„Tyrimą dėl įtariamo piktnaudžiavimo Marijampolės apylinkės prokurorai pradėjo rugsėjo 10 dieną“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Izabelė Bočkienė.

Jos teigimu, įtarimai kol kas niekam nepateikti, šiuo metu renkami ir analizuojami duomenys, pateikti gautame skunde.

Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška BNS teigė aplinkybių apie pradėtą tyrimą nežinantis, tačiau girdėjęs tai iš nuogirdų.

„Nieko per daug nežinoma. Paties fakto nežinau, tokius faktus gali pateikti tik pati institucija. Kol kas man žinomos tik nuogirdos, kuriomis tikrai negaliu pasidalyti“, – teigė M. Varaška.

„Tai yra teisėsaugos reikalas. Rengiame raštą prokuratūrai, kad ji paaiškintų, apie ką eina kalba“, – pridūrė savivaldybės vadovas.

Pasak mero, Prano Dovydaičio pagrindinei mokyklai šiuo metu laikinai vadovauja Aldona Aputienė, tuo pačiu ji yra ir kitos savivaldybėje esančios Bagotosios pagrindinės mokyklos vadovė.

„Tai yra laikinas pareigų ėjimas, kol bus įvykdytas nuolatinio vadovo konkursas. Ji yra nuolatinė Bagotosios mokyklos vadovė“, – sakė M. Varaška.

Profsąjunga mokyklos direktorę kaltina mokinių sąrašų klastojimu

Apie galimą mokinių sąrašų klastojimą, norint išlaikyti valstybės finansavimą mažesnėse kaimo mokyklose šią savaitę pranešė Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“.

„Vaikai klasėje sėdi, o jų sąraše nėra. Gudragalvystės apraiškos ar stebuklai XXI amžiuje? Ar tiesiog įžūli taktika, padedanti turėti lėšų valstybės sąskaita? Ar tik nebus taip, kad Kazlų Rūdos savivaldybės mažos kaimo mokyklos gaus didesnį finansavimą įtraukusios į registrą fiktyvius mokinius, kurie sėdi visai kitos mokyklos suole? Išvada – į vieną mokyklą plūstelėjo naujų mokinių, tačiau finansavimas liko kitoje“, – pranešime cituojamas profsąjungos vadovas Kęstutis Juknis.

Jis vėliau BNS teigė, kad dėl galimų pažeidimų į prokuratūrą kreipėsi Prano Dovydaičio mokyklos darbuotojai.

„Čia kreipėsi ne mūsų sąjunga, o mokyklos darbuotojai kreipėsi. Neapsikentę jie parašė kreipimąsi“, – teigė profsąjungos vadovas.

Anot jo, mokyklose galėjo būti dubliuojami mokinių sąrašai, taip pat mokytojai nėra patenkinti dabartinės laikinosios direktorės vadovavimu.

„Tie patys mokiniai vienoj mokykloj yra, mokykla gauna finansavimą, bet tie mokiniai mokosi kitoje mokykloje. (...) Mokytojai skundėsi dėl piktnaudžiavimo, dėl mokinių skaičiaus, suprantu, kad skunde daug pateikta informacijos“, – sakė K. Juknis.

Jis taip pat teigė, kad mokytojai nepatenkinti dėl neaiškaus pavadavimo reglamentavimo ir krūvių sudarymo.

Švietimo skyrius atliko analizę

Kazlų Rūdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Beta Zaveckienė BNS teigė, kad prokuratūra į savivaldybę kol kas nesikreipė.

„Žinoma tik tiek, kiek skaičiau profsąjungos straipsnyje, daugiau jokios informacijos nesame gavę. Prokuratūra nesikreipė“, – sakė Švietimo skyriaus vadovė.

Ji taip pat teigė, kad situacija aptarta tiek su meru M. Varaška, tiek su mokyklos direktore A. Aputiene.

„Kalbėjome su direktore, tiek meras buvo, tiek mokyklos vadovė ir bandėme sau įvardyti, dėl ko tai buvo, bet tai tik mūsų bandymas suprasti, kuo nepatenkinta profsąjunga“, – teigė B. Zaveckienė.

Pasak Švietimo skyriaus vedėjos, skyriaus specialistai atliko mokinių skaičiaus analizę mokyklose ir jokių pažeidimų nenustatė.

„Ta analizė atskleidė, kad kai tėvų prašymai pateikti, tada mokiniai ir buvo užregistruoti registre. Ten yra iki šešių, gal net mažiau mokinių, kurie į mokyklą atvyko po rugsėjo pirmos dienos. Pažeidimų mes nenustatėme, nes tėvų prašymai pateikti vėliau“, – sakė Kazlų Rūdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja.

Ji teigė, kad rugsėjo 1 dienos duomenimis, Prano Dovydaičio pagrindinėje mokykloje mokosi 267 moksleiviai, o Bagotosios pagrindinėje mokykloje – 46.

Mokyklų direktorė: įtarimų negavau

Bagotosios ir Prano Dovydaidžio pagrindinėms mokykloms vadovaujanti A. Aputienė tvirtino, kad įtarimų iš prokuratūros kol kas nesulaukė, todėl situacijos neketina komentuoti.

„Aš nieko nekomentuosiu, nes aš sužinojau tai tik iš spaudos. Kai gausiu šaukimą, kad esu kviečiama ir įtariama, tai galėsiu komentuoti“, – BNS sakė mokyklų vadovė.

Ji teigė žinanti apie profsąjungos „Sandrauga“ kaltinimus mokinių sąrašų klastojimu, tačiau direktorė neigė, kad tokie dalykai vyksta.

„Aš nesijaučiu, kad būčiau ką nors blogo padariusi. O jeigu kam kyla klausimų, tai tam yra prokuratūra“, – teigė A. Aputienė.

Pasak jos, savivaldybės Švietimo skyrius yra atlikęs tyrimą ir nustatęs, kad jokių pažeidimų nėra, tačiau paprašyta pasidalynti šiuo metu mokinių registre esančiais skaičiais, kiek abiejose mokyklose mokosi moksleivių, ji tą daryti atsisakė.

„Tikrai nepasakysiu. Aš turiu duomenis, bet iš tikrųjų, tai skirta ne spaudai“, – sakė mokyklos direktorė.

Ji tvirtino, kad abiems mokykloms vadovauja, nes savivaldybėje trūksta vadovų, tačiau pasibaigus Prano Dovydaičio mokyklos vadovo konkursui, šį postą ji ketina užleisti.