Motina lieja nusivylimą

Septynių vaikų mama ne pirmą kartą turi problemų su vaiko teisių apsaugos specialistais. Visi septyni vaikai ragavo globos namų duonos.

Pusė jų jau spėjo sulaukti pilnametystės, pas motiną pastaruoju metu gyveno trys jauniausi vaikai: keturiolikos, penkerių ir dviejų. Visi jie buvo perkelti į saugią aplinką radus tėvus neblaivius.

Kilus skandalui dėl globotojos elgesio, kai buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame ji plūdo penkiametį ir laikė jį rūsyje, vaikai buvo perkelti į globos namus. Vaikų aplankyti atvykusią mamą pakalbino „Panevėžio krašto“ žurnalistas. Motina jam liejo nusiskundimus globotojų elgesiu.

„Pokalbio metu maža mergaitė sėdėjo motinai ant kelių ir niekur nesitraukė, – rašoma „Panevėžio krašto“ leidinyje. – Moteriai ypač skaudu, kad globėjos nukirpo jos dukrai plaukus. „Tokie gražūs, garbanoti buvo. Gal neturėjo laiko garbanoms šukuoti“, – svarstė ji.“

Moteris taip pat pridūrė, kad esą skriaudžiami buvo ne tik jos vaikai, neva sūnus pasakojo, kad buvo skriaudžiama ir dar viena mergaitė, gyvenusi globotojos namuose. Ji taip pat pasakojo, kad nors jos jaunesnis sūnus guvus, tačiau jam sunku užmigti.

Kilus skandalui, kai vaikai buvo paimti iš smurtu įtariamos globotojos, motina džiaugėsi jų perkėlimu į įstaigą. „Čia, žinokite, labai gerai. Bent jau žinau, kad jie čia saugūs, kad niekas neskriaus“, – LNK žinioms kalbėjo mama, bet pridūrė, kad „namuose tikrai geriausia“.

Vaiko teisių specialistai teigia ėmęsi visų priemonių

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Viešųjų ryšių ir komunikacijos skriaus vadovas Arūnas Malinovskis DELFI teigė, kad jei anksčiau kas nors būtų pasiskundęs globotojos elgesiu – būtų buvę padaryti tokie patys veiksmai – jai nebūtų leista toliau globoti vaikų.

Iš karto po įvykio kalbintas A. Malinovskis tvirtino, kad bus imtasi visų galimų priemonių, tarp jų – bus vykdomas ir neplaninis Kupiškio skyriaus patikrinimas. Nors jau praėjo šiek tiek laiko, kada ir kaip tai bus vykdoma, A. Malinovskis negalėjo atskleisti, nes tai turi būti vykdoma netikėtai, kad tikrinami asmenys nebūtų pasiruošę iš anksto.

„Tam, kad būtų tikrinama, nereikia rezonansinių dalykų. Kartais užtenka signalo iš mūsų specialistų, kurie susiduria su tuo centru, – teigė A. Malinovskis. – Bet mes esame ekspertinė institucija, mes inicijuojame patikrinimus.“

Motina, kurios sūnus globotojos namuose buvo laikomas rūsyje, vietinei žiniasklaidai pasakojo ir apie esą kitą skriaustą mergaitę, skundėsi ir nukirptais dukros plaukais.

„Suprantama, kad vieni dalykai paryškinami, kiti užmirštami, – kalbėjo A. Malinovskis ir pridūrė, kad anksčiau jokių nusiskundimų nebuvo. – Ir globos centro vadovė teigė, kad anksčiau jokios informacijos apie netinkamą elgesį nebuvo. Jei būtų buvę tokios informacijos, reakcija būtų buvusi tokia pati, kaip ir šiuo atveju. Būtų tinkamai sureaguota ir nebūtų leista vykdyti tas funkcijas, nes globotojams taikoma nulinė tolerancija. Jie žino, kad atlieka labai svarbų darbą su vaikais, kurie jau išgyveno vieną krizę.“

Tiesa, A. Malinovskis pabrėžė, kad namuose, kuriuose berniukas buvo nufilmuotas rūsyje, gyveno mama su dukra, kurios abi užsiėmė iš šeimų paimtų vaikų globojimu. Galimai smurtavusios globotojos dukra buvo socialinė globotoja. „Kartu gyveno du asmenys, kurie atliko tam tikras skirtingas funkcijas. Pas globotoją buvo berniukai, o pas globėją buvo kitos šeimos vaikai. Iš viso tuose namuose buvo keturi vaikai, tik juridiškai pas skirtingus asmenis“, – teigė A. Malinovskis.

Vaikai paimti po kilusio skandalo

DELFI primena, kad kitą dieną po to, kai iš globotojos buvo paimti berniukai ir jos teisė globoti vaikus buvo sustabdyta, šios veiklos savo noru atsisakė ir jos dukra, taip pat globojusi vaikus.

Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Galimai prieš vaikus smurtavusiai moteriai gresia baudžiamoji atsakomybė.

Dėl laikinosios globotojos veiksmų pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo Kodekso 163 straipsnį: „Piktnaudžiavimas tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis“. Remiantis šiuo straipsniu, tas, kas piktnaudžiavo tėvo, motinos, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis fiziškai ar psichiškai gniuždydamas vaiką, palikdamas jį ilgą laiką be priežiūros ar panašiai žiauriai elgdamasis su vaiku, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Vaizdo įrašus paviešino paauglys brolis

DELFI primena, kad galimai kankinamo broliuko vaizdo įrašą paauglys išplatino tėvams ir vaiko teisėms. „Jis keturias valandas ten išbuvo. Ten pakankamai šalta, tamsu, o jis keturias valandas praraudojo ir prasimeldė. Rėkė „padėk mama, padėk tėte“. Kažko jis nepakluso“, – LNK žinioms sakė vaiko mama.

Vaizdo įraše girdėti, kaip mažylį globėja auklėja, grasina viską filmuojančiam vaiko broliui. „Ko tu čia šliaužioji? Nori į sklepą kartu?“ – vaizdo įraše grasinama įvykius filmavusiam broliui, kuris tai stengdavosi daryti slaptai, paslėpęs telefoną.

Anot motinos, trys vaikai dėl girtavimo laikinai išvežti dviem mėnesiam. Įrašas iš globėjos namų pasiekė praėjus pusei laiko. Iš septynių šeimoje auginamų atžalų, visi ragavo vaikų namų duonos ir taip jau pusė iš jų sulaukė pilnametystės.