„Kalbant apie pokalbių telefonu išklotines, mano mama, mane augindama, man sakė, jog skaityti kitų žmonių laiškus yra nederama“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas reporteriams Jungtinėse Tautose.

„Tai nepadoru, – pareiškė jis. – Du žmonės, kuriuos į aukščiausią postą išrinko jų tautos, turi laikytis diplomatinio elgesio formų, o tai reiškia tam tikrą konfidencialumo lygį.“

Baltieji Rūmai trečiadienį savo svetainėje paskelbė liepos 25-ąją įvykusio D. Trumpo ir Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio pokalbio telefonu stenogramą. Kiek anksčiau dėl to pokalbio įsiplieskė skandalas, Kongreso demokratus paskatinęs pradėti apkaltos tyrimą dėl prezidento veiksmų.

Išklotinė parodė, jog D. Trumpas paprašė V. Zelenskio išnagrinėti jo politinio varžovo Joe Bideno veiklą. Kelios dienos prieš tą pokalbį JAV prezidentas įsakė įšaldyti 400 mln. JAV dolerių pagalbą Ukrainai ir demokratai mėgina nustatyti, ar D. Trumpas tai galėjo panaudoti kaip spaudimo priemonę.

Su JAV valstybės sekretoriumi Mike‘u Pompeo penktadienį susitikęs S. Lavrovas dėl stenogramos paskelbimo sukritikavo ir JAV įstatymų leidėjus, ir žiniasklaidą.

„Taip garsiai sakyti, jog tuo atveju, jeigu tau neparodys tam tikrą su partneriu susijusį dokumentą, tu parklupdysi šią administraciją, kokia gi tai demokratija? Kaip galima dirbti tokiomis sąlygomis?“ – pareiškė Rusijos URM vadovas.