Atvykimo istorija čia yra gana paini, nors ir esu kilusi iš Alytaus (nuo kurio Merkinė yra vos pusvalandis kelio), bet miestelį nusprendėme aplankyti, važiuodami iš dar vieno Dzūkijos pasididžiavimo – Druskininkų. Tik šįkart minėtas miestas didžiuotis neturėjo kuo: savaitgalį rasti laisvą staliuką papietauti ir nelaukti savo užsakyto maisto valandą buvo tikras stebuklas, tad mes nieko nelaukdami, pajudėjome į Merkinę. Tikslas buvo aiškus – aplankyti kavinę – bistro „Šilo kopa“, kuri žinią apie save jau spėjo paskleisti visoje Lietuvoje.

Šilo kopa

Ir ką jūs manote? Mums atvykus, laisvų staliukų ir čia nebuvo! Tiesa, labai greitai vienas atsilaisvino, tad mes prisėdome jaukioje nedidelėje terasoje. Neilgai trukus, jau savo rankose laikome meniu, kuris iš abiejų pusių atspausdintas ant paprasto A4 formato lapo. Investuoti į meniu dizainą čia tikrai nebūtų draugiška aplinkai, nes patiekalai meniu keičiasi kasdien! Paprasta spauda ir šis faktas tikrai suintriguoja, tad mes nekantraudami užsisakome užkandį – šmalcą (lydyti kiaulienos riebalai su prieskoniais) su namine duona, svogūnų pagardu ir naminėmis marinuotomis bei raugintomis daržovėmis (4,8 EUR) bei pagrindinius patiekalus: moliniame inde užkeptus grikius su spirgučiais, miško grybais, lietuvišku varškės sūriu ir čiobreliais (6,5 EUR), šviežius, rankų darbo pilno grūdo miltų virtinius, įdarytus baravykais ir patiektais su kietuoju karvės pieno sūriu (8,9 EUR), bulvinę bandukę, įdarytą šviežiomis voveraitėmis, daržovėmis ir šviežiai raugintais kopūstais (5,5 EUR). Kitų tądien meniu buvusių patiekalų neperrašysiu, jų pavadinimus ir kainas galite matyti nuotraukose.

Šilo kopa

Ar skanu? Užkandis, kurį labai draugiškai pasidalinome, sudomino, nes nei vienas nebuvome valgę šmalco. O čia prie jo buvo puikiai priderinti ir kiti priedai, kurių skonis tiek individualiai, tiek valgant kartu kelis, buvo ryškus. Daržovės lengvai paraugintos, išlaikiusios savo traškumą.

Šilo kopa

Antruosius patiekalus specialiai užsisakėme skirtingus, nes vėlgi draugiškai paragavome patiekalų vieni iš kitų. Verdiktas arba bendra mūsų visų nuomonė, jog reikia atsistoti ir garsiai paploti, skirti komplimentus ar tiesiog gerus arbatpinigius šiems žmonėms, kurie sugeba iš tokių paprastų ingredientų sukurti tokius unikalius ir gardžius šedevrus. Viskas čia buvo su stulbinančiu pajautimu tiek skoniui, tiek pateikimui. Atvažiuokite įsitikinti patys.

Ar greita? Meniu viršuje puikuojasi užrašas „Meniu neskubantiems“, tad kritiškai vertinti šio kriterijaus negaliu. Tai tikrai nebus jūsų greičiausi pietūs ar vakarienė, bet čia ir neturėtumėte važiuoti, jeigu tokių norite. Meniu neskubantiems reiškia, kad jūs turite norėti neskubėti, neskubėti sulaukti unikalaus potyrio, kurį jums suteiks gardus, naminis ir ką tik tik jums paruoštas maistas.
Tiesa, jeigu viršuje dėl greičio pakritikavau Druskininkus, tai netgi neskubant „Šilo kopoje“, mums maistas buvo pristatytas per pusvalandį. Mūsų vėlyvi pietūs truko truputį virš valandos.

Šilo kopa

Kas įdomu? Įdomiausia, žinoma, yra pats faktas, kad mažame miestelyje, kuris turi vos kelias lankytinas įžymybes apylinkėse, gali atsidaryti tokia specifinė maitinimo vieta. Bet ji čia atsirado būtent dėl to, jog tokios jaukios vietos atsigerti kavos ir suvalgyti ne kotletą su bulvių koše, Merkinėje nebuvo. Nepatikėsite, bet šią verslo avantiūrą ėmėsi įgyvendinti iš jau mano minėto miesto Druskininkų kilusios moterys – mama su dukra, kurioms Merkinė ir Dzūkijos kulinarinis paveldas labai imponuoja.

Šilo kopa

Bistro viduje staliukai išstatyti taip glaudžiai, jog pasidalinti užkandžiais galėsite net ir su kaimynais. Galiu tik įsivaizduoti, kaip jauku čia yra žiemos metu, kada jauti nuo gretimo stalo garuojančią arbatą, o pats mėgaujiesi ką tik iškeptais varškėtukais. Vasaros metu lauke veikia net dvi terasos, turinčios taip pat po ne daug šalia vienas kito sustatytų stalelių.

Ir jeigu atvyksite čia savaitgalį, labai tikėtina, kad bistro pamatysite šias dvi besišypsančias moteris, kurioms dėl didelio lankytojų srauto jau reikalinga ir papildomų žmonių pagalba. Tiek vietinių, tiek iš visos Lietuvos užsukančių lankytojų ar net užsieniečių čia netrūksta.

Trumpa išvada – ši vieta puikiai įrodo, jog interjere nereikia ryškių detalių, o nugludintose lėkštėse molekulinės virtuvės šedevrų. Reikia meilės gamybai bei suteikti svečiams galimybę atsikvėpti, ramiai ir skaniai pavalgyti aplinkoje, kuri tavęs neįpareigoja, o atvirkščiai – gali išlaisvinti.

„Bistro“ dirba adresu Vilniaus g. 12, Merkinė. Jų darbo laikas trečiadienį 13:00 – 19:00 val., ketvirtadienį – sekmadienį 12:00 – 20:00 val. (ketvirtadienį iki 19:00 val., sekmadienį iki 18:00 val.), o pirmadieniais ir antradieniais ilsisi. Facebook paskyra.