Laiške Atstovų Rūmų užsienio reikalų komitetui, dalyvaujančiam šiame tyrime, M. Pompeo rašo, kad reikalavimai minėtiems pareigūnams paskirtomis datomis savanoriškai prisistatyti ir duoti parodymus yra „neišpildomi“.

„Esu susirūpinęs dėl jūsų pareikalavimo aspektų, - diplomatijos vadovas rašo komiteto pirmininkui demokratui Eliotui Engeliui. – Netoleruosiu tokios taktikos ir naudosiuosi visomis man prieinamomis priemonėmis, kad užkirsčiau kelią ir demaskuočiau bet kokius mėginimus įbauginti pasišventusius profesionalus.“

Trijų Atstovų Rūmų komitetų pirmininkai praeitą savaitę paskelbė atskirą vykdomąjį nurodymą, kuriame nedviprasmiškai pabrėžiama, jog mėginimai blokuoti jų tyrimą bus laikomi trukdymu Kongreso darbui.

Komitetai reikalauja, kad Valstybės departamentas perduotų jiems kai kuriuos dokumentus, o kai kurie esami ir buvę šios institucijos pareigūnai atvyktų duoti parodymų.

„Jūsų nesugebėjimas arba atsisakymas vykdyti šį nurodymą prilygs įrodymui, kad Atstovų Rūmams trukdoma vykdyti apkaltos tyrimą“, – sakoma dokumente, pasirašytame E. Engelio, Žvalgybos komiteto pirmininko Adamo Schiffo ir Priežiūros komiteto Elijah Cummingso.

Komitetų pirmininkai savo laiške reikalauja, kad buvę Valstybės departamento pareigūnai duotų parodymus per ateinančias dvi savaites. Tarp jų minima buvusi JAV ambasadorė Ukrainoje Marie Yovanovitch ir buvęs specialusis pasiuntinys Kurtas Volkeris.

Kol kas neaišku, ar M. Pompeo įvykdys komitetų reikalavimą iki penktadienio perduoti pageidaujamus dokumentus.

Italijoje viešintis M. Pompeo ignoravo jam pateiktus klausimus apie apkaltos tyrimą.

Atstovų Rūmų demokratai šį tyrimą pradėjo, kai vienas anoniminis pranešėjas pateikė skundą dėl liepą įvykusio D. Trumpo pokalbio su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Kaip pranešė amerikiečių žiniasklaida, prezidentas liepos 25 dieną mėgino įtikinti Ukrainos vadovą atlikti tyrimą dėl Hunterio Bideno – buvusio JAV viceprezidento ir potencialaus D. Trumpo varžovo 2020 metų prezidento rinkimuose Joe Bideno sūnaus – galimai korupcinės veiklos.

Apie šį pokalbį vadovybei pranešė neįvardytas žvalgybos pareigūnas. Su jo skundu susipažinę Demokratų partijos kontroliuojami Atstovų Rūmai nusprendė aiškintis, ar yra pagrindo inicijuoti apkaltą D. Trumpui.

Baltieji rūmai pateikė Kongresui abiejų lyderių pokalbio stenogramą, tačiau tai neprivertė įstatymų leidėjų atsisakyti pradėtos procedūros.

Prezidentūros pateiktas dokumentas buvo parengtas remiantis JAV administracijos pareigūnų, buvusių D. Trumpo kabinete jam kalbantis su V. Zelenskiu, užrašais. Remiantis stenograma, D. Trumpas tikrai prašė Ukrainos lyderio atlikti tyrimą dėl H. Bideno. Tačiau tekste nėra požymių, kad JAV prezidentas grasino ar šantažavo V. Zelenskį.