Tiek degalų tipą, tiek CO2 bendrą vertę galima sužinoti transporto priemonės registracijos liudijime.

Informacija apie kuro tipą paprastai nurodoma ir įvairiuose prekybos automobiliais portaluose. Tuo metu duomenys apie išmetamą CO2 kiekį (gramai/kilometrui) skelbimuose nurodomi ne visada. Kartais tokių duomenų apskritai nėra.

Tokiais atvejais galima pasinaudoti naujojo mokesčio įstatymo projekte pateiktomis formulėmis ir taip sužinoti, kiek nuo 2020 metų reiks primokėti už išsirinktą automobilį. DELFI skaitytojų patogumui sukūrėme specialią skaičiuoklę.

Skaičiuoklėje reikia pasirinkti, kuo transporto priemonė varoma: a) benzinu, benzinu/dujomis, benzinu/etanoliu, benzinu/etanoliu/dujomis, etanoliu ar etanoliu/dujomis; b) dyzelinu ar dyzeliniu/dujomis; c) benzinu/elektra, benzinu/elektra/dujomis, dujomis/elektra ir dyzelinu/elektra.

Tuomet reikia nurodyti, ar jos pavarų dėžė mechaninė, ar automatinė. Priklausomai nuo šių pasirinkimų kombinacijos, naudojama atitinkama įstatyme nurodyta formulė, kurioje dar reikia įrašyti „m“ – parengtos eksploatuoti transporto priemonės masę (kilogramais) ir „p“ – didžiausią transporto priemonės variklio galią (kilovatais).

Automobilio svoris turėtų būti nurodytas jo skelbime, o jei ne, tada jį gana nesunkiai galima sužinoti internete.

Tuo metu variklio galia gali būti nurodoma dviem dydžiais: kilovatais (kW) ir arklio galiomis (AJ). Jei žinomas tik AJ dydis, tada jį galima perskaičiuoti į KW, santykiu 1 prie 0,745699872.

Galutiniame skaičiuoklės lange matomas rezultatas yra apskaičiuotas transporto priemonės CO2 kiekis g/km.

Žinant šį dydį, galima susirasti atitinkamą langelį projekte apibrėžtoje lentelėje ir sužinoti, kokio dydžio mokestį teks mokėti įregistruojant arba keičiant automobilio valdytoją.


Beje, jei nežinomas nei transporto priemonės svoris, nei variklio galia, projekte numatyta, kad tada laikoma, jog jos išmetamas CO2 kiekis yra 300 g/km.

Per 30 dienų, kitaip bauda

Įstatymo projekte rašoma, kad mokesčio dydžiai kasmet bus indeksuojami, atsižvelgiant į praėjusių metų infliaciją.

Dar nurodoma, kad mokestis turi būt sumokamas kiekvieną kartą atlikus registraciją per 30 dienų nuo registracijos dienos.

To neatlikus, transporto priemonių valdytojams ir transporto priemonių valdytojų, juridinių asmenų, vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims gali būti skiriamos baudos nuo 200 iki 800 eurų.

„5 proc. sumokėto mokesčio naudojami valstybės biudžeto reikmėms. Likę 95 proc. sumokėto mokesčio naudojami Klimato kaitos valdymo finansinių instrumentų įstatyme numatytiems Klimato kaitos programos tikslams įgyvendinti“, – rašoma dokumente.

Projekto aiškinamajame rašte dėstoma, kad juo siekiama formuoti visuomenės įpročius renkantis transporto priemones, atkreipti dėmesį į jų sukeliamą poveikį aplinkai bei klimato kaitai ir skatinti rinktis mažiau taršias priemones, didinti išteklių ir energijos vartojimo efektyvumą, taip mažinant poveikį aplinkai, žmonių sveikatai, klimato kaitai.

Skaičiuojama, kad projektui įgyvendinti reikėtų papildomų 200–500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų, o iš jo surinkti galima 29 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (661)