„Kai jūsų komentatoriai rašė, kad aš lankausi grožio salonuose Briuselyje, tai tie grožio salonai buvo Nacionalinis vėžio institutas“, - sakė A. Maldeikienė.

Politikė sakė, kad metus jautėsi pavargusi, pradėjus aiškintis priežastis, buvo diagnozuota liga. Ji žada, kiek tik pajėgs, dirbti.

Europos Parlamento narė teigė nenorinti viešinti šios problemos, tačiau teigia suprantanti, kad ji yra viešas asmuo, ir, kad jos rinkėjai turi teisę žinoti, kodėl, jeigu reikės, pavyzdžiui, chemoterapijos metu, ji bus ne darbo vietoje.

Svarbi ankstyvoji diagnostika

Pateikiamoje informacijoje apie krūties vėžį Nacionalinis vėžio institutas pabrėžia, kad kuo ankstyvesnės stadijos ši liga aptinkama, tuo geresni gydymo rezultatai. Išsivysčiusiose šalyse, siekiant krūties vėžį aptikti ankstyvos stadijos, tam tikro amžiaus (kai rizika susirgti krūties vėžiu didžiausia) grupės moterims vykdomos atrankinės mamografinio tyrimo programos.

Mamografinis tyrimas leidžia apikti labai nedidelių matmenų pakitimus krūtyje, kurių dar negalima apčiuopti pirštais. Tokia programa nuo 2005 metų vykdoma ir mūsų šalyje. Lietuvoje ši programa numato nemokamą abiejų krūtų rentgeninį (mamografinį) tyrimą 1 kartą kas dveji metai kiekvienai 50-69 metų amžiaus moteriai. Siekiama, kad, atliekant tyrimą kas dveji metai, krūties vėžys, jei moteris juo susirgtų, būtų nustatytas ankstyvos stadijos ir sėkmingai išgydytas. Mamografinio tyrimo metu aptikus pakitimų krūtyje, moteris siunčiama atlikti kitų tyrimų diagnozei patikslinti.

Moterys, kurios yra jaunesnės ir pagal programą nėra įtraukiamos į atrankinius mamografinius tyrimus, bet turi artimų giminaičių sirgusių krūties ar kiaušidžių vėžiu, ir dėl to jų rizika susirgti krūties vėžiu didesnė, turėtų pasikalbėti su šeimos gydytoju dėl jų krūtų tyrimo. Šioms moterims mamogramas reikėtų atlikti ir nelaukiant, kol joms sukaks 50 metų.

Jei pati moteris ar jos gydytojas apčiuopia mazgą ar sukietėjimą krūtyje arba, jei atsiranda kokių nors kitų ligos simptomų, būtina atlikti tyrimus ir tiksliai nustatyti tikrąją diagnozę. Jei vykdant atrankinę mamografinę programą moteriai aptikta įtartinų pakitimų krūtyje, kurių galbūt nei pati moteris ar gydytojas nebuvo apčiuopę, tuomet taip pat atliekami kiti krūties tyrimai, patikslinantys diagnozę.