Arbatos maišeliuose gali būti būti plastiko. Pavyzdžiui, daugelyje arbatos „pagalvėlių” ar piramidžės formos maišeliuose yra mažos juostelės, kuriose yra polipropilenoplastiko, įpinto į maišelius. Jis naudojamas arbatos maišeliams sandarinti. Pastarasis neleidžia arbatžolėms išsibarstyti transportavimo ir sandėliavimo metu arba tada, kai tokį arbatos maišelį užplikome karštu vandeniu. Taip pat tai padeda išlaikyti arbatžoles šviežias.

Arbatos maišelis su virvele ir prie jos pritvirtinta etikete taip pat gali tūrėti plastiko. Ne tik pačiame arbatos maišelyje gali būti aptinkamas polipropilenas, bet ir virvelė dažnai prie paties maišelio pritvirtinama polipropileno gabalėliu.

Norint arbatą išlaikyti kuo ilgiau šviežią, daugelis arbatos maišelių dabar būna supakuoti į atskirus popierinius ar plastikinius paketėlius. O tai – perteklinis plastikas, kaip ir celofanas, į kurį yra suvyniojama arbatos dėžutė.

Tačiau yra ir alternatyvų – arbatos maišeliai gaminami ir be polipropileno – vietoj plastiko yra pasitelkiamas bioplastikas – dažniausiai gaminamas iš augalų – pavyzdžiui, kukurūzų. Kaip rašoma ecoandbeyond.co, bioplastikas atlieka tokį patį darbą kaip ir polipropilenas, tačiau tada arbata galima mėgautis be mikroplastiko puodelyje.

Arbatos pakelis

Mikroplastikas – tai kartais net akimi nepastebimi plastiko gabaliukai, mažesnio nei 5 mm skersmens. Mikroplastikas paprastai atsiranda didesniems plastikiniams daiktams yrant. Maži polipropileno kiekiai arbatos maišeliuose taip pat jau yra laikomi mikroplastiku. Kitaip tariant, jūsų arbatos puodelis jau yra užterštas plastiku.

Nurijus plastiką, geriant vandenį ar tą pačią arbatą, kyla pavojus žmonių sveikatai. Žmonių išmatų mėginiuose mokslininkai jau aptiko mikroplastiko pėdsakų. Taigi, tai įrodo, kad mikroplastikus mes tikrai praryjame. Kol kas tyrėjai tiksliai negali nurodyti, kokie padariniai žmonių laukia, tačiau tai tikrai neskamba gerai.

Norint išvengti plastiko savo arbatos puodelyje, vertėtų įsigyti paprastos birios arbatos, kuri paprastai būna supakuota į popierinius maišelius – taip sumažinsite perteklinio plastiko kiekį ne tik savo arbatos puodelyje, bet ir šiukšliadėžėje, kur kasdien tiek daug plastiko išmetame.

Beje, arbatos maišelius galima kompostuoti, jie puikiai praturtina kompostą.