Maištaujantys parlamentarai nepaisydami valstybės vadovo iki vėlumos sėdėjo savo vietose ir net nubalsavo už jo įgaliojimų sustabdymą bei neseniai į M. Vizcarros priešininkų stovyklą perbėgusios viceprezidentės paskyrimą į jo vietą.

Tačiau tūkstančiai žmonių išėjo į sostinės Limos gatves švęsti M. Vizcarros sprendimo – šalyje, kur beveik visi dar gyvi prezidentai yra įtariami „Odebrecht“ kyšininkavimo skandale.

„Mes rašome istoriją, kurią prisimins ateities kartos, – pirmadienį vakare kreipdamasis į šalies gyventojus sakė M. Vizcarra. – Ir tikiuosi, kad jos supras mūsų šiandieninės kovos su endeminiu blogiu, padariusiu daug žalos mūsų šaliai, mastą.“

Prezidento sprendimas gali reikšti naują nestabilumo periodą šaliai grumiantis su „Odebrecht“ tyrimo padariniais.

Tačiau M. Vizcarros veiksmus – bent jau iš pradžių – sveikina Peru gyventojai, reikalavę naujų Kongreso rinkimų, kad būtų galima pakeisti daugumos partiją, kuriai vadovauja dabar kalinama buvusio prezidento duktė ir kandidatė į prezidentus. Šimtai žmonių buvo susirinkę prie Kongreso su tokiais plakatais kaip „Nešdinkitės, korumpuoti politikai!“.

Kai kas bandė įsiveržti į parlamentą ir išvaryti parlamentarus, bet policija atstūmė protestuotojus panaudojusi ašarines dujas.

Opozicijos lyderiai prezidento sprendimą pavadino „diktatoriaus darbu“ ir atsisakė išeiti iš Kongreso. Jie patvirtino rezoliuciją dėl M. Vizcarros įgaliojimų sustabdymo už „konstitucinės tvarkos pažeidimą“, o po kelių minučių prisaikdino viceprezidentę Mercedes Araoz (Mersedes Araos), susipykusią su M. Vizcarra dėl jo siekio kitais metais surengti pirmalaikius rinkimus.

Šie veiksmai tikriausiai yra tik simboliniai, nes Kongresas laikomas paleistu.

Buvęs viceprezidentas M. Vizcarra prezidentu tapo pernai, atsistatydinus jo pirmtakui Pedro Pablo Kuczynski (Pedrui Pablui Kučynskiui), kurio privačiai konsultavimo firmai, kaip paaiškėjo, mokėdavo Brazilijos statybų milžinė „Odebrecht“. Ši bendrovė yra pripažinusi, kad išdalijo milijonus dolerių Lotynų Amerikos politikams mainais į pelningus valstybinius kontraktus.

Nors didelės politinės patirties M. Vizcarra neturi, jo populiarumas išaugo dėl antikorupcinių iniciatyvų. Tačiau jam sunkiai sekėsi prastumti įstatymus Kongrese, todėl jis turėjo ne kartą pasinaudoti „balsavimais dėl pasitikėjimo“, kuriais galėjo grasinti paleisti parlamentą, jei deputatai nepatvirtins jo pasiūlymų.

Peru ginkluotosios pajėgos iki pirmadienio vakaro nebuvo pareiškusios nuomonės apie prezidento ir parlamento ginčą.