DELFI pasiekusiame laiške moteris tvirtino, kad tokia santuoka, kokią ji pamatė naršydama pasiūlymus susituokti Ispanijoje, prilygsta apgavystei. „Susidomėjau, tačiau pasidomėjusi plačiau supratau, kad tai yra apgaulė ir iš sakramento daromas verslas. Kunigas yra liuteronų, tačiau savavališkai tuokia iš katalikiškos knygos, – tvirtino DELFI skaitytoja. – Mane tai sutrikdė, nes žinau, kad tuomet katalikų Bažnyčioje tokia santuoka nesiskaito.“

Moteris tvirtino, kad liuteronų kunigas negali tuokti dviejų katalikų.

„Tie, kurie nevaikšto į Bažnyčią, galbūt to nesupranta. Bet jeigu jiems paaiškintų, galbūt jie nenorėtų ten tuoktis arba bent jau žinotų, kad jų santuoka nesiskaito. Tai yra tas pats, kas sudaryti civilinę santuoką su žmogumi, persirengusiu kunigo drabužiais“, – teigė skaitytoja.

Vestuvės (Feisbuko puslapio Vestuvės pietinėje Ispanijoje nuotrauka)

Skaitytoja nurodė, kad kalba apie feisbuke reklamuojamas „Vestuves pietinėje Ispanijoje“. Jų puslapyje nurodyta, kad galima rinktis kelis skirtingus vestuvių paketus: kai atvyksta tik jaunieji, kai atvyksta jaunieji su svečiais ir kai atvykstama ne santuokos, o krikšto.

Skaitytoja
Kunigas yra liuteronų, tačiau savavališkai tuokia iš katalikiškos knygos. Mane tai sutrikdė, nes žinau, kad tuomet katalikų Bažnyčioje tokia santuoka nesiskaito.

Nurodoma, kad jaunavedžiai savo priesaiką gali tarti ant jūros kranto esančiame Viduramžius menančiame bokšte, koplytėlėje, bažnytėlėje, smėlėtame paplūdimyje ar ant jūros kranto skardžio. Priduriama, kad ant bokšto balkonėlio turėklo galima pakabinti spynelę su savo inicialais ar vardais.

Paketų kainos svyruoja nuo 1,9 iki 2,5 tūkst. eurų. Tiesa, už papildomas, į kainą neįtrauktas, paslaugas teks primokėti papildomai.

Aprašyme daugiausia dėmesio skiriama dekoracijoms ir kitoms detalėms, o apie pačią ceremoniją rašoma trumpai: „Galima įregistruojama bažnytinė ir civilinė santuoka, kai iš Lietuvos atvyksta kunigas. Priemoka – nuo 300 eurų“.

Krikštas, anot puslapio įkūrėjų, kainuoja 400 eurų. Į kainą įtrauktas kunigo pakvietimas ir pasirūpinimas jo apgyvendinimu. Beje, pažymėta: „Papildomai auka bažnyčiai“.

Feisbuko puslapyje taip pat buvo nurodyta, kad norint susituokti Ispanijoje nereikia nei sužadėtinių kursų, nei kitų detalių tvarkyti.

Kunigas: tai ne telefoninis pokalbis

Liuteronų kunigas Saulius Juozaitis tvirtino, kad šia tema reiktų kalbėti plačiau ir ne telefonu, o į klausimą, ar vis dar užsiima šia veikla – vestuvėmis Ispanijoje – atsakė, kad užsiima kunigo veikla, tačiau vėliau patvirtino: „Jei yra žmonių, kurie pageidauja ir tinkamai pasiruošia šiems dalykams – taip“.

Pasidomėjus, ar jo tuokiamos poros tik liuteronai,a r tuokia ir katalikus, atsakė, kad norintys susituokti turi išpažinti krikščionybę. „Jeigu žmogus neišpažįsta krikščioniškos santuokos esmės, prasmės, tai jis negali būti tuokiamas, – pakartojus, ar tuokia katalikus, ar liuteronus, pridūrė. – Tai ne telefoninis pokalbis.“

Skaitytoja pastebėjo liuteronų kunigo rankose katalikišką knygą. „Aš skaitau biblinius tekstus, o ne katalikišką knygą, – tvirtino kunigas. – Turime tą pačią bibliją.“

Kun. Saulius Juozaitis
Aš skaitau biblinius tekstus, o ne katalikišką knygą. Turime tą pačią bibliją.

Paprašius patikslinti, kodėl vis dėlto jo rankose katalikiška knyga, jis tvirtino, kad neturi laiko pokalbiui tęsti.

Beje, biblija iš tiesų yra ta pati ir liuteronų, ir katalikų.

Liuteronų vyskupas: tai išimtiniai atvejai

Liuteronų vyskupas dr(hc). Mindaugas Sabutis DELFI teigė, kad anksčiau galbūt jų kunigas ir tuokė poras Ispanijoje, daugiau apie tokią jo veiklą teigė nežinantis, tačiau pridūrė, kad nemato tame nieko blogo, jei tuokiasi jų parapijiečiai.

„Buvo sakę, kad skelbimų puslapyje jo nuotrauka įdėta. Kalbėjome. Abejoju, ar jis pats buvo, – teigė vyskupas. – Buvo kažkada seniai tie, kas teikia paslaugas, jį įdėję.“

Vyskupas teigė, kad kalbėjo apie tai su kunigu, nors nuotraukų, kuriose matyti kunigas S. Juozaitis, tuokiantis poras Ispanijoje, yra daugybė.

Vestuvės

Pasidomėjus, ar gali liuteronų kunigas teikti tokias paslaugas – panorėjus organizatoriams ir jauniesiems vykti į Ispaniją ir ten palaiminti naują šeimą, vyskupas tvirtino: „Tai išimtiniai atvejai, jei emigrantai ar panašiai. Būna, retai, bet būna. Bet kunigai šiaip turi tuokti bažnyčioje“.

Beje, Romos katalikai turi septynis sakramentus, tuo metu liuteronai – tik du. Vienas iš katalikų sakramentų yra santuokos. Liuteronų santuoka yra daugiau naujos šeimos palaiminimas, tačiau liuteronų vyskupas teigė, kad ir jų santuoka prilygsta sakramentui. „Prilygsta sakramentui, čia daugiau teologiniai niuansai sakramento aiškinimo“, – tvirtino vyskupas.

Vyskupas Mindaugas Sabaitis
Tai išimtiniai atvejai, jei emigrantai ar panašiai. Būna, retai, bet būna. Bet kunigai šiaip turi tuokti bažnyčioje.

Jis taip pat tvirtino, kad šiuo metu dažnai tuokiasi liuteronai ir katalikai. Jei vienas poroje yra katalikas, o kitas – liuteronas – tokią porą gali tuokti ir liuteronų kunigas, tačiau jei abu katalikai – ne, nebent yra labai rimtų priežasčių.

Vis dėlto, pokalbio pabaigoje vyskupas patvirtino, kad jei ši paslauga teikiama kaip verslas – tai yra problema.

Organizatorė: Dievas yra vienas

Vestuvių Ispanijoje organizatorė Genutė Ruzgienė DELFI tvirtino, kad jų organizuojama santuoka yra galiojanti. „Atvažiuoja iš Lietuvos kunigas ir santuoka yra įteisinama tiek bažnyčioje, tiek civilinės metrikacijos skyriuje“, – tvirtino G. Ruzgienė.

Pasidomėjus, ar kunigas – liuteronų, ji tai patvirtino ir pridūrė: „Mes visi esame krikščionys. Kunigas yra krikščionis liuteronas. Santuoka yra galiojanti. Bažnyčia turi teisę ją įteisinti“.

Organizatorė tvirtino, kad geriau tai paaiškintų pats kunigas.

Tiesa, pasidomėjus, ar ji bendradarbiauja tik su vienu kunigu, ji tvirtino, kad Ispanijoje yra daugybė kunigų, tačiau jei pora panorės vietinio kunigo – tai užtruks. „Reikės versti dokumentus į ispanų kalbą, juos patvirtinti ir tada derinama su ispanų kunigais. Yra anglas kunigas, jeigu norite angliškai“, – tvirtino ir pridūrė, kad iš Lietuvos taip pat atskrenda kunigas.

Ji patvirtino, kad į Ispaniją tuokti porų atvyksta būtent kunigas Saulius Juozaitis. „Šitas kunigas jau dešimt metų skraido į Ispaniją, laiko lietuviams Mišias, krikštija vaikus, ruošia komunijai, tuokia. Nežinau, iš kur tos problemos iškilo, – stebėjosi organizatorė. – Kiek aš žinau, tai Dievas yra vienas.“

Genutė Ruzgienė
Kiek aš žinau, tai Dievas yra vienas.

O ar yra galimybė, kad sutuoktų ne liuteronų, o katalikų kunigas? Organizatorė nė nedvejodama pasiūlė ispanų kunigus. „Tik užtruks. Kol visus dokumentus išsiversite ir patvirtins. Tai ganėtinai ilgas laikas“, – kalbėjo G. Ruzgienė.

Pasidomėjus, ar tuoktis norinčios poros domisi, ar jas sutuoks katalikų kunigas, tvirtino, kad pirmą kartą girdi keliamą tokį klausimą. „Poros atvyksta tam, kad santuoka būtų įteisinta ir gautų palaiminimą, – teigė G. Ruzgienė. – Jie patys tiesiogiai bendrauja su kunigu, jie išsiaiškina. Aš jiems nedarau įtakos, aš organizuoju šventę.“

Katalikų kunigas: tokiu atveju santuoka yra negaliojanti nei iš katalikiškos, nei iš liuteronų pusės

Lietuvos vyskupų konferencijos Generalinio sekretoriaus padėjėjas kunigas Mykolas Sotničenka DELFI tvirtino, kad liuteronų ir katalikų santuokos skiriasi. Didžiausias skirtumas – katalikybėje tai sakramentas, o liuteronai teikia palaiminimą.

Jis taip pat atkreipė dėmesį ir į katalikišką knygą, kurią liuteronų kunigas laikė rankose. „Jis rankose laiko knygą, kuri yra santuokos apeigynas. Tai katalikiška knyga, tai katalikiškos apeigos. Jis, jei yra liuteronų kunigas, negali tuokti pagal katalikiškas apeigas, – teigė kun. M. Sotničenka. – Tokiu atveju santuoka yra negaliojanti nei iš katalikiškos, nei iš liuteronų pusės.“

Kunigas pabrėžė, kad liuteronų bažnyčioje yra griežtas nurodymas, kad jie gali tuokti arba tik liuteronus, arba porą kurioje būtinai vienas asmuo turi būti liuteronas.

„Natūraliai kyla klausimas, kam tas kunigas tuomet reikalingas, nes jei nori sudaryti santuoką, užtenka pasikviesti darbuotoją iš civilinės metrikacijos“, – tvirtino kun. M. Sotničenka ir pridūrė, kad tokia santuoka yra labiau „dėl akių“.