Praeitą savaitę, rugsėjo 23 d., buvo skelbiama, kad šildymo sezonas pradedamas Vilniaus ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo, taip pat sveikatos priežiūros įstaigose. Dėl to savo nuožiūra apsispręsti turėjo įstaigų vadovai.

„Temperatūra dar nėra pasiekusi (tokios ribos, kad būtų reikalinga įjungti šildymą, – DELFI), bet, matydami oro sąlygas, lietingumą, mieste skelbiame šildymo sezoną. Nors gydymo ir švietimo įstaigos visą praeitą savaitę galėjo“, – komentavo Vilniaus mero pavaduotojas Valdas Benkunskas.

Pirmą ir antrą šildymo sezono dieną šildymas įjungiamas Fabijoniškėse, Šeškinėje, Pilaitėje, Senamiestyje, Šnipiškėse, Karoliniškėse, Lazdynuose, Naujojoje Vilnioje, Baltupiuose ir Grigiškėse.

Antakalnio, Žirmūnų, Pašilaičių, Viršuliškių, Justiniškių, Žvėryno, Naujamiesčio ir Kirtimų rajonuose šildymas įjungiamas antrą ar trečią šildymo sezono dieną.

Paneriuose, Naujininkuose, Rasose, Vilkpėdėje ir Verkiuose šildymas prasideda trečią ar ketvirtą šildymo sezono dieną.

Mažesnės šilumos kainos

Anot V. Benkunsko, palyginti su praeitų metų spalio mėnesiu 21 proc. bus mažesnė kaina, nes sumažėjo biokuro kainos, „Vilniaus šilumos tinklai“ atliko reikalingas investicijas. Skaičiuojama, kad vidutiniškai per mėnesį 60 kv. metrų butas galės sutaupyti apie 5 eurus. Pati kaina mažėja nuo 5,41 iki 4,27 ct/KWh.

Prognozuojama, kad 2019–2020 m. šildymo sezono vidutinė šilumos kaina Vilniaus gyventojams bus apie 5,06 ct/kWh, t. y. apie 8,5 proc. mažesnė nei 2018–2019 m.

Pasak VŠT gen. direktoriaus, šilumos kainų mažėjimą didžiąja dalimi lėmė sumažėjusios šilumai gaminti naudojamo kuro (biokuro ir gamtinių dujų) kainos, taip pat Vilniaus šilumos tinklų įdiegtos technologinės priemonės, leidžiančios efektyviau naudoti pagaminamos šilumos energijos kiekį, reikalingą centralizuotai tiekiamai šilumai.

Vilniaus šilumos tinklai primena, kad dėl teisės į kompensacijas nustatymo galima kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Socialinių išmokų skyrių. Sužinoti, ar gyventojui priklauso būsto šildymo išlaidų kompensacija, galima svetainėje www.spis.lt.

Įjungs per 4 dienas

„Vilniaus šilumos tinklai“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis teigė, kad šildymas bus įjungtas per keturias dienas.

„Noriu atkreipti daugiabučių administratorių dėmesį. Vilniaus šilumos tinklais šiluma atkeliaus į daugiabučius pagal šilumos vartotojų įjungimo šildymo sezonu programą, tačiau į butus pateks tik tuo atveju, jei administratoriai visur atsuks sklendes. Jei gyventojų namai per keturias dienas nesušils, raginame kuo skubiau kreiptis į administratorius ir reikalauti šilumos“, – pranešime spaudai cituojamas Vilniaus šilumos tinklų generalinis direktorius Gerimantas Bakanas.

Pastaraisiais metais šildymo sezonas Vilniuje buvo pradedamas spalio mėnesį: 2014-aisiais – spalio 22 d., 2015-aisiais – spalio 8 d., 2016-aisiais – spalio 6 d., 2017 m. – spalio 5 d., pernai – spalio 4 d.

DELFI primena, kad Šiauliuose šildymo sezonas pradėtas nuo penktadienio. Praeitą savaitę, trečiadienį, Kauno valdžia leido įjungti šildymą švietimo ir gydymo įstaigose, o Panevėžys antradienį pradėjo šildymo sezoną tiek įstaigose, tiek gyvenamuosiuose namuose.

Įprastai šildymas įjungiamas tada, kai vidutinė paros temperatūra tris paras iš eilės būna žemesnė nei 10 laipsnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)