Pirmadienį Dohoje (Kataras) M. Lasickienė įvykdė tai, link ko dėsningai ėjo pastaruosius mėnesius.

Lygiaverčių konkurenčių nesutinkanti rusė tapo pirmąja šuolininke į aukštį, iškovojusia tris pasaulio čempionės titulus.

„Jei atvirai, jausmas – nenusakomas. Bijojau net svajoti apie tai, nors kažkur giliai širdyje ir tikėjausi. Tos mintys blaškė – kuo didesnis dėmesys ir spaudimas, tuo sunkiau su juo susitvarkyti. Mano pergalė yra trenerio nuopelnas. Prieš varžybas jis man pasakė: jeigu nori bijoti, bijok, bet žinok, kad viskas bus gerai“, – po auksinio pasirodymo kalbėjo G. Gabriliano auklėtinė, pirmiausia puolusi į glėbį savo vyrui, lietuvių kilmės Rusijos televizijos sporto komentatoriui Vladui Lasickui.

Finale M. Lasickienė be klaidų nukeliavo iki 2,04 m aukščio ir jį įveikė, o toliau varžytis beliko tik pačiai su savimi.

Pagrindinėmis priešininkėmis laikytos amerikietė Vashti Cunningham ir ukrainietė Julija Levčenko sustojo ties 2,02 m aukščiu, užimdamos atitinkamai trečią ir ketvirtą vietas.

Nelauktai pro jas prasiveržė 18-metė iš Ukrainos Jaroslava Mahučich, paskutiniuoju mėginimu perskriejusi kartelę, iškeltą 2,04 m. Tačiau naujokė, kurios svariausi pasiekimai iki šiol buvo paeiliui laimėti pasaulio jaunių čempionatas ir jaunimo olimpinės žaidynės, tuo ir pasitenkino, savanoriškai atsisakydama galimybės tęsti kovą su M. Lasickiene.

„Galima sakyti, kad to ir tikėjausi – kiek pastebėjau, ji ne pirmą kartą taip pasielgia, kuomet pagerina savo asmeninį rekordą. Nors pati buvau pasirengusi toliau varžytis ir šokti į 2,06 m aukštį, netgi to norėjau. Pati kažin ar atsisakyčiau paskutinių šuolių, bet kiekvienas žmogus skirtingas“, – komentavo čempionė.

M. Lasickienė toliau tris kartus mėgino įveikti kartelę, iškeltą į 2,08 cm aukštį, nors tai – centimetru žemiau nei rusės jau keletą metų „medžiojamas“ pasaulio rekordas.

Kaip sakė pati sportininkė, šįkart jos taikinyje buvo nacionalinis rekordas, tačiau nė vienas bandymas nebuvo arti tikslo.

O baigusi čempionišką procedūrą M. Lasickienė ilgai neužtruko ir stadione priimdama sveikinimus.

Dėl nesibaigiančio Rusijos lengvosios atletikos federacijos suspendavimo ji ir jos tautiečiai Dohoje varžosi neutralių atletų teisėmis – be galimybės iškelti savo šalies vėliavą ir išklausyti jos himno.

„Tai man jau atsibodo, kiekvieną kartą su tuo susitaikyti vis sunkiau ir sunkiau. Pasižiūri į tribūnas, ten viskas aišku, kas už ką serga. Žiūrovai laiko savo vėliavas, savo šalių atributiką. Tai siaubingai kerta per nervus“, – nusivylimą liejo M. Lasickienė.

Ir jokios šviesos tunelio gale šuolininkei bei kitiems Rusijos lengvaatlečiams nesimato – veikiau atvirkščiai.

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) tiria, ar duomenys, po ilgų derybų šiemet gauti iš susikompromitavusios Maskvos antidopingo laboratorijos, nebuvo sufabrikuoti siekiant išvengti dar didesnio skandalo.

Dėl to nauja sankcijų banga gali vėl eliminuoti Rusijos sportininkus iš svarbiausių tarptautinių varžybų, kaip jau nutiko 2018 metų Pjongčango žiemos olimpinėse žaidynėse, kur rusai dalyvavo kaip neutralūs atletai.

Ypač griežtai Rusijos atžvilgiu nusiteikusi Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) absoliučiai daugumai šalies atstovų neleido startuoti ir 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse – už borto tuomet liko ir M. Lasickienė.

Bijodama istorijos pasikartojimo, pastaroji prieš pasaulio čempionatą Dohoje pareiškė išvyksianti treniruotis į užsienį, jei Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) vėl bus suspenduota.

„Tikimės, kad galiausiai nuvažiuosime į olimpines žaidynes, ir mūsų su Maša svajonė išsipildys. Neteisinga ir nesąžininga, kad tokia „švari“ atletė turėjo praleisti olimpines žaidynes. Tai – nusikaltimas“, – įsitikinęs G. Gabrilianas.

Tačiau treneris patikino, jog minčių apie naują pasą jo auklėtinė neturi.

„Jeigu, Dieve apsaugok, negalėsime būti tikrinami dopingo kontrolierių Rusijoje, turėsime keliauti į kurią nors kitą šalį. Bet jokiu atveju kalba neina apie pilietybės keitimą. Maša buvo, yra ir bus Rusijos ir mūsų federacijos patriotė“, – pareiškė specialistas.

Primename, kad pirmadienį su M. Lasickiene ir kitomis geriausiomis šuolininkėmis nesivaržė lietuvė Airinė Palšytė. 27-erių šuolininkė į aukštį kvalifikacijos varžybose peršoko tik 1,85 m ir nepateko į finalą.

Dėl čiurnos traumos šiame sezone beveik nestartavusi lietuvė galutinėje rikiuotėje aplenkė aštuonias konkurentes ir užėmė 22-ą vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)