Suomijos rytiniame Kuopijo mieste esančioje Savo profesinėje kolegijoje antradienį studentas užpuolė savo mokytoją ir bendramokslius „kardo tipo šaltuoju ginklu“; jis nudūrė vieną žmogų ir dar 9 sužeidė, pranešė policija ir įvykio liudininkai.

Per sulaikymą pareigūnai dukart šovė į įtariamąjį ir sunkiai jį sužeidė. Policija informavo, kad įvykio vietoje buvo rasta negyva moteris.

„Dabar policija laikosi nuomonės, kad įtariamasis veikė vienas ir nėra susijęs su organizuotu nusikalstamumu“, – sakoma Nacionalinio tyrimų biuro vyriausiojo inspektoriaus detektyvo Olli Toyraso pranešime.

Įtariamasis gydomas intensyvios terapijos skyriuje; pareigūnai dar jo nepaklausė.

„Jo apklausa yra mūsų pagrindinis prioritetas“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausiojo inspektoriaus pavaduotojas Jarkko Timonenas.

Atlikus kratą įtariamojo bendrabutyje antradienį buvo rasta padegamųjų priemonių gamybai skirtos įrangos, nurodė policijos pareigūnai.

Nors Suomijos įstatymai draudžia iki teismo skelbti įtariamojo tapatybę, žiniasklaida pranešė, kad įtariamasis yra 25 metų Joelis Otto Aukusti Marinas.

Remiantis visuomeniniu transliuotoju „Yle“, šaltinis policijoje patvirtino, kad J. O. A. Marinas yra įtariamas įvykdęs šį išpuolį.

Kaimynai studentų bendrabutyje J. O. A. Mariną apibūdino kaip „ramų ir uždarą“ vaikiną ilgais šviesiais plaukais, rašė laikraštis „Helsingin Sanomat“.

„Aš jo paklausiau, ar yra kokių nors problemų, kad niekada nesikalbam“, – laikraščiui pasakojo vienas studento kaimynų.

„Jis atsakė, kad yra labai drovus“, – prisiminė kaimynas.

Dauguma aukų – moterys

Kuopijo universitetinė ligoninė pranešė, kad sužeistųjų amžius – nuo 15 iki 50 metų ir kad dauguma jų yra moterys.

Trečiadienį šeši po išpuolio į ligoninę atvežti pacientai liko ligoninėje, du iš jų gydomi intensyvios terapijos skyriuje – sunkios, bet stabilios būklės, nurodė ligoninės vadovybė.

Paviešinta dar daugiau įvykių liudininkų pasakojimų. Viena neįvardinta įtariamo užpuoliko bendramokslė jį apibūdino kaip „sumanų moksliuką“.

Antradienį jis į klasę atsinešė ilgą krepšį, pasakojo ji laikraščiui „Iltalehti“.

„Iš jo išsitraukė kardą, kuris neatrodė tikras. Jį pakėlęs kirto mokytojai“ ir sužalojo jai ranką, pasakojo liudininkė.

Mokytoja išbėgo į kiemą, o užpuolikas ją išsivijo. Tarp studentų kilo panika.

„Kai kurie tiesiog bėgo. Bet ne visi suprato, kas darosi, – pasakojo studentė. – Tada jis pradėjo švaistytis kardu ir prieš studentus.“