Sekmadienio vėlyvieji pusryčiai yra mūsų šeimos tradicija. Dažnai pasikviečiame draugų ir praleidžiame laiką kartu su skaniu maistu. Gaila, kad iškylos gamtoje jau nebeaktualios, bet vis dar galime būti aktyvūs lauke. O prieš ilgus pasivaikščiojimus reikia pasistiprinti.

Šiandien ant mūsų šeimos stalo seni geri skrudintos duonos sumuštiniai. Žinau, žinau, kad tai ne salotos, bet kartais kūnui reikalingi sotūs pusryčiai tam, kad išliktume energingi visą dieną.

Vėlyvieji pusryčiai yra visiems, todėl stengiuosi visada turėti vieną saldžią alternatyvą, saldėsių mėgėjams.

Saldėsių mėgėjams:

Duonelę apvolioju išplaktame kiaušinyje su grietinėle ir šiek tiek įtarkuotos apelsino žievelės. Išmirkytą duonelę dedu į grilį. Tarp duonelių įdedu turguje pirkto kaimiško balto sūrio iš saldaus pieno. Šalia paruošiu sezoninių arba šaldytuve esamų uogų bei vaisių. Šiandien ant mano stalo aktinidijos bei figos. Sumuštinius skaniname persikų arba apelsinų džemu. Aš mėgstu sudėti ingredientų asorti, kad kiekvienas galėtų susikurti savo tobulą sumuštinį. Taip ir laiko sutaupau, ir visi prie stalo būna užimti.

Sūrėsių megėjams:

Duonelę išmirkau plaktame kiaušinyje su grietinėle ir šiek tiek druskos bei pipirų. Išmirkytą duonelę dedu į grilį. Tarp duonelių gali būti plėšyta kiaušinienė, šį variantą ypatingai mėgsta mano vyras. Šiek tiek vištienos krūtinėlės arba kumpio bei plėšyta kiaušinienė. Šalia patiekiu sezoninių daržovių bei salotų.

Dar viena alternatyva – namuose sūdyta lašiša. Dažnai pasiruošiu šio skanėsto, kuris tinka tiek su salotomis, tiek su vėlyvų pusryčių delikatesais. Iš vakaro padengiu lašišą susmulkintais krapais, šiek tiek paskaninu rudu cukrumi bei storesniu sluoksniu druskos. Aromatui suteikti puikiai tinka ant viršaus uždėtos apelsino riekelės. Ryte lašišą nuplauname ir VOILA! Puiki, namuose sūdyta lašiša.

Daugiau Ingridos Martinkėnaitės tekstų skaitykite www.suingrida.lt