DELFI laidoje ji atkreipė dėmesį, kad, viena vertus, darbas Seime vyksta, tačiau moralinis debesis neleidžia fokusuoti veiklos į tas sritis, kurios yra pačios svarbiausios.

Darbą sunkina įtampa

Politikės teigimu, Seimas dirba savo darbą, nepriklausomai nuo politinių peripetijų.

„Jūs galbūt labiau atkreipiate dėmesį į detales, o mes labiau žiūrime į darbotvarkę, į sesijos darbų programą, į sesijos darbus, kuriuos privalome padaryti. Darbas vyksta, nežiūrint tų bangavimų, mes tiesiog nuosekliai dirbame diena iš dienos ir laukiame biudžeto. Viskas kunkuliuoja, gyvenimas nesustoja ir Seimas dirba, nepriklausomai nuo politinių peripetijų“, – kalbėjo R.Baškienė.

Kad įtampa frakcijose ir Seime kaista, įrodo ir vakarykštis pavyzdys, kai Seimo valdantieji „valstiečius“ palikusio parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio bandė neišleisti į Armėniją.

Rima Baškienė, Gediminas Kirkilas

Seimo valdyba trečiadienį svarstė, kas iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kartu su Seimo pirmininku kitą savaitę turėtų vykti į Armėniją, tačiau „valstiečiai“ nutarė ne tik nieko nedeleguoti, bet ir bandė nepatvirtinti Seimo pirmininko komandiruotės. „Valstiečiai“ Rima Baškienė, Arvydas Nekrošius, „socialdarbiečiai“ Irena Šiaulienė, Gediminas Kirkilas balsuodami dėl V. Pranckiečio komandiruotės susilaikė, „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio balsas nulėmė, kad vizitas įvyks. Už komandiruotę dar balsavo pats V. Pranckietis, konservatorė Irena Degutienė, liberalas Juozas Liesys ir socialdemokratas Julius Sabatauskas.

„Seimo pirmininkas kreipėsi į mūsų frakciją prašydamas deleguoti asmenį, vykstantį kartu į šitą delegaciją. Frakcija svarstė, įvertino visas aplinkybes, visus niuansus.

Frakcija tiesiog pasakė, kad galbūt reikėtų vykti vėliau – dar truputėlį leisti Armėnijai padaryti tam tikrus darbus ir tada garbingai nuvykus, bet ir pasiekus kažkokį rezultatą, kad tai būtų tam tikrų susitarimų įgyvendinimas. Juk tokios komandiruotės nėra tik pasivažinėjimas. Tai yra tarptautinių ryšių stiprinimas, tai yra Rytų partnerystės programos įgyvendinimas. Mums tai buvo svarbiausia ir frakcija šiuo atveju taip ir pasiūlė – atidėti vizitą.

Rima Baškienė

Valdyboje, kaip jau jūs žinote, vyksta demokratiškas balsavimas, pritarimas arba nepritarimas, tokių nepritarimų yra būta ne vienas, kai mes svarstome dėl vieno ar kito Seimo nario ar delegacijos sudėties, šiuo atveju mes susilaikėme, bet balsų dauguma nulėmė, kad komandiruotė bus“, – DELFI laidoje svarstė R.Baškienė.

Formuoja blogą pseudo tradiciją

Tuo tarpu Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas tikino, kad toks V.Pranckiečio elgesys trukdo darbui ir tam tikra prasme formuoja prastą tradiciją.

„Bet kurioje europietiškoje šalyje Parlamento vadovas, netekęs savo partijos paramos ar juo labiau savo koalicijos paramos, paprasčiausiai atsistatydintų. Mes tokių keistenybių matome daug kur. Negi nematote, kas vyksta Jungtinėje Karalystėje? Premjeras nusprendžia sustabdyti Parlamento veiklą, po to pralaimi teisme ir pan. Šiuo atveju yra paprasta situacija. Ne viską galima padaryti balsuojant, šiuo atveju mažumai, opozicijai, tokia situacija yra labai naudinga.

Gediminas Kirkilas

Tokios prastos tradicijos gali įsidiegti ir tai trikdo Parlamento darbą. Dabar aš matau, kad praktiškai visas krūvis tenka Rimai Baškienei, kaip pirmajai pavaduotojai, nes Seimo pirmininkas nedalyvauja valdančiosios koalicijos posėdžiuose, kur yra priimami pagrindiniai sprendimai“, – DELFI sakė G.Kirkilas.

Motyvų atstatydinti – nemato

Anot R.Baškienės, visi darbai, kurie yra numatyti, yra vykdomi, tačiau daug kas vyksta kiek sunkiau, nes įtampos taip pat yra daugiau.

„Jeigu yra sunkiau, tai nereiškia, kad yra blogiau. Aš kalbu apie darbus, kurie yra vis tiek padaromi. Taip, tai sukelia tam tikrą emocinę įtampą ir nepatogumus, bet yra Seimo statutas, kuris ir numato tas procedūras, kurios turi vienaip ar kitaip vis tiek įvykti“, – aiškino politikė. Situacija nėra maloni. Yra du aspektai. Koalicinė sutartis yra labai svarbi ir aš ją gerbiu. Manau, kad jos laikytis yra privalu kiekvienam, bet koalicinė sutartis nėra tas vienintelis ir pagrindinis pamatas, dėl kurio galima atstatydinti Seimo pirmininką. Atstatydinimas – ne jo valia, o Seimo valia reikalauja motyvų“, – sakė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja.

R.Baškienė taip pat tikino, kad konkrečių argumentų ar motyvų, kurie leistų atstatydinti V.Pranckietį nėra.

Viktoras Pranckietis

„Šiandien mes neturime jokių apčiuopiamų motyvų, o morališkai žmonės pasielgia taip arba kitaip, tai būtent todėl procedūra ir užsitęsė tiek laiko“, – sakė R.Baškienė.

Pranckietis klausė patarimo

Laidoje pasiteiravus, ar R.Baškienė kalbėjo su pačiu V.Pranckiečiu, ji pripažino, kad dar birželį pats Seimo pirmininkas paklausė patarimo, kaip jis turėtų elgtis.

„Mes su ponu Pranckiečiu kalbamės nuolat, nes darbas reikalauja, kad tai darytume. Apie šią situaciją taip pat kalbėjome ir, kiek pamenu, tai buvo birželio pradžia, kai jis manęs paklausė, ką aš daryčiau. Aš jam ir pasakiau, ką aš daryčiau – atsistatydinčiau“, – svarstė R.Baškienė.

Politikė laidoje taip pat pabrėžė, kad įtampą kelia ir tai, kad laukia nemažai svarbių darbų, kurie turės būti įgyvendinti.

„Tokios situacijos dar nėra buvę. Mes turime atvejus, kai buvo atstatydintas Artūras Paulauskas, Vydas Gedvilas, bet tai įvyko greičiau. Žinote, kai tai taip užsitęsia, tai tampa tiesiog tam tikra kalbėjimo forma. Tai trukdo darbams, nes dar laukia labai daug darbų, kuriuos reikia padaryti. Mes turime, ape ką diskutuoti: vaiko pinigai, biudžetas, būstas jaunoms šeimoms ir pan.“, – sakė R.Baškienė. „Darbas, kaip jau ir sakiau, vyksta, bet moraliai tai trukdo. Tas neišspręstas klausimas tiesiog kabo ore.“

Tuo tarpu G.Kirkilas mano, kad Viktoras Pranckietis laikosi dar tik todėl, kad opozicija jį remia.

Pranckietis abejoja Kirkilo galimybėmis pakeisti jį poste

DELFI primena, kad trauktis iš Seimo pirmininko pareigų valdančiųjų raginamas Viktoras Pranckietis abejoja „socialdarbiečio“ Gedimino Kirkilo galimybėmis pakeisti jį šiame poste.

Jis pabrėžė, kad G. Kirkilui tektų atlaikyti slaptą balsavimą Seime.

Rima Baškienė

„Balsavimas slaptas, tai žmonės tada jau vertina ne pagal tai, kas yra įsakyta, liepta, bet pagal tai vertina, kaip jiems atrodo. Manau, kad atsakymo labai teigiamo turbūt ir pats Kirkilas nesitiki“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė V. Pranckietis.

Pagal valdančiosios koalicijos susitarimą, Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“, G. Kirkilas buvo minimas kaip galimas kandidatas. Tačiau klausimas įstrigo V. Pranckiečiui po konflikto su „valstiečiais“ nesutikus trauktis savo noru.

V. Pranckietis ragina rengti nepasitikėjimo procedūrą juo Seime, valdantieji „valstiečiai“ teigia surinkę reikiamą parašų skaičių, bet kol kas delsia pateikti šį klausimą balsavimui.

V. Pranckietį į pareigas delegavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, jis paliko partiją rugsėjo pradžioje.