Europos Sąjungos Koperniko klimato kaitos tarnyba (C3S) paskelbė, kad 2019 metų rugsėjis buvo 0,57 laipsnio Celcijaus karštesnis, nei apskaičiuotas visų rugsėjo mėnesių nuo orų stebėjimo pradžios vidurkis. 2019 metų rugsėjo vidutinė temperatūra sutampa su 2016 metų rugsėjo vidutine temperatūra, tad abu šie mėnesiai laikomi karščiausiais rugsėjais.

Šių metų birželis buvo karščiausias birželis iš visų birželių, liepos temperatūros buvo aukščiausios nuo orų stebėjimo pradžios, o rugpjūtis buvo antras karščiausias nuo orų stebėjimo pradžios.

Koperniko tarnybos atstovai teigė, kad šie duomenys patvirtina planetos „ilgalaikio šiltėjimo tendenciją“.

„Pastaruoju metu fiksuojamos ypač aukštos temperatūros yra perspėjimas dėl jau ilgą laiką vykstančio Žemės šiltėjimo proceso, jį galima stebėti ne tik regioniniu, bet ir pasauliniu lygmeniu, – teigė tarnybos direktorius Jeanas Noelis Thepautas. – Jei ir toliau bus išskiriamas pasaulio temperatūrą veikiantis anglies dvideginis, ateityje tokių rekordų pasitaikys vis dažniau.“

Nuo priešindustrinių laikų Žemė jau atšilo kiek daugiau nei 1 laipsnį Celcijaus, o į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis kasmet auga.