Heinzas-Christianas Strache, kuris FPOe vadovavo 14 metų, gegužės mėnesį buvo priverstas atsistatydinti iš vicekanclerio ir partijos lyderio postų dėl vadinamojo „Ibisageito“ skandalo. Jis kilo Vokietijos žiniasklaidai paskelbus Ibisos saloje slapta kamera nufilmuotą įrašą, kuriame H.-Ch. Strache numanomai vieno Rusijos oligarcho atstovei už pagalbą organizuojant rinkimų kampaniją siūlo viešojo pirkimo sutartis.

Kaip antradienį žurnalistams sakė H.-Ch. Strache, norėdamas „bet kokia kaina išvengti išmėginimo ar nesutarimų“ partijai, jis sustabdo savo narystę joje, kol jam metami įtarimai bus galutinai ištirti.

H.-Ch. Strache pridūrė, kad „visiškai pasitrauks iš politikos ir viešojo gyvenimo“.

„Visa tai darau su dideliu prašymu išsaugoti vienybę partijos šeimoje, drauge kovoti su neteisybe ir šmeižtu ir neleisti įvykti jokiam skilimui“, – sakoma jo pareiškime, kurį transliavo nacionalinė televizija.

Ibisos įrašų skandalas sužlugdė vyriausybę, kurioje FPOe buvo jaunesnioji centro dešinės Liaudies partijos (OeVP) koalicijos partnerė. Tai nulėmė pirmalaikius rinkimus, kurie įvyko sekmadienį ir per kuriuos rinkėjai skaudžiai nubaudė FPOe.

Partija gavo 16 proc. balsų – 10-čia punktų mažiau nei per ankstesnius parlamento rinkimus 2017 metais.

Anksčiau šį mėnesį buvo pareikšta ir daugiau įtarimų dėl H.-Ch. Strache, šįkart – dėl FPOe partinių lėšų naudojimo.

Nors atsiprašė už savo klaidas, H.-Ch. Strache antradienį toliau tvirtino, kad tapo rinkimų kampanijos metu suregzto sąmokslo prieš partiją auka, ir atmetė visus jam reiškiamus įtarimus.