– Jolanta, papasakokite kokie yra svarbiausi motyvai skatinantys moteris pradėti verslą?

– Motyvų gali būti daugybė. Visgi, mano sutinkamos moterys dažniausiai pradeda verslą gimus vaikams, norėdamos kompensuoti netektas pajamas iki vaiko gimimo, kitos nenori arba negali būti priklausomos nuo darbdavio, todėl ieško galimybės suderinti savo profesinę veiklą su vaikų lavinimu ir, neretai, jų slaugymu. Vyresnių nei 35-erių metų moterų motyvas – prasminga veikla, savirealizacija. Atradusios savo duotybes ir talentus ieško būdų susikurti sau darbo vietą ir taip gauti pajamų.

– Ką daryti jeigu moteris nori turėti savo verslą, bet nežino kokį? Kaip išsirinkti sėkmingą verslo idėją?

– Kuo geriau moteris pažįsta save, kuo ji daugiau domisi šiandienos tendencijomis ir kuo daugiau laiko praleidžia su kitomis aktyviomis ir versliomis moterimis, tuo greičiau randa savo kelią.

– Kokios yra dažniausios baimės, dėl kurių moterys nusprendžia nekurti nuosavo verslo?

– Didžiausios baimės – tai nepasitikėjimas savimi ir savo žiniomis. Jos mano, kad tam būtinai reikia turėti kokį nors sertifikatą ar diplomą, tačiau taip nėra. Baimę kelia ir finansai, nes verslui pradėti reikalingas įstatinis kapitalas, kurį, deja, ne kiekviena gali sau leisti sukaupti. Taigi, tas rezervo neturėjimas startui baugina, jos nežino, kur gauti pinigų pradžiai ir pragyvenimui, kol gaus pirmuosius uždarbius.

– Moterys taip pat baiminasi, kad nesugebės suderinti pareigų versle su pareigomis šeimoje. Kaip mamai ir žmonai spėti visa tai suderinti?

– Reikia tiesiog derinti tai! Kai turi tikslą ir geidžiamo rezultato viziją, padeda tik stropus laiko planavimas ir gebėjimas prioritetizuoti tai, kas svarbu DABAR. Kyla labai daug pagundų viską mesti, vos tik kažkam nepasisekus, tačiau tam reikia atsispirti, nenuleisti rankų ir judėti pirmyn. Kai atrandi savo kelią, visą savo dėmesį skiri profesinei veiklai, savo verslui.

– Gal galite trumpai apibendrinti, ką moterys sužinos apsilankiusios jūsų vedamose paskaitose mugės metu?

– Pasidalinsiu asmenine patirtimi ir esminiais žingsniais, kurie man padėjo išsigryninti verslo idėją ir kryptį. Tikiu, kad tai bus aktualu daugeliui moterų, norinčių turėti savo verslus. Mano patirtis padėjo dešimtims asmeniškai konsultuotų ir šimtams seminaruose apsilankiusių moterų susidėlioti savo verslo planus. Jeigu visa tai pavyko man, joms, neabejoju, kad pavyks ir tau.

– Ir pabaigai, ką galėtumėte patarti moterims, žmonoms ir mamoms, norinčioms turėti nuosavą verslą?

– Jei turi idėją, niekada nesitark dėl jos su tokiais žmonėmis, kurie visą gyvenimą laikėsi įsikibę savo darbo vietos bet kuria kaina, dažniausiai pigiausia kaina. Ieškok žmonių savo draugų, pažįstamų rate ar socialiniuose tinkluose, kurie yra aktyvūs ir įgyvendina savo idėjas, klausk jų patarimo. Įkvėpimas ateina tik tuomet, kai esi aktyvi ieškotoja, kūrėja ir vykdytoja.

Nei viena versli moteris neturėtų savo verslo, jei būtų laukusi, kol užaugs vaikai, kol verslą susikurs vyras, kol atsiras milijono verta idėja ar magiškai išdygs prie durų investuotojas. Nedideli kasdieniai veiksmai, kad ir paprasčiausias gulėjimas lovoje mąstant apie tai, kokio verslo norisi, ilgainiui duos trokštamą rezultatą. Svarbiausia nebijoti žengti pirmuosius žingsnius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)