Norvegijoje pastebėta Rusijos specialiųjų pajėgų – tokią informaciją praeitą savaitę paskelbė karybos ir gynybos temomis besidomintis portalas „AldriMer“. Remdamasis keturiais šaltiniais iš trijų šalių, leidinys skelbia: Špicbergene veikia Rusijos specialiosios pajėgos. Maža to, portalas tvirtina, kad, vykdydami slaptą operaciją, kariai, vilkintys civiliais drabužiais, žvalgybiniais tikslais buvo atsidūrę ir žemyninėje Norvegijos dalyje.

Žurnalistai tikina, kad tokius duomenis patvirtina ir dokumentai, kuriuos pateikia ne tik šalies kontržvalgyba, bet ir Jungtinių Valstijų slaptosios tarnybos. Konkrečiai šioje istorijoje kalbama apie nuotraukas, darytas amerikiečių žvalgybos lėktuvų. Jose (portalas jas aprašo, tačiau nepublikuoja) – galimai Rusijos kariai, esantys archipelago pakrantėje.

Teigdamas, kad Norvegijoje veikia Rusijos pajėgos, portalas taip pat remiasi vienu aukšto rango užsienio šalies žvalgybos šaltiniu; akcentuojama, kad šaltinis – iš vienos Norvegijos šalių sąjungininkių. Pašnekovas, kurį cituoja „AldriMer“, taip pat tvirtina, kad operacijoje dalyvavo ir samdyti kariniai dariniai, „NATO puikiai pažįstami iš įvykių Kryme“.

Nesankcionuotas Rusijos karių buvimas svečioje šalyje „vykdant operaciją“ – faktas, pats savaime prilygstantis nesąmonei, o Špicbergenas, nors pagal susitarimą jame Rusijai ir leidžiama vykdyti ekonominę veiklą, priklauso Norvegijai.

Novaja gazeta nuotr.

Tiesa, rusai kartais šį faktą ima ir pamiršta. Pavyzdžiui, į Europos Sąjungos sankcijų sąrašą įtrauktas Dmitrijus Rogozinas 2015 metų balandį socialiniame tinkle paviešino asmenukę, darytą būtent Špicbergene.

Žinoma, kilo tarptautinis skandalas, Rusijos ambasadorius buvo iškviestas į Norvegijos užsienio reikalų ministeriją, tik štai D. Rogozinas tame pačiame socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė: „Pasibaigus kovai, kumščiais nebemojuojama.“

Oficialus Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius buvo priverstas pasakoti, kad Norvegijos įstatymų, lygiai taip pat kaip ir tarptautinių, D. Rogozino apsilankymas minėtojoje Norvegijos teritorijoje nepažeidė.

Konkrečiai A. Lukaševičius rėmėsi sutartimi dėl Špicbergeno, net 50 valstybių sutarties narių piliečiams garantuojančia laisvą prieigą prie archipelago.

Dmitrijus Rogozinas

Tik šioje situacijoje kliautis šiuo punktu nepavyks. Taip, Rusijos piliečiai, net ir tarnaujantys Rusijos specialiosiose pajėgose ar dirbantys samdomais kariais, gali be jokių apribojimų lankytis Špicbergene. Tik ne su ginklais rankose. Dėl šios priežasties, remiantis minėtąja sutartimi, archipelagas laikomas demilitarizuota zona, tad nė viena valstybė negali nei jos teritorija, nei pakrantės vandenimis naudotis kariniais tiksliais.

Ir rusų „šokiai su kardais“, jeigu išsipildytų pats blogiausias scenarijus, gali baigtis Rusijos pasitraukimu iš sutarties, o tai reiškia, kad Maskva netektų žuvingų žvejybos vietų bei prieigos prie Barencburgo (rusiškosios archipelago sostinės).

Novaja gazeta nuotr.

Kol kas jokių oficialių Norvegijos valdžios komentarų šiuo klausimu negauta, tačiau žurnalistai tvirtina, kad šalies valdžia informuota apie Rusijos desantininkų išsilaipinimą ir sieja minėtąją operaciją su Šiaurės flotilės mokymais, rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais vykusiais Arktyje.

Žurnalistai taip pat kalba, jog kariai į Špicbergeną atvyko Jungtinės laivų statyklos korporacijos pagamintu povandeniniu laivu P-650 „Liliput“, kuris iš esmės yra skirtas slapta gabenti pajėgas į priešo teritoriją.

Tai labai puikiai paaiškina, kaip ginkluoti žmonės nepastebėti galėjo atsidurti archipelago teritorijoje, nes vienintelis ten esantis oro uostas yra norvegiškoje jo dalyje.

Tiesa, slaptas Rusijos karių perkėlimas ir toliau vykusi Norvegijos okupacija pirmą kartą per Norvegijos televiziją buvo parodyta prieš dvejus metus – distopiniame seriale „Okupacija“, kuris kaip reikiant iš vėžių išmušė ir Rusijos užsienio reikalų ministeriją.

Ir šį kartą su užsienio politika besitvarkanti Rusijos institucija nedelsė su reakcija: „2019 metų rugsėjo 27 dieną portale Aldrimer.no paskelbta informacija apie galimus Rusijos specialiųjų pajėgų veiksmus Špicbergene yra melas. Negalima to pavadinti niekaip kitaip kaip grubia provokacija. Šią publikaciją vertiname kaip Norvegijoje vykdomos sisteminės kampanijos, kuria siekiama Rusiją paversti priešu, operaciją“, – teigiama oficialiame Rusijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

Novaja gazeta nuotr.

Rusijos diplomatai, kaip jau tapę įprasta, taip pat pareiškė, kad minėtasis straipsnis – „bandymas pateisinti faktą, jog spalį pristatytame gynybos biudžete ir ilgalaikio Norvegijos ginkluotųjų pajėgų vystymosi plano rekomendacijose skiriama vis daugiau išteklių kovai su „Rusijos grėsme“.

Kitaip tariant, rusai kaltina norvegus bandymais švaistyti šalies gynybinį biudžetą, o portalo, kuris daug metų publikuoja ekspertų vertinimus gynybos bei Rusijos ir Norvegijos santykių srityje, žurnalistus – nepagarba žurnalistinės etikos principams.

Tiesa, nieko konkretaus apie Rusijos specialiųjų pajėgų misijas Špicbergene nerasite nei Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, nei Norvegijos portalo publikacijoje. O štai įrodymų, jog pastaraisiais metais Špicbergene vis galima pamatyti ginkluotų rusų, tie patys rusai neapdairiai suteikia ir patys – kad ir skelbdami asmenukes iš įvykių vietos socialiniuose tinkluose.

Novayagazeta.ru turi publikacijos momentinių nuotraukų, darytų Čečėnijos specialiųjų pajėgų karių. Sprendžiant pagal datą, geolokacinius duomenis ir komentarus, galima daryti išvadą, jog „skraidantis Kadyrovo dalinys“, kaip kad vadinami šio dalinio kovotojai, nuo 2016 metų dirba Arktyje, įskaitant ir Norvegijai priklausančią jos dalį.

Taigi, 2018 metų kovo 2 dieną „Instagram“ naudotojas, pasivadinęs bes_600, paskelbė grupinę nuotrauką, kurioje – karinėmis uniformomis vilkintys vyrai, o jų fone – Grozno oro uostas.

Komentaruose autorius paaiškina: „Iššūkių pilni 2016. Išskridome į Arktį.“ Į klausimą, kur dingo vienas pilietis, atsakoma: „Jie tada skrido į Norvegiją. Dėl darbo.“

Novaja gazeta nuotr.

Kitoje nuotraukoje tas pats asmuo užfiksuotas branduolinio laivo „Sovietskij Sojuz“ fone, o greta – vyresnio amžiaus civiliais drabužiais vilkintis asmuo. Autoriaus komentaras po nuotrauka – „Džihadas“.

Socialiniame tinkle „Instagram“ galima rasti tiek nuotraukų, tiek vaizdo įrašų, kuriuose bes_600 – kartu su kitu naudotoju akhaev_07_95. Tų pačių metų vasario 9 dieną tas pats akhaev_07_95 paviešino asmenukę apsnigto oro uosto fone, o jam už nugaros – transporto priemonė su užrašu „Svalbard lufhavn“ – „Špicbergeno oro uostas“.

Vietos žyma taip pat labai iškalbinga – „Spitsbergen“. Vienas vyras vilki uniformą su užrašu „DZ Grozny“, o kitas – su užrašu rusų kalba „Liutyj“ (greičiausiai tai pravardė). Vartojo paskyroje labai daug nuotraukų su grotažyme @ruspetsnaz – Rusijos specialiųjų pajėgų universitetas.

Tai vienintelė šalies mokslo įstaiga, kur ruošiami profesionalūs jėgos struktūrų pareigūnai.

Universitetas veikia Gudermeso mieste, jį globoja pats Ramzanas Kadyrovas. Vyriausiasis instruktorius – pirmasis Nacionalinės gvardijos vado pavaduotojas Danilas Martynovas. Čia ruošiami snaiperiai, šturmo alpinistai, desantininkai, vyrai mokomi naudotis skirtingais šaunamaisiais ginklais, kariauti gyvenamoje ir miško vietovėse, tobulina kovos menų įgūdžius. Universiteto teritorijoje – didžiulis šaudymo kompleksas.

Apie karinius mokymus Arktyje skelbta ir universiteto svetainėje internete. Tai, kad Arktyje veikia Čečėnijos specialiosios pajėgos, menka paslaptis. 2018 metais R. Kadyrovas pats pranešė apie Murmanske ir Prano Juozapo Žemėje vykusias pratybas. Tik apie savo kovotojų išvykas į Norvegijos teritoriją Čečėnijos vadovas neužsiminė nė žodeliu.

Oficialiai Nacionalinės gvardijos kovotojai (minėtosios Čečėnijos specialiosios pajėgos priklauso būtent jų struktūrai) negali lankytis NATO priklausančiose šalyse net ir turistiniais tikslais, šis draudimas negalioja tik tais atvejais, kai kelionė vykdoma vadovybės nurodymu – kitaip tariant, jeigu tai ne kelionė, o desanto išsilaipinimas.

Dmitrijus Rogozinas

Žinoma, desanto išsilaipinimas, juk specialiųjų priemonių ir ginklų į demilitarizuotą Špicbergeno zoną turistams, taip pat „labai mandagiems“, atsigabenti nepavyks. To paties vartotojo akhaev_07_95 nuotraukoje, įkeltoje sausio 20 dieną, nufotografuotas automatinį ginklą rankose laikantis vyras. Vietos žyma – Longjyrbienas.

Tai norvegiškos Špicbergeno dalies sostinė. Už kario nugaros plevėsuoja to paties parašiutininkų centro vėliava.

Čečėniškame internete galima rasti ir kitų nuotraukų su Norvegijos geolokaciniais duomenimis. Špicbergene kovotojų būta ne kartą, ir su ginklais rankose – jie to nė neketina slėpti.

Įsivaizdavimas, jog archipelagas „niekam nepriklauso“ arba yra išskirtinai Rusijos teritorija bei neteisėtos desantininkų kelionės gali kaip reikiant apsunkinti Rusijos ir Norvegijos santykius, rašo „Novaja gazeta“.

Jeigu tokias darbines keliones sankcionuoja aukštesnis valdžios lygmuo, tai byloja apie gana rizikingą Rusijos politiką. Šiais metais Skandinavijos šalys jau patyrė, ką reiškia Rusijos agresija, – kai dėl Rusijos teritorijoje vykusių karinių mokymų buvo sutrikdytas GPS signalas, o tokia situacija sukėlė rimtą grėsmę avarinėms tarnyboms ir smulkiajai aviacijai.