Penkių puslapių dokumente JAV buvusio viceprezidento Joe Bideno vardas minimas kelis kartus. Pažymima, kad dokumentas parengtas remiantis Baltųjų rūmų pareigūnų, kurie buvo kabinete, kai D. Trumpas kalbėjosi su V. Zelenskiu, užrašais.

JAV prezidentas D. Trumpas kelis kartus paragino Ukrainos prezidentą V. Zelenskį atnaujinti tyrimą apie jo potencialų varžovą 2020 m. – buvusį viceprezidentą Joe Bideną ir jo sūnų.

Jis paprašė Ukrainos lyderio bendradarbiauti su Rudy Giuliani ir generaliniu prokuroru Williamu Barru, rašoma liepą vykusio pokalbio telefonu stenogramoje.

Stenogramoje neatsispindi aiškus paslaugos už paslaugą motyvas, bet D. Trumpas sako Ukrainos prezidentui, kad Amerika buvo „labai labai gera“ Ukrainai.

„Daugelis Europos šalių yra tokios pat, <...> o Jungtinės Valstijos buvo labai labai geros Ukrainai. Nepasakyčiau, kad tai būtinai abipusiška, nes vyksta ir negerų dalykų, bet Jungtinės Valstijos buvo labai labai geros Ukrainai“, – teigė jis.

V. Zelenskis pritarė ir pasakė D. Trumpui, kad JAV – „kur kas rimtesnė“ Ukrainos partnerė nei kitos Europos šalys, kalbant apie sankcijas Rusijai.

Jis pridūrė, kad yra planų įsigyti daugiau (prieštankinių raketų) „Javelin“ iš Amerikos.

Tada D. Trumpas atsakė: „Norėčiau, kad padarytumėte mums paslaugą, nes mūsų šalis patyrė daug sunkumų, Ukraina daug apie tai žino.“

Pokalbio metu D. Trumpas pamini situaciją su buvusio JAV prezidento J. Bideno sūnumi Hunteriu, kuris buvo privačios Ukrainos dujų kompanijos „Burisma Holdings“ direktorių valdybos narys. „Daug kalbama apie Bideno sūnų, kad Bidenas nutraukė tyrimą, ir daug žmonių nori apie tai sužinoti. Jei jūs kartu su generaliniu prokuroru galėtumėte kažką padaryti, būtų nuostabu. Bidenas visiems gyrėsi, kad nutraukė tyrimą, todėl jei jūs galėtumėte tai išsiaiškinti...“, – pokalbio metu sakė D. Trumpas.

V. Zelenskis atsakydamas pažymėjo, kad naujasis generalinis prokuroras savo darbą pradės rugsėjį, ir jis bus šimtu procentų jo žmogus.

„Jis arba ji išanalizuos situaciją, visų pirma – kompanijoje, kurią jūs paminėjote“, – sakė V. Zelenskis. Jis taip pat pasiūlė D. Trumpui pateikti bet kokią papildomą informaciją, kuri galėtų padėti tyrimui.

V. Zelenskis, paklaustas apie D. Trumpo spaudimą, Rusijos televizijos stočiai „Rossija 24“ pabrėžė: „Niekas negali daryti man spaudimo, nes aš esu nepriklausomos valstybės prezidentas. Tik vienas žmogus gali man daryti spaudimą – tai mano sūnus, kuriam šešeri metai.“

„Kad ir kaip ten būtų, nebuvo jokio spaudimo“, – sakė D. Trumpas žurnalistams Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos užkulisiuose, praėjus dienai po demokratų sprendimo dėl šio skambučio pradėti apkaltos tyrimą.

„Tai buvo draugiškas pokalbis, nebuvo jokio spaudimo“, – pakartojo D. Trumpas, pasipiktinęs „didžiausia raganų medžiokle Amerikos istorijoje“.

JAV lyderis teigia, kad demokratai pristato abiejų lyderių dialogą kaip „pokalbį iš pragaro“, nors „paaiškėjo, kad tai buvo pokalbis apie nieką“.

„Iš dalies problema kyla dėl to, kad esama melagingų naujienų, daug korumpuoto žurnalistinio darbo“, – pareiškė D. Trumpas.

Remiantis oficialia pokalbio su V. Zelenskiu stenograma, D. Trumpas pareiškė, kad jo asmeninis advokatas Rudy Giuliani ir generalinis prokuroras Billas Barras palaikys ryšį tyrimo dėl J. Bideno ir jo sūnaus su Ukraina susijusios veiklos klausimu.

Antradienį skelbdama apie apkaltos tyrimo pradžią Atstovų rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi pareiškė, kad D. Trumpas sulaužė per inauguraciją duotą priesaiką, nes prašė Ukrainos padėti jam apjuodinti jo politinį varžovą.

Buvęs JAV viceprezidentas J. Bidenas šiuo metu laikomas realiausiu demokratų pretendentu, galinčiu mesti iššūkį D. Trumpui per 2020 metų lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus.

Visgi tiesiogiai karinės pagalbos teikimo Ukrainai tema pokalbio stenogramoje neminima.

Skundėsi Europos lyderių pagalbos trūkumu

V. Zelenskis kalbėdamas su D. Trumpu telefonu sakė, kad Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel daro ne tiek, kiek galėtų, kad padėtų Ukrainai kovoti su Rusijos agresija ir sugriežtintų sankcijas Maskvai.

„Esate visiškai teisus – net ne 100 procentų, o visais 1 000 procentų. Galiu pasakyti štai ką: kalbėjausi su Angela Merkel, buvau su ja susitikęs. Taip pat buvau susitikęs ir kalbėjausi su Macronu, jiems pasakiau, kad jie nedaro tiek, kiek yra būtina sankcijų klausimu. Jie negriežtina sankcijų. Nedaro tiek, kiek turėtų padaryti dėl Ukrainos“, – sakė V. Zelenskis per pokalbį, kurio stenograma trečiadienį buvo paskelbta Baltųjų rūmų interneto svetainėje.

V. Zelenskis taip pat išreiškė savo nuomonę, kad nors Europos Sąjunga turėtų būti didžiausia Ukrainos partnerė, „techniškai JAV yra gerokai didesnė partnerė nei ES“. Jis sakė, kad JAV daro daugiau nei ES, ypač, kai kalbama apie sankcijas Rusijai.

Aukštas Baltųjų rūmų pareigūnas sako, kad skambučio stenograma daryta pagal balso atpažinimo programinę įrangą. Stenogramos pradžioje yra įspėjimas, kad tai – „ne pažodinė diskusijos stenograma“.

Be to, pasak pareigūno, Baltieji rūmai, prieš viešindami stenogramą, pasvėrė, kas svarbiau – institucijos interesai ar skaidrumas.

Taip pat paminėtina, kad Ukrainos prezidentas davė sutikimą viešinti stenogramą.

D. Trumpas kiek anksčiau pareiškė, kad Demokratų partijos atstovai turės jo atsiprašyti, kai bus paskelbta jo pokalbio su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu stenograma. Baltųjų rūmų šeimininkas tai parašė trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“.

„Ar demokratai atsiprašys, kai pamatys, apie ką buvo kalbama su Ukrainos prezidentu? Jie turi (tai padaryti), tai buvo puikus pokalbis, jis juos nustebins“, – parašė D. Trumpas.

Žiniasklaida: virtinė aukštus postus užimančių asmenų bandė užkirsti kelią pokalbiui

Keletą mėnesių prieš JAV prezidento Donaldo Trumpo liepos 25 dienos pokalbį su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu Vašingtono administracijoje buvo bandoma užkirsti jam kelią, trečiadienį rašo laikraštis „The Washington Post“, remdamasis dabartinės ir buvusios Jungtinių Valstijų valdžios atstovais.

Pasak jų, ištisa virtinė aukštus postus užimančių oficialių asmenų Baltųjų rūmų užkulisiuose bandė užkirsti kelią D. Trumpo telefoniniam pokalbiui arba susitikimui su V. Zelenskiu baimindamiesi, kad pasinaudodamas juo JAV prezidentas gali bandyti įtikinti Kijevą pateikti informacijos, galinčios pakenkti jo varžovui 2020 metų prezidento rinkimuose – demokratui Joe Bidenui ir jo sūnui.

Laikraštis priminė, kad anksčiau šiais metais iš Kijevo netikėtai buvo atšauktas JAV pasiuntinys, sustabdyta JAV gynybos ir valstybės departamentų milijonų dolerių karinė pagalba Ukrainai.

D. Trumpas antradienį sakė, kad paskelbs viso liepos mėnesio pokalbio su V. Zelenskiu stenogramą.

„Dabar aš JT atstovauju mūsų šaliai. Leidau rytoj paskelbti visą, visiškai išslaptintą ir neredaguotą mano pokalbio su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu stenogramą“, – D. Trumpas parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

„Pamatysite, kad tai buvo labai draugiškas ir visiškai tinkamas skambutis. Jokio spaudimo ir, kitaip nei Joe Bideno ir jo sūnaus [atveju], JOKIOS paslaugos už paslaugą!“ – pridūrė jis.

Dėl pokalbio su V. Zelenskiu susidariusią padėtį D. Trumpas pavadino demokratų tęsiama „raganų medžiokle“.

DELFI primena, kad skandalą sukėlė JAV žiniasklaidoje pasirodę pranešimai, kad liepos 25 dieną D. Trumpas telefonu stengėsi įtikinti Ukrainos prezidentą pradėti tyrimą dėl J. Bideno sūnaus Hunterio ir „apie aštuonis kartus“ ragino bendradarbiauti su jo asmeniniu advokatu Rudy Giuliani, tariantis dėl šio tyrimo.

Savo ruožtu J. Bidenas, reaguodamas į pranešimus apie D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbį, paragino JAV prezidentą paskelbti pokalbio stenogramą.

Anksčiau skelbta, kad D. Trumpas bandė spausti naująjį Ukrainos prezidentą V. Zelenskį pradėti korupcijos tyrimą dėl Joe Bideno ir jo sūnaus Hunterio, kuris turėjo verslo reikalų šioje Rytų Europos valstybėje.

Konfrontaciją išprovokavo anoniminio pranešėjo skundas dėl, kaip skelbė žiniasklaida, D. Trumpo pokalbio telefonu su V. Zelenskiu, įvykusio liepos 25 dieną.

Siekdamas išvengti apkaltos grėsmės, D. Trumpas antradienį sakė, kad paskelbs to pokalbio stenogramą.

„Pamatysite, kad tai buvo labai draugiškas ir visiškai tinkamas skambutis. Jokio spaudimo ir, kitaip nei Joe Bideno ir jo sūnaus [atveju], JOKIOS paslaugos už paslaugą!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Tiesioginė N. Pelosi kalbos transliacija buvo rodoma ir televizoriuje virš vestibiulio baro, dangoraižyje „Trump Tower“, į kurį prezidentas atvyko antradienį popiet, po intensyvios JT diplomatijos dienos.

„PREZIDENTO PULDINĖJIMAS!“ – vėliau tviteryje piktinosi jis.

JAV Atstovų rūmų lyderė demokratė Nancy Pelosi antradienį paskelbė, kad pradedamas oficialus apkaltos tyrimas dėl prezidento D. Trumpo, ir pareiškė, jog jis sulaužė priesaiką, siekdamas užsienio valstybės pagalbos tam, kad būtų pakenkta jo varžovui demokratui J. Bidenui.