Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuro (OFAC) pranešime sakoma, kad į sankcijų sąrašą įtrauktos trys Seišeliuose registruotos bendrovės – „Autolex Transport Ltd“, „Beratex Group Limited“ ir „Linburg Industries Ltd“, taip pat šeši asmenys, siejami su J. Prigožino remta „Interneto tyrimų agentūra“.

Be to, į sankcijų sąrašą buvo įtraukta prabangi jachta „St Vitamin“ ir trys privatūs lėktuvai.

Iždo departamentas informavo, kad sankcijos bus taikomos šešiems „Interneto tyrimų agentūros“ nariams – Džeichunui Nasimiui Ogly Aslanovui, Michailui Burčikui, Vadimui Podkopajevui, Vladimirui Venkovui, Igoriui Nesterovui ir Denisui Kuzminui – už pagalbą trikdant 2018 metų rinkimus.

„Iždo departamentas įvedė sankcijas asmeniniams lėktuvams, jachtai ir priedangos bendrovėms, [priklausančioms] Jevgenijui Prigožinui – Rusijos finansininkui, stovinčiam už „Interneto tyrimų agentūros“ ir jos mėginimų žlugdyti Amerikos demokratijos procesus“, – departamento pareiškime cituojamas iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.

„Laisvi ir sąžiningi rinkimai yra Amerikos demokratijos kertinis akmuo, ir mes naudosime savo tarnybas prieš bet ką, siekiantį kenkti mūsų procesams ir daryti trikdančią įtaką rinkėjams“, – pridūrė S. Mnuchinas.

„Prigožinas naudojasi virtine priedangos bendrovių, valdančių jo prabangią asmeninę nuosavybę, įskaitant tris privačius reaktyvinius lėktuvus ir jachtą“, – pažymėjo Iždo departamentas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį sakė, kad šiomis priemonėmis siekiama neleisti J. Prigožinui „patogiai jaustis ir išvengti Amerikos spaudimo“.

„JAV administracija toliau dirbs, kad Prigožinas ir į jį panašūs negalėtų pasislėpti [nuo spaudimo] ir patogiai gyventi, kol užsiiminės destabilizuojančia veikla, keliančia grėsmę JAV, jų sąjungininkų ir partnerių interesams“, – sakoma M. Pompeo pranešime.

„Aiškiai pasakėme: nežiūrėsime pro pirštus į kišimąsi iš užsienio į mūsų rinkimus. JAV toliau duoda atkirtį priešiškoms jėgoms, mėginančioms žlugdyti mūsų demokratinius procesus, ir nedvejosime, kad priverstume Rusiją dar brangiau sumokėti už savo destabilizuojamą ir nepriimtiną veiklą“, – rašo diplomatijos vadovas.

„Tegul tai tampa perspėjimu, – pažymėjo M. Pompeo ir pridūrė, kad subjektai, neatsiribosiantys nuo pastarųjų sankcijų taikinių ir aptarnausiantys J. Prigožino orlaivius ir jactą, gali tapti būti vėliau patys įtraukti į sankcijų sąrašus.

Dienraštis „The Washington Post“ penktadienį pranešė, kad D. Trumpas 2017 metais Jungtinėse Valstijose viešėjusiems aukšto rango rusų pareigūnams pareiškė nesąs susirūpinęs dėl Rusijos pastangų pakreipti 2016 metų JAV prezidento rinkimus jo naudai.

Pirmadienį paskelbtos sankcijos – jau trečiasis kartas, kai JAV priskyrė J. Prigožiną prie užsieniečių, oficialiai atribotų nuo Amerikos finansų sistemos. Tuo pačiu įšaldoma ir jų prieiga prie tarptautinės finansų sistemos didžiosios dalies.

JAV prokurorai pernai apkaltino „Interneto tyrimų agentūrą“ ir jos numanomus darbuotojus plačiu sąmokslu daryti įtaką 2016 metų rinkimams, skleidžiant Jungtinėse Valstijose dezinformaciją per socialinius tinklus, naudojantis pavogtomis tapatybėmis.

Iždo departamentas pirmadienį nurodė, kad šis „trolių fabrikas“ praeitais metais taip pat buvo paskelbęs ketinimus lygiai taip pat elgtis per 2018 metų kadencijos vidurio rinkimus ir stengtis diskredituoti kandidatus, laikomais nusistačiusiais prieš Maskvą.

Tačiau nebuvo jokių įrodymų, kad ši agentūra atgrasė rinkėjus nuo balsavimo, paveikė balsų skaičiavimo procesą arba rezultatų skelbimą, pripažino departamentas.