Tokio vardo registracija Lietuvoje nėra paprasta, mat vardas neatitinka lietuvių kalbos reikalavimų. Nors šis vardas yra sudarytas iš lietuvių kalbos rašmenų ir nereikalauja gramatinimo, Valstybinė lietuvių kalbos komisija laikosi nuomonės, jog vardas yra neregistruotinas dėl mūsų kalboje nevartojamo raidžių „ey“ junginio, kurį atitinka dvibalsis „ei“.

Visgi jau yra suformuota praktika, kai teismai leidžia registruoti nesulietuvintą Leyla vardą, rašoma spaudos pranešime.

„Šių metų žiemą nagrinėtoje byloje dėl vardo Leyla registravimo teismas atsižvelgė į tarptautinę praktiką. Pagal ją yra reikalaujama nustatyti teisingą proporciją tarp dviejų teisinių gėrių – valstybinės kalbos išsaugojimo siekio bei asmens teisės į vardą su iš to kylančiomis teisėmis ir laisvėmis“, – laimėtą bylą komentuoja advokatų profesinės bendrijos „AAA Law“ teisininkė Evelina Liaubaitė.

Ji priduria, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas atsižvelgė į ES pagrindinių teisių chartijos ir Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos užtikrinamą teisę į vardą kaip vieną iš asmens identiteto ir privataus gyvenimo gerbimo elementų. Taip pat – į Sutartyje dėl ES veikimo įtvirtintą asmenų laisvo judėjimo principą bei ES Teisingumo Teismo išaiškinimą apie asmens teisę į vardą, pateiktą prieš ketverius metus.

„Minėtoje byloje Vilniaus miesto apylinkės teismas pripažino, jog naudojimasis savo vardu ir pavarde yra pripažįstama sudėtine teisės į privatų ir šeimos gyvenimą dalimi. Teismas pripažino vardo Leylą teisėtumą, įpareigojo civilinės metrikacijos įstaigą pakeisti vaiko vardą į pageidaujamą, ir taip iš esmės praplėtė teisės į vardą supratimą Lietuvoje“, – komentuoja teisininkė E. Liaubaitė.

Šiuo teismo sprendimu buvo sukurtas horizontalusis precedentas, kuris reiškia, jog analogiškose bylose bent jau pirmosios instancijos teismas privalės atsižvelgti į šią praktiką. Galiausiai, kaip priduria teisininkė, teismas aiškiai įvardijo, jog valstybės kišimasis į vardo teisę, draudžiant originalų asmens vardo ir pavardės rašymą, gali būti pateisinamas tik tada, kai tai yra proporcinga priemonė siekiant teisėtų tikslų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)