"Pirmą kartą apie Lietuvos institutą viešėdamas Vilniuje kalbėjausi 1999 metų pradžioje. Dabar jis jau įsteigtas, turi direktorių bei pastatą - tai didelis pasiekimas ir gera pradžia. Tikiuosi, nereikės laukti dar tiek pat metų, kol jis pradės veikti", - trečiadienį spaudos konferencijoje teigė Vilniuje viešintis E.Ringborgas.

Užsienio reikalų, Kultūros bei Mokslo ir švietimo ministerijų įsteigtas Lietuvos institutas ketina dirbti pagal Švedijos instituto Stokholme modelį. Instituto Vilniuje įkūrimui Švedija skyrė 250 tūkst. litų. Jo steigimo sutartis buvo pasirašyta 2001 metų kovo 9 dieną, nors projektas ruoštas apie trejus metus.

Be Lietuvos valstybės pristatymo užsienyje, ši institucija taip pat ketina rengti tarptautines kultūros ir meno programas, dalyvauti tarptautiniuose kultūros, mokslo ir švietimo mainuose.

Pasak E.Ringborgo, rudenį ketinama surengti bendrą Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Švedijos institutų seminarą. Jame bus aptarta dešimtmečio patirtis ir ateities bendradarbiavimas, kurį žymiai pakoreguos besikeičianti Švedijos instituto politika.

Švedijos institutas buvo įkurtas prieš 57 metus, siekiant pakelti Švedijos įvaizdį pasaulyje. Nuo 1970-ųjų metų institutas yra visiškai finansuojamas valstybės, kuri jam kasmet skiria 200 mln. Švedijos kronų (apie 76 mln. litų). Tai yra centralizuota institucija, koordinuojanti visų kultūros, mokslo, švietimo ir kitų įstaigų, susijusių su šalies įvaizdžio kūrimu ir sklaida, veiklą.

Nesteigdamas savo filialų kitose šalyse, Švedijos institutas veikia per ambasadas ir atstovybes užsienyje. Lietuvos instituto direktorė Karina Firkavičiūtė pabrėžė, jog panašiai - skėtiniu principu - galėtų veikti ir Lietuvos institutas.

Numatoma, kad Lietuvos institutas užsiims knygų, laikraščių, žurnalų ir kitų periodinių leidinių leidyba, garso ir video įrašų dauginimu. Institute bus atliekami visuomeninių ir humanitarinių mokslų tiriamieji ir taikomieji darbai, kino ir video filmų gamyba ir platinimas, vykdoma fotografavimo, bibliotekų, muziejų ir kita veikla.

Institutas įsikurs Šv.Jono gatvėje, buvusiose Atviros Lietuvos fondo namų patalpose.

Antradienį dviejų dienų vizito į Vilnių atvykęs E.Ringborgas susipažino su praėjusiais metais įsteigto Lietuvos instituto darbo planais, susitiko su kultūros ministre Roma Dovydėniene, viceministre Ina Marčiulionyte, švietimo viceministru Rimantu Vaitkumi, užsienio reikalų viceministru Evaldu Ignatavičiumi ir Švedijos ambasadoriumi Lietuvoje Janu Palmstierna (Palmštierna).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją