Paslaugų balanso perviršis šiemet, palyginti su antruoju 2018-ųjų ketvirčiu, padidėjo 32,8 proc. iki 1,2 mlrd. eurų ir sudarė 10,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), teigiama Lietuvos banko ir Statistikos departamento pranešime.

Sparčiausiai antrąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, augo kitų verslo paslaugų eksportas (51,2 proc.) ir statybos paslaugų importas (96,3 proc.).

Didžiausią paslaugų eksporto ir importo dalį (atitinkamai 58,4 ir 50,2 proc.) sudarė transporto paslaugos. Antrąjį šių metų ketvirtį didžiausias perviršis (666,1 mln. eurų) buvo kelių transporto paslaugų balanso, o didžiausias deficitas (74,3 mln. eurų) – jūrų transporto paslaugų balanso.

Paslaugų eksportas į ES valstybes sudarė 69,5 proc. viso paslaugų eksporto ir, palyginti su praėjusių metų atitinkamu ketvirčiu, padidėjo 25,1 proc. Paslaugų importas iš ES valstybių sudarė 66,4 proc. paslaugų importo ir per metus išaugo 19,6 proc.

Pagrindinė Lietuvos paslaugų eksporto partnerė antrąjį ketvirtį buvo Vokietija. Eksportas į šią šalį per metus padidėjo 25,3 proc., didžiausią paslaugų eksporto į Vokietiją dalį sudarė transporto (70,3 proc.) ir kelionių (9,5 proc.) paslaugos.

Pagrindinė paslaugų importo partnerė buvo Lenkija. Importas iš šios šalies per metus padidėjo 24,5 proc. Didžiausią paslaugų importo iš Lenkijos dalį sudarė transporto ir kelionių paslaugos (atitinkamai 64,8 ir 24,0 proc.).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją