Įjungti mikrofonai užfiksavo, kaip Seime per vieno renginio pertrauką buvusi Lietuvių kalbos instituto vadovė Jolanta Zabarskaitė ir Švietimo ministerijos specialistė Elona Bagdanavičienė aptarinėja, kaip būtų galima išleisti daugiau biudžeto pinigų naujiems kalbininkų renginiams.

J. Z.: Klausyk, bet aš Tau sugalvojau, kur pinigus išleisti.

E. B.: Nu?

J. Z.: Su malonumu, visiems. Bet galim... O Tu nenori pati pasižiūrėti, žiūrint kiek Tu turi.

J. Z.: Pavyzdžiui, dar tokią išvažiuojamą padaryti užsienio mokyklom. Arba Anglijos, arba Norvegijos.

E. B.: Jo, bet man atrodo...

J. Z.: Neužteks?

E. B.: Ne.

J. Z.: Bet pavyzdžiui, pažiūrėk, turi tas tokias švietimo tarkim tarybas, pavyzdžiui Norvegijos

E. B.: Čia tavęs netransliuoja?

J. Z.: A....Nu jo, gal geriau nereikia

Supratusios, kad kalba prie įjungto mikrofono moterys pokalbį baigė. Tokio specialisčių pasikalbėjimu sako priblokštas Seimo Švietimo komiteto vadovas. Ministras žada vertinti situaciją. „Net nežinau kaip reaguoti“, - įrašą komentavo švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

„Tokių pokalbių apskritai negali būti. Čia buvusi instituto direktorė iš to teksto aišku, kad aiškina ministerijos darbuotojui, kur jis turi išleisti pinigus. Sugalvojo, kur išleist pinigus. Tai yra labai keista“, - jam antrino Seimo švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

Zabarskaitė sako negalinti pasakyti apie kokius pinigus ji prieš 4 dienas kalbėjo su ministerijos tarnautoja: „Ne, ne, kažkas iš konteksto, matyt, negaliu pasakyti. Ne, iš tikrųjų tai tikrai net ne, ne, ne, negaliu pasakyti. Apie ką mes čia kalbėjome. Turbūt apie užsienio lietuvių lituanistinį edukavimą“.

15 metų Lietuvių kalbos institutui vadovavusi Zabarskaitė pernai buvo atleista. Ministerija po patikrinimo paskelbė, kad Zabarskaitė nekontroliavo instituto finansų. Pavaldiniams už tokius pačius darbus mokėjo skirtingas algas. Viename projekte Zabarskaitė įdarbino pati save. Iš darbo atleista Zabarskaitė kreipėsi į teismą. Prašo sugrąžinti ją į pareigas. Ir išmokėti kompensaciją.

„Tai, manau, galima vadinti ir taip, ir taip, tik, aišku, tas grįžimas į pareigas turi specifikų, nes terminas baigiasi darbo sutarties spalio mėnesį, tai tas grįžimas gali būti labai trumpas iš esmės“, - sakė J. Zabarskaitės advokatas Jonas Platelis.

Savo pavaldinės Bagdanavičienės pokalbį su Zabarskaite pamatęs ministras sako – nepaisant koks bus teismo sprendimas, Zabarskaitė Lietuvių kalbos institutui nebevadovaus.

„Būtent, aš įvertinau tas teisines galimybes, jei ji ir būtų sugrąžinta, mes turėtume sumokėti jai kompensacijas, bet neturėtume gražinti į tą darbą taip, kad negalėtume vėl atleisti. Žodžiu, konkursas įvyks, bus nauja vadovė ir čia jokios kolizijos teisinės nebus“, - sakė A. Monkevičius.

Internete galima nesunkiai rasti, kad po atleidimo Zabarskaitė dalyvavo ne viename renginyje kartu su ta pačia ministerijos tarnautoja Bagdanavičiene. Kuriai Seime patarinėjo, kokių dar galima renginių sugalvoti.

„Nu taip, dalyvauju, be jokios abejonės“, - situaciją komentavo J. Zabarskaitė. E. Jovaiša irgi neslėpė, kad šis teiginys yra teisingas: „Kiek man žinoma, irgi už ŠMM pinigus važiuota į komandiruotes ir panašiai“.

„Lietuvos ryto“ televizijai pradėjus domėtis, ministerija inicijuoja tarnybinį patikrinimą dėl tarnautojų ryšių su atleista instituto vadove.