Portalo Aldrimer.no teigimu, pratybose dalyvaujantys Rusijos specialiųjų pajėgų kariai išsilaipino tiek norvegiškoje Svalbardo salos dalyje (pačią salą administruoja norvegai, tačiau čia pagal susitarimą gali gyventi ir Rusijos piliečiai, kurie salą vadina Špicbergenu), tiek žemyninėje Norvegijos dalyje, šalies šiaurėje, kur vykdė žvalgybines operacijas prieš kritinės infrastruktūros objektus. Vienas jų – palydovų sekimo stotis Svalbarde, o taip pat – komunikacijų linijos į žemyninę Norvegijos dalį.

Neoficialiai portalui tokią informaciją apie rusų kariškių išsilaipinimą patvirtino keturi nepriklausomi šaltiniai, tačiau kol kas oficialios informacijos Norvegijos gynybos ministerija ar vyriausybė nepateikė.

Svalbardas

Tiesa, ten rusų kariškiai galėjo veikti persirengę civiliais drabužiais – tokią taktiką norvegai yra pastebėję jau ne sykį. Teigiama, kad pratybose dalyvavę rusų specialiųjų pajėgų kariai galėjo naudotis miniatiūriniu povandeniniu laivu P-650. Žvalgybai taip pat naudojami žvejybos laiveliai, kuriais į Norvegiją atgabenami Rusijos žvalgybininkai ir specialiųjų pajėgų kariškiai. Įdomu ir tai, kad informacija apie Rusijos specialiųjų pajėgų išsilaipinimą paskelbta praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Norvegijos Trumsės uoste užsiliepsnojo ir sudegė Rusijos žvejybinis traleris.

Vis dėlto nelegalus patekimas į šalį civiliniais laivais skiriasi nuo ginkluotų kariškių misijos. Nelegalus sienos kirtimas esą buvo užfiksuotas ir sąjungininkų – pastarąją savaitę netoli Norvegijos krantų intensyviai sukiojosi JAV elektroninės žvalgybos orlaivis RC-135, o amerikiečiai dislokavo ir modernizuotą legendinį Šaltojo karo laikų žvalgybinį orlaivį U-2 „Dragon Lady“, kuris prieš kelias dienas nusileido Jungtinėje Karalystėje.

Aldrimer.no teigimu, rusų kariškiai paliko ir savo buvimo įrodymų – stebėjimo prietaisų bei jutiklių. Portalo kalbintas karinių jūrų laivyno koledžo tyrėjas Stale Lriksenas tikino, kad situacija itin rimta ir Norvegijos vyriausybė turėtų pateikti atsakymus, mat toks pažeidimas yra rimtas tarptautinės teisės, dvišalių ir kitų susitarimų pažeidimas, galintis ypač smarkiai pabloginti diplomatinius santykius.

Apie tai, kad Rusijos laivyno specialiosios pajėgos galimai vykdo žvalgybinę veiklą NATO teritorijoje prieš kelis metus skelbta ir Lietuvoje. Tuomet įtarta, kad ties Juodkrante, kur veikia Lietuvos oro erdvės stebėjimo stotis, buvo išsilaipinę rusų kariškiai ir vykdė žvalgybą. Tiesa, tą sykį oficialiai nebuvo pateikta įrodymų ir skandalas užglaistytas.

Numanomi Rusijos operacijos tikslai Lietuvos pajūryje

Rusija jau nesyk yra smerkusi portalo Aldrimer.no veiklą ir kaltino šį leidinį melagingų naujienų skleidimu, tačiau nė karto nesugebėjo pateikti to įrodymų.

„Aldrimer.no kursto antirusišką isteriją, publikuoja nepatvirtiną, tendencingą informaciją ir platina nesąžiningus, niekuo neparemtus kaltinimus prieš Rusiją“, – teigiama Rusijos ambasados Osle, kuri vertinama kaip vienas didžiausių žvalgybinių irštvų Šiaurės Europoje, puslapyje.

Aldrimer.no vyriausiasis redaktorius Kjetilis Stormarkas yra patyręs, nesyk apdovanotas žurnalistas ir tokius kaltinimus atmeta ir neslepia turintis gerų ryšių Norvegijos gynybos ministerijoje. Tiesa, dėl pomėgio pernelyg dažnai remtis anoniminiais šaltiniais abejonių dėl Aldrimer.no yra kilę ir pačioje Norvegijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (699)