Taip pat prašoma artimiausiame Seimo NSGK posėdyje išklausyti surinktą atsakingų institucijų, visų pirma Valstybės saugumo departamento (VSD) informaciją ir įvertinti Vyriausybės sprendimo, kuriuo pritarta „Birių krovinių terminalo“ planams įsigyti „Nemuno terminalo“ akcijas, pagrįstumą.

„Vyriausybės uždarame ir nuo visuomenės nuslėptame posėdyje galėjo būti priimtas abejotinas sprendimas, galintis leisti sustiprinti Baltarusijos režimo įtaką nacionalinio saugumo svarbos objekte Lietuvoje. Valstybės pareigūnai skundžiasi, kad politikai darė spaudimą ir buvo siekiama sąmoningai apeiti anksčiau pateiktą Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos rekomendaciją. Šios komisijos tikslas – įvertinti galimas grėsmes, keliamas neskaidrių investuotojų, o Vyriausybė, panašu, kad pasielgė priešingai negu siūlė komisija“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio klausiama, ar tokie Baltarusijos režimui palankūs Vyriausybės sprendimai yra naujos santykių su Baltarusija politikos dalis? Domimasi, ar tiesa, kad Komisija, tikrinanti tokių sandorių atitikimą nacionaliniam saugumui, siūlė kitokį sprendimą, t. y. nepritarė tokiam sandoriui?

„Nerimą kelia matomi ženklai, kad verslininkams, kurie ką tik finansavo valdančiosios LVŽS rinkimų kampaniją, yra politiškai įveikiamos atsakingų institucijų rekomendacijos laikytis nacionalinio saugumo kriterijų“, – pažymėjo L. Kasčiūnas.

Seimo NSGK nariai į premjerą kreipiasi po iš anksto neskelbtame ir, anot jų, nuo visuomenės nuslėptame vakarykščiame Vyriausybės uždarame posėdyje priimto sprendimo UAB „Birių krovinių terminalas“ planų įsigyti UAB „Nemuno terminalas“ akcijas.

Pasak konservatorių, abi krovos bendrovės Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste veikia viena greta kitos, abiejose daugiausia akcijų turi uostamiesčio verslininkas Igoris Udovickis.

Seimo NSGK nariai premjero prašo paaiškinti, ar galimybė „Birių krovinių terminalui“, kurio 30 proc. valdo „Belaruskalij“, įsigyti „Nemuno terminalo“ akcijas nesustiprins Baltarusijos autoritarinio režimo įtakos Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste, kuris yra strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui užtikrinti turintis objektas.

Kaip praneša Seimo TS-LKD frakcijos viešieji ryšiai, taip pat klausiama, ar tai, jog Vyriausybė priėmė kitokį sprendimą nei siūlė saugumą užtikrinančios Lietuvos institucijos, kaip nors susiję su tuo, jog I. Udovickis kartu su kitais tarpusavyje verslo ryšiais susijusiais asmenimis, užsiimančiais baltarusiškų trąšų krova bei pervežimu, šių metų kovo mėnesį vykusiems savivaldybių tarybų rinkimams valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rinkimų kampanijai paaukojo 44 tūkst. eurų?