Vilnietės darbe apie pavojų pranešta tik vienam darbuotojui

Į DELFI redakciją kreipėsi pasipiktinusi vilnietė Lina. Pasak moters, apie galimą pavojų nė nebūtų sužinojusi, nes jos ir kolegų telefonai perspėjimo pranešimų siuntimo metu tylėjo, o informaciją apie pratybų eigą ir atnaujinimus turėjęs teikti puslapis www.LT72.lt neveikė.

„Niekas neveikė. Žinojau, kad 10 val. 15 min. buvo tas laikas, bet dirbau savo darbus. Vienas kolega sako – va, žiūrėkit, jau sirenos kaukia. Tai, jei jis nebūtų pasakęs – gal ir būčiau išgirdusi po kiek laiko – bet telefonai tyli. Kolega pasakė, jog pranešimą gavo, tačiau 5 ar 6 šalia sėdėję žmonės nustebo, nes nieko negavo“, – sako Lina.

Negavusi žinutės, vilnietė nusprendė patikrinti informacinį puslapį, kuriame turėtų būti pasiekiama visa informacija apie pratybas, o grėsmės atveju – ir apie elgesį jai kilus, tačiau puslapis, kaip sako ji, buvo „nulūžęs“.

„Nulūžę ten išvis, nieko neužkrauna. Nustebom, nusijuokėm, kad tiek ten tų pratybų, neevakuoti esam. Ir dirbom toliau. Visų telefonuose funkcija gauti tokius pranešimus yra įjungta, kitų tikrinimų metu buvome informuoti – viską gaudavau, telefonas rėkia pasišokinėdamas. Juokas juokais, visa kontora tuos pranešimus gaudavo, o šįkart pranešimą gavo vienintelis kolega“, – stebėjosi Lina.
Darbas

Pratybos tam ir yra, kad problemos būtų sprendžiamos

Kodėl ne visus Lietuvos gyventojus pasiekė perspėjimas mobiliajame telefone, o informaciją apie pratybas teikiantis puslapis www.LT72.lt buvo nepasiekiamas? Kaip aiškino Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Strateginės komunikacijos skyriaus patarėja Ieva Dirmaitė, problemų kilo dėl didelės serverio apkrovos, o problema jai žinoma.

„Iš tikrųjų, šitą dalyką testuojame. Kai didelis informacijos kiekis pačiame puslapyje, vyksta informacijos pratyboms naujinimas, tai būtent kelias minutes ir užtrunka, kol visa informacija suplaukia. Yra šioks toks strigimas, bet Informatikos ir ryšių departamentas ir visi informacinių technologijų specialistai dirba, kad kuo greičiau šis puslapis būtų pasiekiamas gyventojams. Jis jau ir dabar pasiekiamas – tiesa, telefonu gal mažiau krauna, bet kompiuteriuose visa informacija pasiekiama“, – situaciją komentuoja I. Dirmaitė.

Paklausus, kas bus daroma, kad realios grėsmės atveju panašių nesklandumų nebūtų, I. Dirmaitė aiškino, jog pratybos ir yra tam skirtos, kad būtų išsiaiškinta, kas neveikia ir ką reikia stiprinti.

„Iš esmės tai pratybos ir yra ta vieta, kai reikia pasižiūrėti, kas neveikia. Šiandien pirmas signalas, kad reikia stiprinti šią vietą ir bus ieškoma būdų, kaip tai padaryti“, – aiškina ji.

Vyksta Astravo pratybos: tikrinama gyventojų perspėjimo sistema

DELFI primena, jog antradienio rytą Lietuvoje gaudė sirenos – nuo 10 val. 15 minučių iki 10 val. 18 minučių. Tai - gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimas.

Ši gyventojų perspėjimo sistema įprastai tikrinama dukart per metus, tačiau šiemet tai – ir valstybinio lygio funkcinių pratybų dalis. Šis patikrinimas skelbia ir spalio 1–4 d. vyksiančių valstybinio lygio civilinės saugos funkcinių pratybų pradžią.

Jų metu bus imituojamas branduolinis ar radiologinis įvykis Baltarusijos Respublikos teritorijoje esančioje atominėje elektrinėje ir tikrinama, kaip šalies institucijos yra pasirengusios reaguoti ir vykdyti joms pernai atnaujintame Valstybiniame gyventojų apsaugos plane numatytas funkcijas.