Šis bandymas yra labiausiai provokuojantis nuo Pchenjano dialogo su Vašingtonu pradžios 2018 metais ir žymi reikšmingą Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programos žingsnį, sako analitikai.

Įrodyti pajėgumai leisti raketas iš povandeninių laivų reikštų naują Šiaurės Korėjos arsenalo lygį, sudarantį sąlygas dislokuoti ginklus toli nuo Korėjos pusiasalio ir užtikrinantį atsakomojo smūgio pajėgumus Pchenjano karinių bazių užpuolimo atveju.

Trečiadienį į Vonsano įlankos vandenis „vertikaliai buvo paleista naujo tipo balistinė raketa“, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Pasak KCNA, buvo išbandyta iš povandeninio laivo paleidžiama balistinė raketa (SLBM) „Pukguksong-3“.

„Sėkmingas naujo tipo SLBM bandymas yra labai reikšmingas, nes pradėjo naują išorės jėgų grėsmės sulaikymo fazę“, – priduriama pareiškime.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas nusiuntė „šiltus sveikinimus“ su raketos paleidimu susijusioms tyrimų grupėms.

Kim Jong Unas asmeniškai prižiūrėjo neseniai atliktus iš sausumos paleidžiamų raketų bandymus.

Oficialiojo leidinio „Rodong Sinmun“ paskelbtose nuotraukose matyti iš vandens iškylanti juodos ir baltos spalvų raketa.

Nuotraukose netoli raketos matyti nedidelis buksyras. Pasak analitikų, tai rodo, kad bandymas buvo įvykdytas iš panardinamos baržos, o ne iš tikro povandeninio laivo, ir kad sistema dar yra ankstyvos kūrimo stadijos.

Apžvalgininkas Ankitas Panda iš Amerikiečių mokslininkų federacijos pavadino tai Pchenjano didžiausio nuotolio kietojo kuro raketa ir sakė, kad trečiadienio bandymas buvo „vienareikšmiškai pirmasis raketos, galinčios nešti branduolinę kovinę galvutę, bandymas nuo 2017 metų“.

„Kim Jong Uno „raketininkai“ per 2018–2019 metų diplomatinio žavesio puolimus plušėjo toliau“, – sakė A. Panda.

Šiaurės Korėja sėkmingą kietojo kuro raketos „Pukguksong-1“, dar vadinamos KN-11, bandymą atliko 2016 metų rugpjūtį. Tuomet raketa nuskriejo maždaug 500 kilometrų.

Šių metų liepą Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida paskelbė nuotraukų, kuriose matyti Kim Jong Unas, apžiūrintis naujo tipo povandeninį laivą. Jose taip pat matėsi „Pukguksong-3“ plakatas ant sienos, pakurstęs susirūpinimą, kad Pchenjanas tęsia SLBM programą.

Pasak Tokijo, trečiadienį paleistos raketos dalis nukrito Japonijos išskirtinės ekonominės zonos – 200 km pločio juostos aplink Japonijos teritoriją – vandenyse.

Vašingtonas išreiškė nerimą, o Valstybės departamento atstovas paragino Pchenjaną „susilaikyti nuo provokacijų“ ir „toliau dalyvauti realiose bei nepertraukiamose derybose“ dėl stabilumo ir branduolinio nusiginklavimo.

Pagal Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas Šiaurės Korėjai draudžiama leisti balistines raketas.

Darbinio lygio derybos

Raketa buvo paleista prieš vėliau šią savaitę planuojamą Pchenjano ir Vašingtono darbinio lygio derybų atnaujinimą kol kas neskelbiamoje vietoje.

Šiaurės Korėja dažnai derina diplomatinius bandymus su kariniais žingsniais, taip siekdama išlaikyti spaudimą derybų partneriams, ir gali manyti, kad minima ginklų sistema suteikia jai papildomą svertą, sako analitikai.

Praėjusį mėnesį, kelios valandos po pareiškimo, kad nori atnaujinti darbinio lygio derybas su Vašingtonu, Šiaurės Korėja išbandė sistemą, kurią vadino nauja „itin didelės raketų salvinės ugnies“ sistema.

Kim Dong-yubas iš Pietų Korėjos Hamgjongo universiteto Tolimųjų Rytų studijų instituto atkreipė dėmesį, kad per šio trečiadienio bandymą Kim Jong Uno nebuvo. Tai retas dalykas, nes Šiaurės Korėjos lyderis dalyvavo visuose pastarojo meto ginklų bandymuose.

„Tikriausiai tai nėra nesusiję su dabartinėmis Pchenjano ir Vašingtono derybomis“, – sakė jis ir pridūrė, kad Kim Jong Unas bando modernizuoti ginkluotę ir tuo pačiu nesužlugdyti dialogo su JAV.

Pchenjano ir Vašingtono derybos yra patekusios į aklavietę nuo vasario, kai žlugo Vietname surengtas antrasis JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimas. Jis buvo nutrauktas lyderiams nesutarus, ko pinigų stokojanti Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

Birželio pabaigoje JAV ir Šiaurės Korėjos lyderiai ekspromtu surengė trumpą susitikimą Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje ir sutarė atnaujinti darbinio lygio derybas denuklearizacijos klausimu. Tačiau Šiaurės Korėjai supykus dėl JAV atsisakymo atšaukti bendras karines pratybas su Pietų Korėja procesas įstrigo.

Po pastarojo susitikimo Pchenjanas surengė kelis ginklų bandymus, bet D. Trumpas jų nesureikšmino ir tvirtino, kad jo asmeniniai santykiai su Kim Jong Unu tebėra geri.