė, kad Seimo pirmininkas tiesiog išsirinko jam patogią datą – žino, kad tuo metu keli valdančiosios daugumos atstovai bus išvykę į komandiruotes, daugumos surinkti gali ir nepavykti.

Balsavimas numatomas kitą savaitę

Pirmadienio rytą R. Karbauskis DELFI aiškino, kad žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija, kad jis, kalbėdamas apie koalicijos partnerių komandiruotes, melavo, nėra tiksli.

„Straipsnyje šnekama apie antradienį, bet pagal procedūrą, antradienį būtų galima tik pranešti apie tai, kad klausimas bus svarstomas ir jį svarstyti tik kitame posėdyje. Jie pasielgė labai netaktiškai, jie specialiai nepasakė tiesos“, – informaciją vertino R. Karbauskis. Politiko teigimu, šią savaitę 8 koalicijos atstovai išvažiuoja.

Ramūnas Karbauskis

„Aš manau, kad balsavimas galimas kitą savaitę, gali būti taip, kad šį ketvirtadienį mes pranešime, o antradienį jau balsuosime. Nes preliminari analizė rodo, kad kitą savaitę mes turėtume turėti pakankamai balsų“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

Jis tvirtino, kad jei pirmasis balsavimas dėl Seimo pirmininko atstatydinimo nepavyktų, valdantieji planuotų dar vieną balsavimą – kitose Seimo sesijoje, pavasarį, arba neeilinėje, kaip nurodo Seimo Statutas.

„Manau, kad taip“, – ateities planais dalijosi valstiečių lyderis.

Opozicijos atsakomybė

Valstiečių lyderio teigimu, jei balsavimas nepavyks, visa atsakomybė kris ant balsavime planuojančių nedalyvauti opozicijos atstovų.

„Jeigu balsavime pritrūktų balsų, nedalyvaujant opozicijai, o mūsų koalicijai pritrūktų vieno, ar kito balso. Nuo to momento visa atsakomybė atitektų opozicijai, be abejonių, net diskusijų kitų nėra. Realiai, jei opozicija daro viską, kad balsavimas nepavyktų, jie atsakomybę ir prisiima“, – situaciją vertino LVŽS lyderis.

Pridurdamas, kad po įvykusio balsavimo „išvedžiojimų, kieno atsakomybė tai yra“, nebeliks.

„Nebus jokia tragedija, jei pritrūks vieno, ar kito balso“, – tvirtino LVŽS vadovas. „Tai būtų Seimo pirmininkas, jis atstovautų opoziciją. Visiškai akivaizdu, kad jei opozicija leistų balsavime dalyvauti savo frakcijų nariams, tai man nekelia nei mažiausių abejonių, kad balsų užtektų“, – opozicijos atstovus vertino Seimo narys.

Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis

R. Karbauskis teigė, kad opozicinių frakcijų vadovai susilaiko nuo slapto balsavimo, nes „yra nepasitikima Seimo nariais“.

„Jie neleis dalyvauti balsavime, nes slaptame balsavime Seimo nariai daro tai, ko jie patys nori, niekas negali kontroliuoti. Mes tą draudimą suprantame kaip sąmoningą apsisprendimą neleisti žmonėms pasakyti savo nuomonės“, – opozicijos veiksmus komentavo valstiečių lyderis.

Problemų nemato

Jis dar kartą prisiėmė kaltę už V. Pranckiečio veiksmus.

„Aš tiesiog šoke esu, kad žmogus neturi beveik jokio supratimo, kas yra politika. Tai yra tikrai mano kaltė, aš turėjau įžvelgti, pajausti, bet aš nesugebėjau to padaryti, tai mano kaltė. Bet situacija nuo to geresnė nepasidaro, ji yra tiesiog absurdiška“, – dabartinę situaciją vertino R. Karbauskis.

R. Karbauskis pabrėžė, kad taip ilgai svarstomas ir diskutuojamas V. Pranckiečio likimas visai nerodo valdančiosios daugumos neveiksnumo. Jis tvirtino, kad koalicija niekada šio klausimo neįtraukė į prioritetinius.

„Dauguma to klausimo nekėlė, ne mes organizavome spaudos konferencijas, ne mes skundėmės, kad kažkas čia keršija“, – kalbėjo R. Karbauskis, dar pridėdamas, kad šį klausimą į viešąją erdvę kėlė būtent pats V. Pranckietis, savo iniciatyva.

„Jis tai darė, galvodamas, kad kuo labiau apie tai šnekės, kuo stipriau rodys, kad yra nuskriaustas, nelaimingas, tuo labiau jis bus palaikomas opozicijos. Ir tai, beje, pasiteisino“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis tvirtino, kad kiekvienu atveju stengiantis ieškoti palaikymo Seime yra kaip tik teigiamas dalykas.

Į Seimą greitu metu atkeliaus kitų metų biudžetas, taip pat ir mokestiniai pakeitimai – kad ir jau dabar daug prieštaringų vertinimų sulaukiantis naujasis automobilių taršos mokestis. Tačiau R. Karbauskis problemos tame nemato.

Viktoras Pranckietis

„Jeigu mes neturėsime sutarimo koalicijoje, gali kilti problemos. Bet manau, kad tai yra pliusas. Nes jei būtų didelė dauguma, 90 ar 100 žmonių, tada jau būtų tai galima vadinti buldozeriu, kuriame jau niekas neieškotų trūkumų“, – kalbėjo R. Karbauskis, pridurdamas, kad jei visada užtenka balsų, prityla diskusijos, nebeieškoma ir argumentų.

„Manau, kad čia nėra problema“, – DELFI sakė valstiečių lyderis.

DELFI primena, kad Seimo pirmininko postas, pagal liepos pirmosiomis dienomis pasirašytą koalicijos sutartį tarp LVŽS, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP), „Tvarkos ir teisingumo“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS), atitenka LSDDP.

Pats V. Pranckietis iš posto trauktis nežada, sako, kad jį patvirtino Seimas, jo dauguma, jei prireiks, jis savo postą palikti gali tik po slapto Seimo balsavimo.