Tinkamiausias darbas – lanksčiu grafiku

Tarptautinio klientų aptarnavimo centro „Transcom“ vyresnioji personalo specialistė Radvilė Žukauskaitė sako, kad norinčių derinti mokslą ir studijas šiandien tikrai netrūksta. Visgi nuo žingsnio įsidarbinti jaunus žmones neretai atbaido paprasčiausia baimė, kad jiems nepavyks tuo pat metu sėkmingai krimsti mokslų ir pasiekti gerų rezultatų darbe.

„Neretai jauni žmonės tiesiog nedrįsta pamėginti arba neatranda jiems tinkamo darbo formato. Vis tik reali patirtis rodo, kad sėkmingai derinti darbą ir studijas tikrai galima. Pavyzdžiui, daugiau nei pusė mūsų klientų aptarnavimo centre dirbančių kolegų yra studijuojantys. Įmonė savo ruožtu siekia sudaryti tokias sąlygas, kurios leistų į šalį nenustumti studijų“, – pranešime žiniasklaidai sako R. Žukauskaitė.

Anot personalo specialistės, vienas svarbiausių dalykų, norint sėkmingai derinti studijas ir darbą, yra geras laiko planavimas ir efektyvus dienotvarkės paskirstymas. Tam, pašnekovės teigimu, tinkamiausias yra pamaininis darbas lanksčiu grafiku.

„Darbo grafiko lankstumas, mano manymu, yra pagrindinis raktas į studijų ir darbo balansą. Turint galimybę išsakyti savo pageidavimus dėl darbo valandų, žmogui lengviau planuoti dienas ir savaites taip, kad pakankamai dėmesio tektų ir mokslams, ir darbui. Pavyzdžiui, nemažai studijuojančių kolegų renkasi galimybę dirbti vakarais. Kiti darbui išnaudoja laisvas nuo studijų dienas ar valandas“, – įžvalgomis dalijasi R. Žukauskaitė.

Svarbus ir darbdavio įsitraukimas

R. Žukauskaitė pažymi, kad, net ir dirbant lanksčiu darbo grafiku, studijuojantiems darbuotojams pasitaiko situacijų, kai svarbūs atsiskaitymai ar paskaitos universitete sutampa su intensyviais laikotarpiais darbe. Būtent tokiais momentais daugeliui dirbančių studentų kyla didžiausi išbandymai.

„Turbūt kiekvienam, derinančiam darbą ir studijas, teko atsidurti tokioje situacijoje, kai atrodė – viskas, „nebepaveši“. Regis, lyg tyčia sutampa darbymetis darbe ir universitete, o dar ir asmeniniai reikalai spaudžia. Tokiais atvejais tikrai lengva „perdegti“. Tačiau ir šias situacijas galima suvaldyti, įsitraukus darbdaviui. Situaciją stabilizuoja vien kelios papildomos dienos, skirtos vadinamosioms mokslo atostogoms“, – pasakoja R. Žukauskaitė.

Be to, specialistės teigimu, kaip tinkama prevencija veikia ir streso valdymo sesijos, kurių metu psichologai padeda spręsti įvairius darbo metu kylančius iššūkius – tarp jų susijusius ir su laiko planavimu, studijų bei darbo derinimu.

„Vienas svarbiausių aspektų, siekiant išvengti įtemptų situacijų, kai atrodo, kad nieko nespėsi ir darbo su studijomis nebesuderinsi – komunikavimas su darbdaviu apie susidariusią situaciją. Supratimo reikia abipusio – tiek darbdavys turėtų lanksčiau žiūrėti į studijuojančių žmonių poreikius, tiek kolegos – kiek įmanoma anksčiau pranešti apie mokslui skirtų dienų poreikį“, – pasakoja R. Žukauskaitė.

Realistiškas galimybių vertinimas

Psichologiją ketvirtame kurse Vilniaus universitete studijuojanti „Transcom“ personalo specialistė Miglė Marcinkevičiūtė sako, kad viena dažniausių dirbti norinčių studentų daromų klaidų – noras aprėpti per daug.

„Neretai studijas ir darbą derinantys žmonės šiek tiek pervertina savo galimybes – nori ir dirbti pilnu etatu, ir studijuoti, universitete lankyti papildomus dalykus bei kursus, o taip pat – skirti pakankamai laiko savo pomėgiams ir hobiams. Kai kuriems, žinoma, pavyksta tai padaryti, tačiau tam reikia disciplinos ir gerų laiko planavimo įgūdžių. Dėl to reikėtų realistiškai įvertinti savo galimybes ir protingai planuoti veiklas – pavyzdžiui, galbūt galima pradėti ne nuo pilno, o pusės etato darbo. Tuomet žiūrėti, kaip sekasi, ir tik tada didinti darbų apimtis“, – sako M. Marcinkevičiūtė.

Personalo specialistė pasakoja, kad pati tiek iš darbo, tiek iš universiteto pusės mato visas galimybes derinti studijas ir profesinę veiklą. Darbe nekyla problemų, jei tenka skirti daugiau laiko mokslams, paskaitoms, o universitete taip pat geranoriškai žiūrima į dirbančius studentus, leidžiama pasiderinti atsiskaitymų ar mokslo darbų datas ir terminus.

„Dirbti studijuojant tikrai gali būti naudinga. Pati dirbu nuo antro kurso. Tiek klientų aptarnavimo specialistės darbas, nuo kurio pradėjau, tiek šiuo metu užimamos pareigos yra išties gera ir įdomi patirtis, deranti ir su mano studijuojamu dalyku – jo žinias galiu pritaikyti realiame darbe. Tinkamai susiplanavus laiką abi šios veiklos ne tik, kad netrukdo, bet ir papildo viena kitą“, – sako M. Marcinkevičiūtė.

Studijų ir darbo sinergijos siekiančių jaunų žmonių šiandien yra nemažai, todėl dėl specialistų konkuruojantiems darbdaviams svarbu sudaryti sąlygas jiems įsilieti į darbo rinką, neapleidžiant mokslų. Priešingu atveju įmonės paprasčiausiai atstumia nemažą dalį potencialių darbuotojų. Tuo metu jauniems žmonėms svarbu įgyti ne tik teorinių žinių, bet ir praktikos realiame darbe, o šis kelias prasideda nuo... laiko planavimo ir pirmųjų karjeros žingsnių. Galiausiai abiejų pusių – darbdavių ir dirbti norinčių studentų – pastangos šioje situacija atsiperka abipusiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)