Draudimu, įvestu pasitelkus daugiau kaip pusę amžiaus nenaudotus įgaliojimus nepaprastosios padėties atveju, siekiama numalšinti jau beveik keturis mėnesius trunkančius neramumus.

Visgi vietoj trokštamo rezultato draudimas sukėlė dar vieną masinių protestų bangą, o protestuotojai nežada nurimti. Pranešama, kad per neramumus buvo pašautas ir sužeistas 14 metų paauglys.

Kai Honkongo lyderė Carrie Lam penktadienį paskelbė nepaprastosios padėties įstatymą, visame Honkonge kilo spontaniški protestai, o minios biurų darbuotojų blokavo kelius Centriniame komerciniame rajone.

Vėliau demonstrantai visame mieste įsiveržė į metro stotis, sukėlė gaisrų gatvėse ir puldinėjo su žemynine Kinija bendradarbiaujančias įmones. Policija keliose vietose paleido ašarines dujas.

„Vyriausybė mūsų neklauso. Todėl mes stipriname savo pareiškimą“, – kalbėjo 32 metų protestuotoja Nathalie, įniršusiems demonstrantams niokojant Honkongo metropoliteno stotį šiaip jau ramiame Ceung Kvan O rajone.

Šiauriniame Juen Longo rajone vienas policijos pareigūnas pradėjo šaudyti, protestuotojams apsupus jo automobilį ir prie kojų susprogdinus butelį su padegamuoju mišiniu.

Policijos teigimu, pareigūnas gindamasis iš savo ginklo paleido vieną šūvį.

Tame pačiame rajone buvo pašautas ir sužeistas paauglys, pranešė laikraštis „The South China Morning Post“, cituodamas vieną medicinos šaltinį. Policija nepakomentavo, ar paauglį sužeidė jos pareigūnas.

Sustojęs miestas

Visas metropoliteno tinklas, kuriuo kiekvieną dieną važiuoja apie keturis milijonus keleivių, sustojo, o protestuotojai, vietiniai gyventojai ir penktadienio vakarą pramogauti tikėjęsi miestiečiai įstrigo.

Šeštadienį geležinkelių tinklas, įskaitant svarbiausią į oro uostą vedančią liniją, vis dar neveikė, o geležinkelio operatorė teigė pirmiausia ketinanti įvertinti stotims padarytą žalą prieš nuspręsdama, kada vėl pradės teikti paslaugas.

Neveikė ir prekybos centrai, o prekybos tinklai pranešė taip pat nedirbsiantys. Liko uždaryti ir daugelis žemyninės Kinijos bankų skyrių, kurių fasadai per penktadienio vakarą kilusią smurto bangą buvo išpaišyti grafičiais.

Kai kuriose vietose parduotuvėse susiformavo ilgos eilės, gyventojams stengiantis įsigyti daugiau produktų stiprėjant nerimui dėl tolesnių susirėmimų.

Policija išsiuntinėjo tekstinių pranešimų, ragindama visuomenę vengti protestų per ilgąjį trijų dienų savaitgalį.

Visgi neveikiant metro, socialinės žiniasklaidos forumuose pasirodė siūlymų šeštadienį paskelbti „poilsio diena“, o į gatves vėl išeiti sekmadienį ir pirmadienį.

Honkonge protestus išprovokavo dabar jau atšauktas įstatymo projektas, kuriuo buvo numatyta leisti ekstradicijas į žemyninę Kiniją. Minėtas įstatymo projektas sukėlė nerimą, kad gali būti panaikintos principu „viena šalis, dvi sistemos“ numatytos laisvės.

Pekinui ir vietos valdžiai laikantis griežtosios linijos, demonstracijos virto platesniu judėjimu, o protestuotojai ėmė reikalauti daugiau demokratinių laisvių ir policijos atskaitomybės.

C. Lam atsisakė daryti kokių nors reikšmingų nuolaidų, tačiau Honkongo lyderei nepavyksta atrasti politinio sprendimo, galinčio užbaigti chaosą. Tuo metu policijos ir demonstrantų susirėmimai darosi vis įnirtingesni, o autonominio regiono padėtis vis blogėja.